12 easy dips & hapjes met burrata, ricotta en feta

12 easy dips & hapjes met burrata, ricotta en feta

Het leven is te kort voor een saaie borrelplank. Dus doe eens gek en zet er iets romigs, zoutigs en fris op, in de vorm van je favoriete zuivel uit de Méditerranée: burrata, ricotta én feta.

Of je nu iets zoekt voor een snelle aperitivo of een tafel vol dips en hapjes voor een verjaardag, housewarming of ander feest waar het eten de hoofdrol speelt: deze drie kazen zijn je beste vrienden.

Burrata dips en hapjes

Fotogenieker dan mozzarella en ook een stuk smeuïger dankzij de toegevoegde room. Wat ons betreft de perfecte impulssnack, want weet je nog niet precies wat voor hapjes je gaat maken als je in de winkel staat, dan kan een bol burrata in je mandje geen kwaad.

Het kost je letterlijk 2 minuten om er een geweldig gerecht van te maken. Leg ‘m op een bord, scheur open zodat de stracciatella eruit loopt, besprenkel met goede olijfolie, knisperend zout en citroenrasp. Doe er zelfgemaakte dukkah en gegrilde perziken bij voor een extra groots wow-effect, of maak een van deze easy dips & hapjes met burrata:

broodstengels met ‘nduja-sinaasappel-burratadip

Warme broodstengels gedoopt in een romige dip met een flinke snuf pit; daar wil je de dag toch mee afsluiten? Als je niet zo van sinaasappel houdt, kun je de zest prima vervangen door citroenschil of ander citrusfruit. VEGA TIP: vervang de ‘nduja of chorizo door vega(n) chorizo.

naar recept
broodstengels met ’nduja- sinaasappel-burratadip
toastje burrata, olijfolie en geroosterde amandelen

Supermakkelijk en snel, maar oh zo lekker! Wijntip: vol zacht Italiaans wit uit Puglia, Franse pinot blanc of Duitse weissburgunder. We love burrata! Probeer ook deze burrata caprese met aubergine en tomatenzaadjes.

naar recept
burrata met geroosterde groenten, granaatappel & pistache

Een flinke bol burrata met alleen wat goede olijfolie is al heel lekker. Doe er groenten met harissa, granaatappelpitjes en knapperige pistachenootjes bij en je hebt écht een feestje op je bord.

naar recept
burrata caprese met aubergine en tomatenzaadjes

Burrata is mozzarella met een hart van dikke room. Samen met de zure tomatenzaadjes komt de romige smaak nog beter uit. Schenk er een lichte, zachte wijn bij die goed past bij mozzarella (en dus burrata): soepel en niet te krachtig rood, rosé of wit kan allemaal. En bij de frisse smaak van tomaten hoort een wijn met frisheid.

naar recept

Ricotta: opgeklopt, uit de oven of als pannenkoekjes

Ricotta valt eindeloos te pimpen. Voor een snelle dip: meng ricotta met citroenrasp, honing en verse tijm, klop het luchtig en serveer met warm flatbread.

Of ga hartig: ricotta met geroosterde knoflook en veel zwarte peper. Je kunt ‘m zelfs even in de oven schuiven tot hij net stevig is en dan afmaken met olijfolie en kruiden. Warm is ricotta opeens een heel ander feestje.

zomerricotta uit de oven

Kleurrijk, zomers en heerlijk, deze zomerricotta staat binnen 45 min. op tafel. Of je dit ovengerecht nou in de tuin eet, in de woonkamer of in het park, deze zomerricotta is genieten geblazen!

naar recept
zomerricotta uit de oven | delicious
ricottapannenkoekjes met bietenrelish & warmgerookte forel

Heerlijke lichte ricottapannenkoekjes met zelfgemaakte bietenrelish en forel. Als je de relish van te voren maakt, dan is het nog binnen een half uur klaar ook!

naar recept
ricottapannekoekjes bietenrelish forel - delicious
courgette-rolletjes met ricotta en bresaola

Zin in een feestelijk hapje? Deze courgette-rolletjes met ricotta en bresaola zijn zo gemaakt en ook zo op – zo lekker zijn ze.

naar recept
courgette-rolletjes met bresaola
bruschette met tomatenconfit en ricotta

Het ultieme hapje vooraf bij een Italiaans diner: bruschette met tomatenconfit en ricotta. Simpel, snel klaar en ooooh zó lekker. Schenk iedereen een glas wijn in en het goede leven kan beginnen… Als je toch bezig bent, maak deze bruschette variant dan ook…

naar recept
tomatenbruschette - delicious
lauwwarme trostomaatjes met geroosterde ricotta

To die for: warme, zoete tomaatjes bij romige ricotta… mmmmm!

naar recept
ricotta met geroosterde tomaten

Feta – liever als krokant hapje óf als zijdezachte dip om je brood doorheen te vegen?

De zoute, pittige wingman op elk feestje. Klop ‘m op tot zijdezachte dip en schep er warme gekonfijte tomaten overheen voor een dip waar je niet vanaf kunt blijven. Of wikkel een groot stuk feta in filodeeg en besprenkel met hot honey, zoals Georgina Hayden ons laat zien in haar Griekse versie:

fetadip met gekonfijte tomaten

Ravinder: 'Koude zilte feta onder een laag tomaten –verhit in olijfolie met allerlei lekkers tot ze barst van zachte zoetheid – is verrukkelijk op brood van de grill. De tomaten zijn ook een volmaakte pasta- of gnocchisaus. Ik roer ze gewoon op de bakplaat door elkaar.'

naar recept
feta in filodeeg met pittige honing

De energie die je verbruikt tijdens het maken van dit recept, staat niet in verhouding met het genot dat je ervaart als je het eet. Het is heel makkelijk te maken en het levert je vrijwel zeker een staande ovatie op. Sommige recepten kun je met elk type filodeeg maken, maar dit recept werkt het beste met de dunne versie die je in de Griekse of Turkse supermarkt vindt. Ga ernaar op zoek, dat is het waard.

naar recept
feta in filodeeg - Georgina Hayden
gepofte bieten met dukkah, sinaasappel & fetadip

Tip! Varieer naar gelang het seizoen met bloedsinaasappel, grapefruit of mandarijn.

naar recept
gepofte bieten met dukkah

Nog zo’n lekker net-even-anders-dan-anders hapje: gazpacho!