gepocheerde perziken met steranijs

gepocheerde perziken met steranijs

De lekkerste perziken koop je in de zomer. Rijp, zoet en sappig: in de donszachte perziken proef je de zon. De mediterrane zon, want deze steenvruchten groeien helaas nog maar weinig in ons land. De meeste perziken komen onrijp in de handel. Gelukkig rijpen ze tamelijk goed na op kamertemperatuur. Eenmaal rijp bewaar je ze het beste op een koele plek, buiten de koelkast want juist daar gaat veel smaak verloren. Een rijpe perzik herken je aan zijn aromatische geur en enigszins zachte (kwetsbare!) structuur. Wanneer je de rijpe vrucht doorsnijdt, zul je bovendien merken dat de pit gemakkelijk van het vruchtvlees loslaat.

Er bestaan veel soorten perziken. Naast de blosse gele perzik, is er de fijnere witte perzik. Ook de nectarine is een perziksoort, eentje van het gladde-schil-soort. Steeds vaker zien we, met name op de markt, de platte perzik. Hoewel regelmatig aangeduid met ‘wilde’ perzik is deze soort meestal gekweekt. Zijn vruchtvlees is stevig (ideaal om te grillen), de delicate smaak friszoet.

Perziken eet je uit de hand, gegrild in een salade met rucola, verse schapenkaas en noten of in een fruitsalade met gember- of chilisiroop. En – uiteraard – gaan ze in je favoriete zomertaarten en -desserts.

gepocheerde perziken met steranijs

nagerecht | 4 personen

700 ml zoete witte dessertwijn, bijv. Muscat de Rivesaltes
4 perziken
2 steranijs
1 vanillestokje, opengesneden

Breng in een kleine steelpan de wijn met de steranijs en de vanille aan de kook. Draai het vuur laag en pocheer de perziken 4 minuten in de geurige wijn; keer ze eventueel halverwege als ze niet helemaal onder staan. Neem de pan van het vuur en laat de perziken in de wijn afkoelen. Geef de perziken met een paar lepels van de siroop. Bewaar de rest siroop van de siroop want die is heerlijk over ricotta en hangop, in witte wijn en in een dressing voor een salade van rucola, partjes verse vijg en grof verbrokkelde pittige blauwaderkaas.