tomaten tarte tatin

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
lactosevrij, veganistisch, vegetarisch
aantal 4 | ovengerecht | feestelijk, weekend | frans | lactosevrij, vegan, vegetarisch
Watertanden, dat is wat je gaat doen van deze tarte. Haar rode gloed doet iets anders dan ‘vegan’ vermoeden, maar niets is minder waar. Sappige tomaten, rijke balsamicoazijn en knapperig bladerdeeg spannen briljant samen om al je behoeften op deze doorsnee zaterdagmiddag te vervullen. Zo’n tarte tatin doet het natuurlijk ook heel goed tijdens een weldadig diner of feestelijke borrel.
voorbereiding25 minuten
kooktijd30 minuten
totale tijd55 minuten

Kookgerei

  • nodig: ovenbestendige koekenpan met dikke bodem van 26 cm Ø (aan de bovenkant gemeten) of tarte tatin vorm.

ingrediënten

  • 7-10 roma tomaten afhankelijk van de grootte
  • 15 g plantaardige boter
  • 1 el olijfolie
  • 2 el fijne kristalsuiker
  • 1 el balsamicoazijn
  • 1 teen knoflook in dunne plakjes
  • 4 takjes tijm + extra om te serveren
  • 1 rol koelvers bladerdeeg of 5 plakjes diepvriesbladerdeeg (bladerdeeg zonder roomboter is vaak standaard veganistisch)

instructies

  • Verwarm de oven voor op 180ºC. Snijd de tomaten in de lengte door. Snijd met een scherp mesje de zaadlijsten weg en verwijder ook de zaadjes. Bestrooi de helften met zout en peper.
  • Smelt de boter samen met de olie in de koekenpan op middelhoog vuur. Strooi de suiker erin. Leg de tomaten dicht tegen elkaar, snijkant onder, in de pan. Vul de pan helemaal met de tomaten.
  • Bak de tomaten 8-10 min. Keer de tomaten om. Voeg de azijn toe en bak nog 5 min. of tot de schillen iets blakeren. Keer de tomaten nogmaals. Leg de knoflook 
en de tijm in de gaten tussen de tomaten.
  • Rol het deeg iets uit met een deegroller en snijd er dan een cirkel uit van 28 cm Ø. Leg het deeg op de tomaten. Vouw het overhangende deeg over de tomaten en stop de randjes in onder de tomaten. Bak de tarte tatin 30 min. of tot hij goudbruin is.
  • Zet de pan 5 min. opzij om iets af te laten koelen. Draai de taart voorzichtig met je hand een slag zodat alle tomaten loskomen van de bodem.
  • Leg een grote serveerschaal omgekeerd op de pan en keer de tarte tatin er in een vloeiende beweging op. Serveer warm, op kamertemperatuur of koud. Bestrooi eventueel met feta en de extra tijm.
Voedingswaarde:
calorieën: 395kcal
|
eiwit: 7g
|
vet: 25g
|
koolhydraten: 35g
auteur: delicious.
RECEPTEN JUSTINE SCHOFIELD FOTOGRAFIE JEREMY SIMONS STYLING MICHELLE NOERIANTO BEREIDING LUCY BUSUTIL
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!