de ultieme pudding lijst: 30 recepten, van chipolata tot self saucing pudding

Romige chocoladepudding, frisse citroen- of fruitpudding of de traditionele Britse bread and butter-pudding: er is voor ieder wat wils als het gaat om: pudding! Al eeuwen, want zo lang is het al een geliefd dessert.

Het woord ‘pudding’ stamt af van het Franse woord ‘boudin’, wat bloedworst betekent. Dat stamt weer af van het Latijnse ‘botellus’: ‘kleine worst’. Dit verwijst naar het vlees dat in de middeleeuwse puddingen zat. Destijds had het gerecht een veel ruimere betekenis.

Soorten pudding

Er zijn talloze variaties op pudding, elk met hun eigen unieke smaak en textuur. Hieronder delen we een aantal van onze favorieten uit het delicious.archief!

Romige klassiekers

We beginnen bij de romige klassiekers:

Chipolata-pudding

De oorsprong van chipolatapudding gaat terug tot de 19e eeuw, toen Franse patissiers experimenteerden met nieuwe desserts. De naam ‘chipolata’ verwijst naar de Italiaanse worst, maar heeft in dit geval tegenwoordig niets met het dessert te maken.

chipolatapudding van opa Henk uit de Jordaan
Julie: 'Bitterzoete herinneringen: op zijn sterfbed had mijn opa nog één wens, een paar goede happen van zijn fameuze chipolata-pudding. Ik geef hem geen ongelijk.'
naar recept
chipolatapudding julie
citrus-chipolatapudding
Deze klassieke, romige pudding is geliefd bij jong & oud.. Citrus geeft de pudding een lekkere frisse smaak. Je kunt er ook voor kiezen om eenpersoons chipolatapuddinkjes te maken; leuk om op te dienen als nagerecht.
naar recept
citrus-chipolatapudding-delicious

Chocoladepudding

Voor de chocoladeliefhebbers is er niets beters dan een rijk gevulde chocoladepudding.

chocoladedessert met mokkaroom
Dit chocoladedessert met mokkaroom is een echt comfort kersttoetje. Met een knapperige top, fudgy binnenkant en een dikke chocoladesaus onderin, is dit een fantastisch dessert. Een kwestie van uit de oven halen en niets meer aan doen… Of toch een bolletje ijs erbij?
naar recept
chocoladedessert met mokkaroom
warme chocoladepudding met kersen
Lekker met lobbige, licht gezoete slagroom of roomijs.
Tip: bewaar wat chocoladepudding voor de volgende dag, want ook op kamertemperatuur erg lekker!
naar recept
warme chocoladepudding met kersen
pudding met chocolade en dronken sinaasappels
Als je nog niet aangeschoten bent van het wijnarrangement tijdens een feestdiner, waag je dan aan deze pudding met dronken sinaasappels. Het perfecte dessert met chocolade.
naar recept
chocolade-amandel stoompudding met kersen
No waste: oud brood geeft deze pudding precies de binding die nodig is. Deze pudding stoom je en je serveert hem met lobbig geklopte slagroom en zure kersen. Om je vingers bij af te likken!
naar recept
stoompudding met chocolade en amandel-delicious

Griesmeelpudding

Nostalgie ten top! Maak dit weekend nog een griesmeelpudding.

griesmeelpudding met bramensaus
Pudding op basis van melk en griesmeel laat zich heel makkelijk storten. Je kunt hiervoor elke vorm gebruiken. Spoel ze altijd vooraf om met koud water, dan gaat het lossen heel eenvoudig.
naar recept
griesmeelpudding met bramensaus-delicious
rode stekelvarkenpudding
De originele tekst uit Anna, de kleine keukenmeid (1870), Henriette Davidis: Neemt een vol kopje of een vierde pond griesmeel voor vier kleine gasten, twee kopjes met suiker gekookt of versch uitgeperst aalbessensap, vijf kopjes water en zooveel suiker als uwe moeder goedvindt. Laat nu het water met de suiker koken, strooit het griesmeel er in en roert, totdat het wat stijf geworden is. Giet dan het sap er over, laat het griesmeel nog eens doorkoken en vult daarmede vier kopjes, die vooraf met koud water omgespoeld moeten worden, zoo- als gij dat reeds geleerd hebt. Zijn de puddings geheel koud geworden, maakt ze dan van boven met een mesje los, keert ze op een bordje om en besteekt ze, even als in N. 7, met fijn gesneden amandelen. Eene saus hiervoor is onnoodig.
naar recept
rode stekelvarkenpudding luilekkerland - delicious

Stoere pudding

Naast de romige klassiekers zijn er ook stevigere puddingen die de moeite waard zijn om te proeven:

Self saucing pudding recept

Self saucing pudding is een cake-achtig dessert dat tijdens het bakken zijn eigen saus creëert. Het geheim zit in de twee lagen: een dikkere cakelaag bovenop en een dunnere sauslaag onderin. Tijdens het bakken zakt de sauslaag naar beneden en vormt een heerlijke, romige saus onder de pudding. Het resultaat is een warm, troostrijk dessert dat perfect is voor koude dagen of wanneer je gewoon zin hebt in iets lekkers.

