Dit is een recept voor de echte kipliefhebber. Samen met de sjalotjes, aardappelen en wortels zorgt het voor een winterse ovenschotel. Alles in een braadpan, de braadpan de oven in en wachten maar. Aan tafel wordt het ultiem genieten, enne…kluiven mág.
hoofdgerecht (4 personen)
2 el Dijon mosterd
1 (liefst biologische) citroen, schil geraspt, sap geperst
5 el fijngesneden (blad)peterselie
2 dubbele kipfilets (totaal ± 550 g) met vel, of kipkarbonades met vel
30 g boter
12 sjalotjes, gepeld, gehalveerd
8 niet te grote vastkokende aardappelen (bijv. roseval, Malta of Charlotte), in plakjes
3 tenen knoflook, grof gehakt
400 ml witte droge wijn
500 g boswortelen, geschrapt, grote evt. overlangs doormidden
100 ml slagroom
evt. cocktailprikkers
Verwarm de oven voor op 180°C.
Roer de mosterd, de citroenrasp en 3 el peterselie goed door elkaar. Haal de huid van de kip iets los en verdeel het mosterdmengsel tussen kip en huid. Leg de huid er weer goed op en zet evt. vast met cocktailprikkers.
Verhit de boter in een ovenvaste braadpan met dikke bodem* en bak de kip rondom snel bruin. Voeg de sjalotjes, aardappelparten, knoflook en wijn toe, breng aan de kook en schuif in het midden van de oven. Stoof alles in 45 min. gaar en schep af en toe om. Voeg na 20 min. de wortelen en room toe, roer goed om en laat verder garen.
Neem de kip uit de oven, giet al het vocht af in een steelpan en kook op hoog vuur nog 5 min. in. Breng op smaak met zout, peper en citroensap en schenk terug over het gerecht in de braadpan. Bestrooi met de rest van de peterselie. Extra lekker met stokbrood die je in de saus doopt.
* In plaats van een braadpan kun je alles na het aanbraden ook overdoen in een wat diepere ovenschaal. Wil je de saus een extra kruidige smaak geven, voeg dan 3 takjes tijm en 1 takje salie toe.
Bereiden ± 20 min./ oven 45 min.
PRODUCTIE EN RECEPTEN TRUDELIES SCHOUTEN FOODSTYLING BART STUART FOTOGRAFIE ROB VAN DER VET STYLING JAN WILLEM VAN RIEL