Met kerst mag het allemaal een tandje meer zijn: niet alledaagse ingrediënten, van alles ruim voldoende in huis en vervolgens lekker uitgebreid koken. ‘Luxe hoofdgerechten’ betekenen voor iedereen iets anders, maar wij leggen onze gasten in de watten met onder andere parelhoen, kreeft en truffel.
En wie kan je beter helpen bij het tot een succes maken van zo’n recept dan de chef him- or herself? De afgelopen jaren waren er vele toppers die de revue passeerden in delicious. magazine. Zo deelde Alain Caron recepten voor bresse-kip en zeebaars, Joris Bijdendijk kookte zijn befaamde parelhoen en Kobe Desramaults maakte zijn op de huid gebakken vis: simpel, maar oh zo lekker.
Psst..Meer inspiratie voor de feestdagen? Onze GELUKSBUBBEL staat symbool voor meer dan alleen bubbels in je glas – het draait om alles wat je in de feeststemming brengt. Denk aan wolken meringue, geklopte – ook hartige! – room, schuim en parels tot gebakken lucht in soezen, tussen laagjes, in crème of saus en voorafjes in kleurige elegante coupes.En in het 2de kerstnummer vind je nog eens 86 recepten. Met een mega knaller van een KERSTTAART, kalkoen, voortreffelijke bijgerechten, easy ovengerechten voor een perfect menu en over the top culinaire hoogstandjes.
Bekijk de luxe recepten hieronder.
19 luxe hoofdgerechten
suprême van bresse-kip van Alain Caron
Chefkok Alain Caron maakt voor ons deze suprême van bresse-kip met romige purée robuchon en zwarte truffel.
zeebaars & schaal- en schelpdieren met saus van bouillabaisse
Chefkok Alain Caron maakt voor ons een zeebaars en schaal- en schelpdieren met saus van bouillabaisse. Een klassiek Frans gerecht met saffraan, sinaasappel en venkel!Je kunt de bouillabaisse 1 dag van tevoren maken.
Eduardo: ‘Dit is een heerlijk kerstgerecht, zo vol smaak, echt comfortfood. Ik heb het op de Franse manier bereid. Ga voor jonge parelhoen, die smaakt veel malser.'Je kunt dit gerecht ook voorbereiden. Pekelen en konfijten kun je 1-2 dagen van tevoren doen. Maak ook de jus vantevoren, tot het moment van reduceren.
aguachile met kingfishceviche, citruskaviaar en tortillacrunch van Tobias Camman
Het verschil tussen ceviche en aguachile? Tobias: 'Bij ceviche wordt de vis zo’n 10 minuten in limoensap gelegd. Net als zout onze Hollandse haring gaart, zo gaart zuur de Peruviaanse visblokjes. Bij aguachile (vrij vertaald: chiliwater) krijgt de vis geen badje van zuur en komt het dus meer in de buurt van dat andere rauwe visgerechtje: sashimi. Verder moet er gezien de naam natuurlijk chili in zitten en die heb ik verwerkt in een saus van mango en passievrucht.'
Op zoek naar iets uitdagends voor de feestdagen? Dan zit je met deze kalkoenpastei goed! Dit gerecht zit bordevol groente en kenmerkt zich met smaken van mosterd, kruidnagel en gember. Tip: maak de vulling een dag van te voren dan heeft deze nóg meer smaak. Liever een feestelijk vegetarisch recept? Kijk dan naar onze vega kerstmenu.
kwartel gevuld met quinoa, granaatappel en amandel
Kwartel op je menu geeft kerst een chic tintje. Vul ze met quinoa, amandelschaafsel en mooie rode granaatappelpitjes en zet ze 20 min. in de oven. Easy does it!
aardpeerpuree met mascarpone, eendenborst met specerijen, cantharellen en cress
'Strooigoed' geeft gelaagdheid aan dit heerlijke gerecht en een extra wow-gevoel. Zoals shiso-blaadjes de specerijen van de eend versterken en de romige puree een frisse bite geven!En toe: paris-brest met chocolade-hazelnotenroom.
