aardbeienjam

aardbeienjam

aardbeienjam

bijgerecht | voor 4-5 potten à 450 ml

Begin een dag van tevoren aan dit recept.

1½ kg aardbeien, zonder kroontjes, grote exemplaren gehalveerd of in vieren
sap en dunne schilletjes van 2 (bio)citroenen
1½ kg geleisuiker
25 g boter
ook nodig: steriele glazen potten met deksel, evt. jamtrechter

Doe de aardbeien in een grote kom (geen aluminium) en schep ze om met de citroenschilletjes, het citroensap en de geleisuiker. Dek af met plasticfolie en laat een nacht intrekken (de suiker zal deels oplossen, zodat je een roze siroop krijgt).

Doe de aardbeien met de siroop in een grote pan met dikke bodem (geen aluminium) en verwarm langzaam tot het kookpunt.

Draai het vuur halfhoog tot hoog en kook de jam 12-15 min. tot deze geleert. Doe de geleertest (zie kader rechts). Neem de pan van het vuur. Verwijder de citroenschilletjes. Roer de boter erdoor en laat smelten.

Schep de jam in gesteriliseerde potten en sluit ze goed af. Keer de potten om zodat de sluiting steriel is en laat volledig afkoelen.

Bereiden ± 15 min. / intrekken ± 1 nacht / koken ± 15 min.

RECEPTEN VALLI LITTLE, REBECCA SMITH, LUCY WILLIAMS FOTOGRAFIE MARK ROPER STYLING DAVID MORGAN BEWERKING TRUDELIES SCHOUTEN