citroenpudding met pistachekruimels
Wat is lekkerder dan een toetje met zoete saus erover? Een warme toet waarbij je de saus meebakt in de oven!
Nog meer van dat soort lekkers maken? Probeer de dadelpudding met bananenpraliné of pudding met frambozen en witte chocolade.
naar recept
citroenpudding
pudding met frambozen en gekaramelliseerde witte chocolade
Pudding betekent toetje in het Engels. En dat kan van alles zijn, van warme pudding uit de oven tot ijs of een stukje taart of cake.
naar recept
pudding frambozen witte chocolade
dadelpudding met bananenpraliné
Wat is lekkerder dan een toetje met zoete saus erover? Een warme toet waarbij je de saus meebakt in de oven!
Proef het zelf, met deze sticky dadeltaart met zoete saus en knapperige bananentopping.
Zin in meer zoet met banaan? Onze omgekeerde banaan-karameltaart vind je vast ook te gek.
naar recept
pudding lijst recepten dadelpudding met bananenpraliné
butterscotchpudding met cranberry’s
Nigel is een van de leukste beste chefs van Groot-Brittanie van de afgelopen jaren. Zijn kerstboek is het beste kerstcadeau: niet alleen voor de geweldige gerechten en recepten. Maar vooral de waanzinnige foodstyling en fotografie en Nigels meeslepende teksten. Duik de keuken in, of zet je in een lekkere stoel bij het haardvuur, samen met Nigel. Een lichte luchtige butterscotchpudding met bruine suiker, pittig fruit en romige tonen van butterscotch. Hij is kleverig maar niet zwaar. Er hoort een kan met room bij of, liever nog, vanille-ijs.
Butterscotchpudding-delicious

Sticky toffee pudding

Sticky toffee pudding, ook wel bekend als STP, is een klassiek Engels nagerecht dat de harten van dessertliefhebbers over de hele wereld heeft veroverd. Wij begrijpen het wel: een zachte, kruimige dadeltaart overgoten met een rijke, romige toffee-saus. Het is het ultieme comfort food.

sticky toffee pudding: de comfortfood klassieker van Rutger Bakt
naar recept
Sticky Toffee Pudding
sticky dadelpuddingtaart
Een sticky puddingtaart met diepzoete dadels en een romige karamelsaus met mascarpone. We kunnen ons geen betere manier bedenken om onszelf en anderen eens subliem te verwennen.
naar recept
dadelpuddingtaart-delicious

Broodpudding

Broodpudding is een slimme manier om oud brood nieuw leven in te blazen. Stukjes brood gemengd met een custard van melk, eieren en suiker, en vaak op smaak gebracht met kaneel en rozijnen. We herhalen onszelf, maar ook dít is weer heerlijk comfortfood. Lekker knapperig bovenop en met een zachte binnenkant.

krentenbollen-broodpudding met chocolade
Geef oude krentenbollen niet aan de vogels, maar maak deze te lekkere bread and butter pudding met pure chocolade.
Tip: Dit zoete brood bak je het best een dag eerder, dan komt de smaak nog beter tot ontwikkeling. Je kunt het brood op kamertemperatuur 3 dagen bewaren in een trommel.
naar recept
chocolade-krentenbollen
zuurdesembroodtoetje met frambozen & limoncello
Romige custard met frisse frambozen met een limoncello tic. Alles wat je wil toch?
naar recept
zuurdesembroodtoetje met limoncello
bread & butterpudding met bramen en buttermilk-syrup
naar recept
bread butterpudding
broodpudding met ananas
Gooi oud brood nooit weg want je kunt er ontzettend lekkere dingen mee maken. Wat dacht je van deze broodpudding met ananas? Lekker!
naar recept
broodpudding met ananas
broodpudding
Dat geen brood meer de vuilnisbak in mag, weten we allemaal. Reserveren doe je ze voor croutons, broodsalade en niet te vergeten oma’s broodpudding die tegenwoordig, hetzij met wat meer fratsen, op de kaart van menig toprestaurant prijkt. Maar hoe maak je die nou, die goddelijke broodpudding?
naar recept
broodpudding-delicious
bread and butter pudding
Gisteravond ook weer ademloos naar het oh zo fijne Heel Holland Bakt gekeken? Nee? We praten je bij: deze aflevering stond he-le-maal in het teken van toetjes. Van de lekkerste chocoladetaarten tot sibérienne en ons favoriete no-waste-recept: bread and butter pudding. De kandidaten maakten hun eigen variant op deze ‘klassieker’. Wij als delicious.redactie kunnen dus niet achterblijven: rechtstreeks uit delicious. hét bakboek geven we je bread & butter pudding volgens delicious.!
naar recept
bread and butter pudding - delicious
oliebollenbroodpudding
Oliebollen over? Mister Kitchen ging op oliebollenjacht en kwam op de redactie met een aantal super recepten. Eén daarvan was de oliebollenbroodpudding. Want lekker hoor die oliebollen, maar je houdt er altijd een paar over. Zonde om ze uit te laten drogen en met wat room, vanille en suiker maak je er een super nagerecht van!
naar recept
Oliebollenbroodpudding-delicious
croissanttoetje met witte chocolade
Heb je een paar croissants over? Denk no waste en maak er dit surprise-toetje van met romige kokosvulling, witte chocolade en kersen!
De aantrekkingskracht van witte chocolade zit in de combi heel zoet en vol romig! Als je dat in taart, toet, cake of pudding stopt en zorgt voor bijzondere smaakcontrasten als kruidige nootmuskaat, frisse kersen, pittige gember of romige banaan zit je helemaal goed.
Tip: top het af met een subtiel laagje poedersneeuw van witte choco.
naar recept
croissanttoetje met witte chocolade

