Een brood bakken is wat ons betreft het toppunt van ontspanning. Heb je zin in een leuke uitdaging, dan ga je, net als de deelnemers in Heel Holland Bakt, aan de slag met brood vlechten!
Zet je zo’n zelfgemaakt brood op tafel, dan weet je zéker dat je punten scoort bij je tafelgenoten. We horen de ‘oh’s’ en ‘ah’s’ al gaan aan de kersttafel.
Tijdens de Heel Holland Bakt-uitzending zijn er vast een paar mensen aan het klooien geweest zijn, maar heus: jij kan dit! Je moet even de slag te pakken hebben. Hieronder hebben we een filmpje voor je klaargezet waarin we je haarfijn uitleggen hoe je een vlecht maakt waar rapunzel jaloers op zou zijn.
In de video laten we drie verschillende vlechten zien. Twijfel je? Oefen dan eerst even met een paar stukjes stof.
Hieronder vind je de lekkerste recepten voor een beauty van een brood.
Vlechtbrood recept
vlechtbrood met lemon curd en cranberry-vanilleboter
Zo mooi. Zo lekker. Dit vlechtbrood met zelfgemaakte lemon curd is een ware lust voor het oog én de mond. Perfect als onderdeel van een zondags ontbijt!Zelf de lekkerste lemon curd maken doe je zo…Voorbereiden van dit vlechtbrood kan 1 dag van tevoren. Zorg ervoor dat de karnemelk op kamertemperatuur is, anders mislukt het rijzen. Verwarm eventueel licht in een steelpannetje.
babka-krans met amarenekersen, marmelade & pistache
Elk feest verdient een taart. Wat dacht je van deze heerlijke babka-krans met amarenekersen, marmelade & pistache. Iedereen zal versteld staan als je deze prachtige krans op tafel zet.
Rutger van den Broek is dol op pistachenoten; het liefst verwerkt hij ze in zoveel mogelijk recepten. Ze zijn niet alleen lekker in zoet gebak, maar ook in hartige gerechten werkt pistache heel goed. Deze babka met pistachepesto is daar een voorbeeld van.
Er gaat toch niet boven de geur van versgebakken broodjes, recht uit de oven, vindt Valli Little. Haar babka met chocolade is niet te versmaden. Recept voor 1 brood. Begin minstens 3 uur van tevoren
Deze geknoopte zoete broodjes komen oorspronkelijk uit de Joodse keuken. De meest traditionele babka-smaken zijn chocolade en kaneel, alleen wij kiezen voor een florale twist: chocolade met kardemom. Wist je dat kardemom uit dezelfde familie komt als gember? Vandaar die heerlijke frisse citrustoets!Het deeg van de babka’s is zo plakkerig dat je dit het best met een standmixer of krachtige mixer met deeghaken kunt maken. Tip: gebruik boter op kamertemperatuur, anders mengt het niet goed met het deeg.Rutger past dezelfde vouwtechniek toe bij deze Scandinavische kardemombullar.
Tja, wat serveer je tijdens een brunch of uitgebreid ontbijt? Hoe je het ook wendt of keert, deze babka’s met chocolade-hazelnootpasta en tahini vindt iedereen lekker, eet je zo uit het vuistje en zijn een treat voor iedereen.