Op zoek naar een uitdagend gerecht voor het weekend? Dan zit je met deze gebraiseerde kalfswangen helemaal goed. De paddenstoelen en venkelrisotto geven het recept een winterse touch. Aan tafel!Tip: Maak deze groene-aspergesalade met cranberry's als bijgerecht.
hertenbiefstuk met bessensaus & gepofte biet met mierikswortelcrème
Kook weer eens met een Hollandse twist en zet puree op tafel. Natuurlijk wel in een culinaire variant, bijvoorbeeld in de vorm van mierikswortelcrème. Heerlijk met hertenbiefstuk, bessensaus en biet.
Hazenpeper is typisch een gerecht voor liefhebbers van wild, want hierin proef je de wildsmaak extra goed. En het is er nu hét seizoen voor! Ben je nieuwsgierig naar de smaak van wild of heb je nog nooit gewaagd aan hazenpeper? Ga dan nu aan de slag.Heel lekker bij hazenpeper: deze ingemaakte rode kool!
Als je echt een typisch herfstmaal op tafel wilt zetten, dan is een rollade perfect. Het ziet er prachtig uit, is feestelijk en is in verschillende variaties te bereiden. Ook deze bijzondere rollade met pancetta, wildgehakt en salie is een aanrader. Serveer met gekruide aardappeltjes en groenten en je hebt een geweldig feestgerecht. Meer feestelijke kerstrecepten? Je vindt op deze pagina al onze kerstrecepten bij elkaar!
Risotto met tuinbonen en krab is een Italiaans gerecht van chef-kok Matt Moran. Matt is dol op Italië. Uitgangspunt voor al zijn gerechten: écht goede ingrediënten. Weinig in aantal, maar van superieure kwaliteit.
Na tal van toprestaurants bracht de Belgische chef Kobe Desramaults zijn vuur naar een azuurblauwe baai op Sicilië. Het eiland, met zʼn bijzondere ingrediënten, leert hem een nog onbekende taal voor zijn persoonlijke keuken. En zo verkent hij daarmee steeds weer nieuwe grenzen. Proef de Siciliaanse sfeer.
Comfort food uit de oven: in deze vispastei vind je de perfecte combi van vis, room en anijs. Lekker met een krokant dakje van bladerdeeg. Perfect voor een zondagslunch!
Verpakt in knapperig bladerdeeg en in combi met paddenstoelen en mascarpone is zalm nóg lekkerder. Helemaal de bom met een saus van wijn, boter en verse kruiden erover.Liever zonder korstje? Ga voor deze gemarineerde zalm met salade van venkel, appel & radijs
Hollandse mul met dragonspekjes en rode tijm-aardappeltjes
Superlekker, feestelijk en simpel. De oven doet het meeste werk. In plaats van mulfilets zijn verse makreelfilets ook heerlijk. Je herkent ze aan de zebrastrepen op de huid.En toe: tarte tatin met kersen en kokos.
Kreeft is een bijzonder, onalledaags ingrediënt dat zich perfect leent voor het kerstdiner. Dit recept voor kreeft met anijsboter is een van de top 15 delicious. kerstrecepten aller tijden. Een echte delicious. favoriet dus! Meer feestelijke kerstrecepten? Je vindt op deze pagina al onze kerstrecepten bij elkaar!
Gestoofde knol in wijnsaus met winterse groente is een perfect vega(n) recept dat je met kerst op tafel kan zetten. Het heeft een diepe, rokerige smaak wat het een bijzonder hoofdgerecht maakt. Serveer het met aardappelpuree en een frisse salade.Wil je een bijzondere aardappelpuree op tafel zetten? Bekijk dan deze aardappelpuree met peterselie en pijnboompitboter.
savooiekooltosti’s gevuld met ui, roquefort, sinaasappel & cranberry
Tosti, maar dan anders? Maak eens een tosti met koolbladeren. Gevulde koolbladeren zijn lekker, supergezond en prachtig om te zien! Dit kun je ’s ochtends al voorbereiden en vlak voor het serveren in de oven zetten.Trek gekregen in klassiek comfort food? Check deze 3 verrukkelijke kaastosti's!