aantal 10 |
zoet |
weekend |
engels |
In Engeland zijn stoompuddingen razend populair. En niet voor niks, want ze zijn superlekker. Hidde laat zien hoe je een appelperenpudding maakt. Lekker fris door de appel, peer en sinaasappelrasp en met een heerlijke, volle smaak. Fijn: je kunt er oud brood voor gebruiken!
ingrediënten
- 200 g patentbloem gezeefd 200 g brood-kruim, zonder korst*
- 80 g rietsuiker
- 5 g bakpoeder gezeefd
- 120 boter* of ghee
- 1½ ei
- 250 ml melk
- 1 sinaasappel rasp en sap
- ½ appel geschild, klokhuis eruit, in stukjes, besprenkeld met citrussap
- ½ peer geschild, klokhuis eruit, in stukjes, besprenkeld met citrussap
crème anglaise
- 275 ml slagroom**
- 75 g suiker vanille-stokje opengesneden, merg eruit
- 4-5 eierdooiers 120 ml
ook nodig
- stoompuddingvorm met deksel óf hitte-bestendige kom, ingevet
- bakpapier
- aluminiumfolie
- keukentouw
instructies
- Meerdere materialen zijn geschikt als vorm. Je kunt zelfs, heel eenvoudig, in een doek stomen. Ook een hitte-bestendige, ruime kom is geschikt. Verder zijn in de keukenspeciaalzaken afsluitbare stoompuddingvormen te koop. Kies liefst een vorm met weinig reliëf. Door reliëf komt de pudding moeilijker uit de vorm. In een kom kun je een vel bakpapier leggen, zodat het lossen van de pudding makkelijk gaat. Vet een vorm met reliëf en het deksel extra goed in.
- Met zelfgemaakt broodkruim van oud brood wordt deze pudding het lekkerst. Heb je geen oud brood, gebruik dan vers brood en laat dat op de verwarming drogen (of droog het 20 min. in een lauwe oven van 80°C). Meng alle droge ingrediënten met een flinke snuf zout in een ruime kom door elkaar. Voeg dan de geklaarde boter, eieren en melk toe en meng goed
- Snijd het fruit in stukjes, besprenkel met wat citroensap en schep het samen met de sinaasappelrasp door het deeg
- Vul de vorm met het beslag en strijk de bovenkant glad. Dek een afsluitbare vorm af met het ingevette deksel. Voor een kom zonder deksel maak je zelf een deksel. Leg eerst een stuk op maat geknipt bakpapier op de vorm. Knip dan uit bakpapier en plasticfolie een stuk dat groter is dan de kom. Leg ze op elkaar en vouw in het midden een brede plooi van 5 cm (tijdens het stomen geeft de plooi ruimte om de pudding te laten rijzen). Leg het deksel, met het plasticfolie aan de bovenkant, op de kom, vouw het om de kom heen en zet het met keukentouw vast om de rand.
- Gebruik een stoomoven (volg hiervoor de instructies van de oven) of een pan. Zet de puddingvorm in de pan en vul met kokend water tot net onder de rand van de kom. Kies een niet al te grote pan, dan kan de kom gaan drijven en kantelen. Houd het water zachtjes aan de kook, vul als het niveau te veel zakt evt. aan met kokend water. Doe het deksel op de pan. Stoom de pudding in 2 uur gaar. De gaartijd is afhankelijk van de dikte en structuur van het deeg.
- Neem het deksel van de pan en laat de pudding iets afkoelen. Pas op voor de stoom (= heet!). Neem de kom uit de pan en verwijder deksel of folie. Leg een bord op de pudding en keer voorzichtig. Je kunt de pudding nu serveren of er nog een romige crème anglaise bij maken.
- Verwarm in een steelpan de room, melk en suiker met het vanillestokje én het -merg en breng langzaam tegen de kook aan. Laat 15 min. zachtjes trekken, zonder te koken. Zeef het roommengsel boven een schenkkan. Klop de dooiers in een kom los en schenk er al roerend een deel van de warme melk bij, zo warmen de dooiers geleidelijk op. Doe nu alles terug in de steelpan en blijf al roerend op het laagste vuur verwarmen, zodat de dooiers het mengsel mooi binden. Laat het niet koken, dan schift het. Schenk over in een kom en laat afkoelen onder regelmatig roeren, zodat er geen vel opkomt.
auteur: delicious.
Tip: voeg naast appel en peer je
favoriete specerij – bijvoorbeeld kaneel, kardamom of koekkruiden – toe!
* Geklaarde boter of ghee is boter die door warmte ontdaan is van eiwitten en vocht.
Wat overblijft, is puur vet. Het is te koop bij
natuurwinkels en bij sommige slagers.
** I.p.v. slagroom kun je ook half melk
half room nemen.
Recept en bereiding: Hidde de Brabander. Fotografie: Eric van Lokven. Styling: Jan Willem van Riel
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!