Deze amandelcake met gepocheerde peren en karamel is een ware showstopper! Zelfs als je niet zo van zoet houdt, word je helemaal happy van deze amandelcake. Echt waar!
Ook tuiles zijn lekker met amandel. Het recept vind je hier!
amandelcake met gepocheerde peren en karamel
nagerecht | 12 personen
250 g marsepein
550 g fijne kristalsuiker
150 g bloem, gezeefd
225 g boter, in blokjes,
op kamertemperatuur
1½ tl bakpoeder
1 tl vanille-essence
1 tl amandelessence
6 eieren
6 kleine peren, geschild en uitgeboord
375 ml slagroom, geklopt
ook nodig: springvorm Ø 23 cm, ingevet
Stap 1
Verwarm de oven voor op 160°C. Bekleed de springvorm met bakpapier en laat 2 cm boven de rand uitsteken.
Stap 2
Meng de marsepein, 220 g suiker en 35 g bloem in de keukenmachine. Voeg de boter, het bakpoeder, de vanille- en amandelessence, ½ tl zout en de rest van de bloem toe en meng. Laat de mixer aan staan, voeg een voor een de eieren toe en meng tot een glad beslag.
Stap 3
Schenk het beslag in de ew springvorm en bak de cake 1 uur in het midden van de oven. De cake is gaar als een satéprikker die je in het midden steekt er schoon uitkomt.
Stap 4
Haal de cake uit de oven, laat hem ± 5 min. afkoelen in de bakvorm, neem uit de vorm en laat helemaal afkoelen
op een rooster.
Stap 5
Verwarm ondertussen 750 ml water met 220 g suiker in een pan op laag vuur en roer tot de suiker is opgelost. Voeg de peren toe en kook ze, afgedekt met een rond vel bakpapier, 15-20 min. of tot ze zacht zijn. Schep de peren uit de pan en laat afkoelen.
Stap 6
Kook de siroop op middelhoog vuur 15-20 min. in tot suikersiroop. Laat afkoelen.
Stap 7
Bekleed ondertussen voor de karamel een bakplaat met bakpapier. Meng in een steelpan met dikke bodem de rest van de suiker met 1½ el water en verwarm op laag vuur tot de suiker oplost. Kook in ± 8 min. tot goudbruine karamel.
Stap 8
Schenk de karamel in een zo dun mogelijke laag uit op de bakplaat. Laat volledig afkoelen en breek de karamel in stukken. Bestrijk de cake met de slagroom, verdeel de peertjes erop, sprenkel de siroop erover en garneer met de stukken karamel.
Bereiden: 75 min. / oven 60 min. / afkoelen 2 uur
RECEPTEN DANIELLE ALVAREZ FOTOGRAFIE PETRINA TINSLAY STYLING KRISTEN WILSON TEKST HEIDI FINNANE