10 dingen die je nog niet wist over pompoen

10 dingen die je nog niet wist over pompoen

Pompoen is misschien wel een van de meest veelzijdige ingrediënten die er bestaat. Je kunt hem eigenlijk overal wel in kwijt en zelfs in zoet doet ‘ie het goed! Daarom zijn wij zo dol op deze alleskunner. Hier lees je 10 pompoengeheimen die je vast nog niet kent.

10 pompoengeheimen

  1. Botanisch gezien is pompoen een vrucht en geen groente.

2. Alles van de pompoen is eetbaar: de schil, het vruchtvlees, de pitten en zelfs de bloemen van de plant.

3. Butternutpompoen – ook wel flespompoen genoemd – is familie van komkommer en meloen.

4. De butternut is vetvrij, een uitstekende bron van bèta-caroteen + vitamine C en heeft veel voedingsvezels. 100 g vruchtvlees levert zo’n 185 kilocalorieën.

5. Pompoenpitten bevatten veel zink en omega-3 vetzuren. Grote pompoenen kunnen wel 500 pitten bevatten.

6. Butternutpompoenen zijn peervormig, met een goudgele schil en stevig, iets zoet vruchtvlees.

7. De naam ‘butternut’ kreeg de pompoen dankzij de Amerikaanse amateurkweker Charles Leggett: hij vond ze ‘zacht als boter en zoet als noten’. Zo’n 10.000 jaar geleden werden al pompoenen gekweekt in Midden-Amerika. Vanaf de 16e eeuw kwamen ze naar Europa en werden ze langzaam steeds populairder.

8. Bewaar hele pompoenen op een koele (onder 12ºC) en donkere plaats. Vanaf het moment van de oogst zijn ze dan wel 2 maanden houdbaar. Wikkel aangesneden pompoen in plasticfolie en gebruik binnen vijf dagen.

9. Pompoenen bestaan voor 90% uit water. Hoe groter de pompoen, hoe hoger het watergehalte, dus het is niet zo dat grotere pompoenen lekkerder zijn.

10. Pompoen past zowel in zoete als hartige gerechten. Je kunt ze stomen, pureren en in de oven of koekenpan bakken.

En maak ook deze heerlijke geroosterde pompoen met salie en gekaramelliseerde honing:

BEELD iSTOCK

Een paar recepten met pompoen:

pompoensoep met paddenstoelen en pistache-knoflooksalsa
Mister kitchen reisde af naar Sicilië, speciaal voor het geweldige streetfood van Palermo, de pistache van de Etna (te vinden in dit recept) en de mango’s & avocado’s langs de noordkust. Hun ’oogst’ is een feest aan Siciliaanse smaken, want nergens rond de Middellandse Zee spoelden de afgelopen eeuwen zoveel culinaire invloeden aan.
Zonder te dwepen met dit veelkleurige verleden, kijken de mannen juist vooruit met de mensen die daar nu boeren, koken en smaak geven aan de toekomst. Want de wereld verandert snel en ons eten verandert even hard mee.
In het jubileumnummer van delicious. lees je alles over de fantastische reis, de mensen en de bijbehorende Siciliaanse recepten. Hieronder vind je een voorproefje: pompoensoep met paddestoelen én pistache.
naar recept
pompoensoep paddenstoelen
salade van pompoen, geitenkaas met aardappelschil, basilicumgremolata en hazelnoot
Aardappelschil geeft de geitenkaas in deze herfstsalade een licht kruidige smaak. Dat past heel goed bij frisse gemarineerde pompoen. De smaak van Hollandse geitenkaas is vol, romig, puur. Ofwel: melk met een eigen karakter! Van die unieke melk wordt een verrukkelijke kaas gemaakt. Natuurgerijpt op houten planken, zodat de smaak zich rustig kan ontwikkelen.
Meer pompoen? Bekijk hier onze favoriete pompoenrecepten.
naar recept
frisse pompoen-dhal
Pompoen is een veelzijdig ingrediënt: de groente is heerlijk geroosterd uit de oven, gekookt als puree of, zoals hier, verwerkt in een lekkere dahl. Probeer deze frisse pompoen-dhal eens en geef je dhal een extra kick met versgeraspte kurkuma.
frisse pompoen-dhal - delicious
pithivier met knolselderij, pompoen en snijbiet met sjalot-bietensaus
Een pithivier is een prachtige hartige taart met bladerdeeg en favoriet bij Minta & Mae tijdens de feestdagen. Deze vegetarische pithivier bevat veel smakelijke groenten zoals knolselderij, pompoen en snijbiet, en is gemakkelijk van tevoren te maken. Zo kun je tijdens het kerstdiner heerlijk genieten zonder dat je nog lang in de keuken hoeft te staan.
Meer feestelijke kerstrecepten? Je vindt op deze pagina al onze kerstrecepten bij elkaar!
naar recept
vegetarische pithivier