Rijstpudding

Rijstpudding is een voedzame pudding gemaakt van rijst gekookt in melk en gezoet met suiker. Deze pudding heeft een dikkere consistentie dan de romige klassiekers en kun je warm en koud eten.

rijstpudding uit de oven met kweepeergelei & bramen
Diana: ‘Het duurde jaren voor ik echt goed rijstpudding kon maken. Ik probeerde hem steeds te snel te bakken. De goudbruine korst en de dikke, romige rijstkorrels zijn het heerlijke resultaat van langzame garing in de oven’.
Ook heel lekker uit de oven: appeltaartjes met sauternes-stroop.
naar recept
Rijstpudding met kweeperengelei & bramen - delicious
rijstpudding met marsalakersen
Half rijst, half pudding: de rijst zakt, zodat je een laagje rijstebrij en daarop een laagje pudding krijgt. Zowel lauwwarm als koud heel lekker. Maak de pudding het liefst een dag van tevoren en zet hem een nacht in de koelkast.
En voor de afwisseling: rijst-roompudding met kokos.
naar recept
rijstpudding met marsalakersen - delicious
rijst-roompudding met kokos en gula java-saus
Rijst-roompudding met kokos en gula java-saus: een variatie op een klassieke, zoete rijstpudding. Deze pudding is lekker romig, heeft toch bite, en de kokos geeft hem oosters tintje. De pudding is lactose- en glutenvrij. Je kunt naar eigen voorkeur de amandelmelk ook door gewone melk vervangen.
naar recept
pudding-puddingvormen-delicious

Internationale puddings

Ja, bijna overal ter wereld kom je wel puddings tegen. Dit zijn een paar favorieten:

pudim flan: portugese karamelpudding
Dit klassieke Portugese room-karamelpuddinkje serveert Janneke met in honing en witte port gemarineerde vijgen.
naar recept
pudim flan
malvapudding
Dit keer geven we je het recept van Zuid-Afrikaanse malvapudding met een rijke karamelsaus. Want we ons graag inspireren door traditionele toetjes uit verschillende landen. Deze warme karamelpudding is lekker en licht. Een comfort-toet bij uitstek! Lekker met een bol vanille-ijs erop en een sterke espresso erbij.


En heb je wel eens een echte bread & butter pudding gemaakt? Om je vingers bij af te likken!
naar recept
malvapudding

Overige pudding recepten

In de categorie ‘waar zullen we ze onderbrengen?’: vier andere puddingrecepten.

ricotta-amandelpudding met gele sultana’s
Niet iedereen is fan van pudding maar deze ricotta-amandelpudding met gele sultana's (rozijnen) zal je verrassen. Het romige van de ricotta en het zoete van de rozijnen maakt dit tot een unieke pudding die perfect past bij een mooi kerstdiner.
Ook lekker: kokos-limoentaart met ananasvulling.
naar recept
karnemelkpudding met nootmuskaat en laurier
Deze nostalgische karnemelkpudding met nootmuskaat en laurier is heerlijk fris! Je hebt even geduld nodig, maar dan heb je ook wat. Maak ‘m de avond van te voren, laat ‘m opstijven in de koelkast en dan genieten!
naar recept
karnemelkpudding-delicious
appelperenstoompudding
In Engeland zijn stoompuddingen razend populair. En niet voor niks, want ze zijn superlekker. Hidde laat zien hoe je een appelperenpudding maakt. Lekker fris door de appel, peer en sinaasappelrasp en met een heerlijke, volle smaak. Fijn: je kunt er oud brood voor gebruiken!
naar recept
basis stoompudding appel en peer | delicious
grapefruit-gin jellypudding
Het bittertje van grapefruit combineert fantastisch met gin en wijn. Deze verrassende, heerlijk frisse pudding doet het goed na een wat zwaarder hoofdgerecht. 
naar recept
jellypudding-delicious
pudding lijst recepten dadelpudding met bananenpraliné