Heb jij altijd uien in je voorraadkast? Uien zijn een veelzijdig ingrediënt dat vrijwel elk gerecht een boost in smaak geeft. Wist je dat deze keukenhelden ook tal van gezondheidsvoordelen bieden?
Zo schrijft gezondheidsnet.nl: Bijna elk recept begint met de instructie ‘pel en snipper een ui’. Dit is niet voor niets: een gefruit uitje voegt direct meer smaak en diepte toe aan je maaltijd. Uien zijn eenvoudig op voorraad te hebben, voordelig in prijs en kunnen op verschillende manieren worden bereid: rauw, gebakken, gefruit of gefrituurd. Ze kunnen zowel de hoofdrol spelen in gerechten zoals uiensoep of een gekarameliseerde uienquiche, als een smaakvolle toevoeging in bijgerechten.
Lees ook: uien bewaren? zo kun je dat het beste doen
Uien staan dan ook op nummer één in de top 10 van meest geconsumeerde groenten. We eten gemiddeld meer uien dan andere populaire groenten, zoals bloemkool en tomaat. Uien behoren, samen met prei, bieslook en knoflook, tot de uienfamilie van het geslacht Allium.
Verschillende soorten ui
De gele ui is de meest bekende soort. Deze heeft een bruine tot goudkleurige schil en een witte binnenkant. Rauw is de smaak scherp, maar na bakken verdwijnt deze scherpte. Voor een mildere smaak kun je kiezen voor de zoete ui, die ideaal is om in ringen te snijden voor bijvoorbeeld hamburgers.
De rode ui voegt kleur toe aan salades en is ook lichtzoet met een scherpe smaak. Sjalotten zijn qua smaak vergelijkbaar met rode uien, maar groeien in trosjes, net als knoflook. Lente-ui, ook wel bosui genoemd, lijkt meer op prei, terwijl de witte ui minder vaak in Nederland voorkomt, maar bekend staat om zijn scherpe smaak.
Waarom ga je huilen tijdens het snijden van uien?
Heb je vaak tranende ogen tijdens het snijden van uien? Dit komt doordat het snijden de cellen beschadigt, wat leidt tot de vorming van synpropaanthial-S-oxide, een stof die in contact met vocht een zwavelzuurverbinding produceert die je ogen irriteert. Wil je dit voorkomen? Leg de uien enkele uren in de koelkast, snijd ze onder water of gebruik een scherp mes.
5 redenen om vaker uien te eten
1. Ze tellen mee voor de 250 gram groenten per dag
Veel mensen vinden het moeilijk om de aanbevolen 250 gram groenten per dag te bereiken. Uien zijn een uitstekende manier om je maaltijden op te leuken zonder als ‘groente’ te worden beschouwd. Voeg een gesnipperd uitje toe aan je jus, gebruik bosuitjes in salades of verwerk een uitje in je omelet.
2. Uien bevatten veel vitamines en mineralen
Uien zijn een bron van verschillende voedingsstoffen, waaronder vitamine B2, B6, B11, C en mineralen zoals kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium, koper en zink.
3. Goed voor je hart
Onderzoek toont aan dat mensen die regelmatig uien eten een lager risico lopen op hart- en vaatziekten. Dit komt door het hoge gehalte aan quercetine, een antioxidant die ontstekingen in bloedvaten helpt verminderen.
4. Lekker veel vezels
Vezels zijn cruciaal voor een gezonde spijsvertering en ondersteunen de groei van goede bacteriën in je darmen. Een vezelrijk dieet helpt constipatie te voorkomen en zorgt voor een verzadigd gevoel, waardoor je minder snel ongezonde snacks kiest.
5. Uien bevatten inuline
Uien zijn rijk aan inuline, een prebioticum dat de groei van goede bacteriën in de darmen ondersteunt en de schadelijke bacterie Clostridium perfringens vermindert. Bovendien stimuleert inuline de opname van calcium, wat bijdraagt aan sterkere botten.
Meer weten over gezondheid? Lees bijvoorbeeld bij gezondheids.nl: Over ‘ongezonde stoffen’ in plantaardige voeding, hoe erg is dat?