15x Italiaans stoofvlees per favore!

Stoof-season has started! Als we het even in krakkemikkig Engels mogen zeggen. Kortom: we zijn enthousiast over het feit dat we weer los kunnen met stoofpotten. Zeker over deze héérlijke recepten voor Italiaans stoofvlees.

Denk je aan Italiaans stoofvlees, dan denk je in de eerste plaats waarschijnlijk aan ossobuco. Ofwel: Milanese gestoofde kalfsschenkels. Officieel komen aan de variant uit Milaan geen tomaten te pas. Je maakt het gerecht met ui, wortel en bleekselderij en serveert het doorgaans met risotto.

Bekijk ook: het perfecte stoofvlees recept? 7x low en slow!

Maar delicious. zou delicious. niet zijn als we niet onze eigen versies zouden presenteren. Zo hebben we een versie met verjus (ook zonder tomaat) of probeer de versie met Guinness. Ook superlekker.

Niet zo’n fan van kalfsschenkel of wil je gewoon iets anders proberen? In onderstaande lijst vind je veel meer inspiratie. Of shop de Italië-special voor nog meer lekkers uit de laars.

15x Italiaans stoofvlees

Italiaanse bonenstoof met worst & boerenkool
Onze nieuwe receptschrijver Julie laat zich graag inspireren door de Italiaanse keuken maar geeft er ook een eigen twist aan. Boerenkool in de bonenstoof? Prego!
Vegan tip: Liever geen vlees? Vervang de worst door een vegan variant of gedroogd eekhoorntjesbrood.
naar recept
Italiaanse bonenstoof met worst & boerenkool
gestoofde ossenstaart met polenta en gestoofde radicchio
Dit is echt feesteten: samen delen en plukken van zacht ossenstaart die uren is gestoofd, met zijdezachte polenta en zoetzure radicchio. 
naar recept
saucijzenragù met witte bonen & pancetta
Een goede ragù laat pasta en polenta meteen stralen. Maak deze ragù van pancetta, varkenssaucijs en witte bonen met polenta en pecorino daarom op een gure dag. Het is de beste remedie tegen kouden handen en hongerige magen! Glaasje rood erbij en niemand kan je meer wat maken.
naar recept
varkenssaucijzen ragu
ossobuco
Deze stoof van kalfsschenkels in een rijke groentesaus is een echte Italiaanse klassieker. Maak de ossobuco extra lekker met een frisse gremolata.
Iets minder lang de tijd? Maak dan deze stoof van kippendij met abrikozen.
naar recept
osso buco met tuinbonen en gremolata_preview (1)
gebraden kip in tomaten-dragonsaus met pasta
Laat je niet misleiden door de bereidingstijd: dit gerecht is juist je allerbeste vriend wanneer je een druk bestaan hebt. Je hoeft kip alleen maar even de oven in te schuiven en de saus op het vuur te zetten. Terwijl alles gaart heb jij je handen vrij voor klusjes, spelletjes of… Beide!
Nog praktischer: maak de kip een dag van tevoren, dan hoef je alleen nog maar te plukken, te roeren en te serveren. Buona cena!
naar recept
gebraden kip ragu tomatensaus
gehaktballetjes met ’n eitje en tomatenmascarponesaus
Gevulde gehaktballetjes, daar hebben we zin in vanavond! Met een heerlijk romige tomatensaus met mascarpone. Bij Janneke thuis een echt familiefavoriet.
Hoe maak jij de beste gehaktballen? Wij geven tips!
naar recept
gehaktballetjes met een kwartelei
gestoofde runderwangen alla bolognese
Een goede ragù laat pasta meteen stralen. Maar hoe maak je deze Italiaanse topsaus eigenlijk? Alles valt of staat met de basis: soffritto, een mengsel van ui, knoflook, wortel en kruiden en natuurlijk een flinke snuf amore.
Tip: bestel de runderwangen bij je slager en begin minstens 3 uur van tevoren aan dit recept.
naar recept
bruine bonen ‘con ragu’ met peterselie- crème fraîche
Comfortfood verwarmt je en geeft je de juiste energie om de winter lekker door te komen. Dit recept voor bruine bonen ‘con ragu’ is dan ook perfect voor deze koude(re) dagen. Tip: de huisgemaakte gehakt-tomatensaus is zonder de bonen ook heerlijk bij penne of papardelle pasta!
naar recept
bruine bonen con ragu-delicious
Toscaanse lamsschenkels met doperwten & pecorino
TIP Maak het recept klaar tot en met stap 3. Maar voeg de doperwten pas voor het serveren toe. Warm voor het bereiden de jus en de lamsschenkels weer even door voordat je het gerecht gaat gratineren.
Nog zo'n lekker recept om mee te vertagen: gestoofde ossenstaart met polenta en gestoofde radicchio.
naar recept
toscaanse lamsschenkel
ossobuco met guinness
Weer zo'n lekkere stoofpot: ossobuco. Een klassiek Italiaans hoofdgerecht met botermalse kalsschenkels. Maak de ossobuco 1 dag eerder; alleen de worcestersaus voeg je vlak voor serveren toe. Laat de stoof volledig afkoelen en bewaar in de koelkast. Verwarm de ossobuco gloeiend heet in de oven en maak de saus op smaak af.
Deze saffraanrisotto (zonder de vis en zeekraal) smaakt er fantastisch bij.
naar recept
ossobuco ossenstaart
tagliatelle met sugo bugiardo
Wij hebben een diep gewortelde liefde voor pasta. Een daarvan is pasta sugo bugiardo; wat letterlijk ‘bedriegerssaus’ betekent. Waarom? Omdat er geen rundvlees, maar varkensworst in het gerecht gaat. Maar: hij doet absoluut niet onder voor een klassieke pasta bolo met rundergehakt. Proef zelf maar!
naar recept
tagliatelle met sugo bugiardo | delicious
ossobuco met verjus, venkel en saffraan
Traditionele ossobuco wordt meestal in een tomatensaus bereid. Onze versie heeft een saus met verjus of witte wijn en venkel. Eventuele restjes vlees kun je in flinters uiteentrekken en samen met de groenten en een beetje extra vergine olijfolie verwarmen in een pan met dikke bodem. Eet deze saus met gekookte pasta, bijvoorbeeld penne of fusili.
naar recept
ossobuco
bonenschotel met salami en varkensfilet
In deze bonenschotel gaat een flinke dosis verrukkelijke bonen, maar wat zijn de verschillen hiertussen? Limabonen, ook wel olifants- of boterbonen zijn grote witte bonen. Ze komen oorspronkelijk uit Zuid-Amerika en hebben een romige smaak. Kidneybonen komen uit Midden-Amerika en smaken licht zoet. 
naar recept
lamsschenkels met tomaat, rozemarijn en borlottibonen
Stoven in wijn en bouillon geeft de lamsschenkels extra veel geur en smaak. De voorbereiding is maar een halfuurtje, daarna moet het vlees drie uur stoven en wordt het botermals! De schenkels krijgen een kick als je last minute gremolata toevoegt van citrusschil, peterselie en gehakte knoflook.
naar recept
italiaans stoofvlees lamsschenkels met tomaat
tagliatelle met lamsbolognese
Deze tagliatelle met lamsbolognese is vol smaak, met bijzondere twist en tóch gewoon voor doordeweeks. Je maakt hem namelijk met maar 10 ingrediënten en het staat binnen 30 minuten op tafel. Beloofd!
naar recept
Tagliatelle lamsbolognese - delicious

Bekijk ook: de 12 populairste stoofrecepten van 2023

italiaans stoofvlees lamsschenkels met tomaat