Het is een jaarlijkse uitdaging voor menig moestuinder en marktliefhebber: ineens zit je met een berg rijpe tomaten. Mooi rood, vol smaak, maar wat doe je ermee voordat ze overrijp worden? Weggooien is zonde.
Er zijn oneindig veel mogelijkheden om tomaten te verwerken. Hieronder vind je een fijne dosis recepten.
1. De no-brainer: maak soep
Waarschijnlijk had je hier zelf ook al aan gedacht, maar een soepje in elkaar zetten is de ideale manier om in een klap veel tomaten tegelijk te gebruiken. Hieronder vind je twee recepten met véél verse tomaten en iets inspirerender dan een simpele tomatensoep.
Zin in een goede geroosterde tomatensoep met paprika? In dit recept maak je alles zelf, inclusief de pesto. Wel zo lekker.
naar receptVan deze goud-geel gekleurde soep word je instant vrolijk! De geroosterde paprika’s geven deze tomatensoep een extra rijke smaak. Kun je lastig aan gele tomaten komen? Je kan de soep uiteraard ook altijd met rode tomaten maken, neem dan ook rode paprika’s. Serveer ‘m met een knapperige knoflookciabatta.Of ga voor een compleet ander kleurtje en maak courgettesoep met chili-yoghurt en sesam!
naar receptSopa de pão e tomate is een heerlijke, eenvoudige Portugese tomatensoep die je binnen 25 minuten op tafel hebt. Met slechts een paar ingrediënten, maak je een heerlijke maaltijd. Perfect voor drukke dagen wanneer je toch iets lekkers wilt eten zonder uren in de keuken te staan.
naar recept2. Inmaken maar
Naast augurken of komkommer kun je ook tomaten prima inmaken tot een chutney of relish, of ze simpelweg wecken in een pot.
Chutney, relish, pickles… het ligt aan je moedertaal hoe je het noemt. In alle gevallen is het een bijgerecht van groenten of vruchten die met azijn, suiker en kruiden (bijna) worden stukgekookt. Belangrijk is de balans tussen het zout, het zoet en het zuur. Ook de specerijen spelen een prominente rol.
naar recept3. Leg ze te drogen
Goed nieuws: je hebt geen mediterrane zon nodig om zongedroogde tomaten te maken. Dat kan ook prima in de oven op lage temperatuur of in een voedseldroger. Bewaar ze vervolgens in olie met knoflook en kruiden en jij komt de winter wel door.
4. Un classico: maak tomatensaus
Tomatensaus is dé manier om je voorraad te verkleinen én de smaak van zomer te bewaren. Stoof tomaten met ui, knoflook, olijfolie en wat kruiden. Laat rustig inkoken en vries in porties in. Zo heb je altijd een basis klaar voor pasta, pizza of soep.
Laat tomaten op laag vuur langzaam inkoken tot sticky jam! Met dit recept maak je ± 350 ml jam.
naar receptGrote tomaten kunnen vrij vlezig zijn en daarom doet deze visversie van de Italiaanse vitello tonnato het zo goed. De tomatenplakjes nemen de romige tonijndressing op en maken hier een sensationele lichte lunch of avondmaaltijd van.
naar receptDeze smaakbommetjes zorgen heel makkelijk voor heel veel smaak. Nog relaxter koken? Maak de balletjes en de ragù van tevoren. Dan hoef je ze alleen nog maar te gratineren onder de grill.
naar receptWie zegt dat je vlees nodig hebt voor een hartige stoof? Met deze combinatie van sperziebonen, tomaten en feta kom je een heel eind!
naar receptDeze panzanella is een klassieker op de Florentijnse menukaart. Het is een salade die valt ofstaat met de kwaliteit van ingrediënten: haal ze het liefst op de boerenmarkt. Deze versie is er eentje à la Yotam met spannende honing-saffraantomaten.
naar receptGroot, klein, kers-formaat, dik, dun, stevig, sappig en vooral in allerlei kleuren. Kijk niet te veel naar het uiterlijk van tomaten, want de mooiste tomaten hebben niet altijd de beste smaak. Wat minder knappe exemplaren hebben vaak wat langer gerijpt, zijn zoeter en sappiger: smaakbommen dus! Heerlijk bij een goed stuk entrecote.
naar receptWatertanden, dat is wat je gaat doen van deze tarte. Haar rode gloed doet iets anders dan ‘vegan’ vermoeden, maar niets is minder waar. Sappige tomaten, rijke balsamicoazijn en knapperig bladerdeeg spannen briljant samen om al je behoeften op deze doorsnee zaterdagmiddag te vervullen. Zo’n tarte tatin doet het natuurlijk ook heel goed tijdens een weldadig diner of feestelijke borrel.
naar receptIk heb inmiddels met veel verschillende deegsoorten geëxperimenteerd, en bladerdeeg blijf ik het lekkerst vinden voor een tomatentaart. Door de tomaten overdwars door te snijden en de kroontjes er bij een paar tomaten op te laten zitten, ziet de taart er extra mooi uit.Vega-tip: Laat de ansjovis achterwege en vervang door 1 theelepel bruine miso.
naar receptOok al kun je tomaten jaarrond in alle soorten, maten en kleuren krijgen, zomers zijn ze het allerlekkerst. Zongerijpt, op hun zoetst en vol geur. Vul ze met kruidige rijst met mosterdzaad en kerrie.
naar recept












