Een fijne manier om snel veel smaak toe te voegen is met een specerijenmix als ras el hanout. Het wordt veel gebruikt in Marokko, Algerije en Tunesië, waar in kruidenwinkels en op markten verschillende specerijenmengsels worden verkocht.
Wat betekent ras el hanout?
De letterlijke vertaling van ras el hanout is ‘het beste uit de winkel’. Het is dus een selectie van de beste en geurigste specerijen van de winkelier. Er bestaat geen vast recept voor ras el hanout, elke winkelier maakt zijn eigen mengsel en houdt het recept angstvallig geheim.
Hoe maak je de blend zelf?
Veel gebruikte specerijen zijn komijn, kardemom, kruidnagel, nootmuskaat, kaneel, foelie, piment, gember, chilipeper, korianderzaad, peperkorrels, paprikapoeder, fenegriek en kurkuma. Als je zelf aan de slag gaat met een blend, zorg dan dat je zoveel mogelijk hele specerijen koopt.
Dat wil zeggen: zaadjes, bessen, wortels enz. die nog niet zijn gemalen. Rooster ze eerst kort tot de aromatische oliën vrijkomen (dat kun je ruiken), en maal ze vervolgens zelf in een schone elektrische koffiemolen of met de vijzel. Zo maak je zelf de meest smaakvolle blends. Bewaar je poeder luchtdicht en weg van het licht, bijvoorbeeld in een donkere lade. Daar blijft de blend zeker een maand goed.
Zo smaakt het
Elke ras el hanout smaakt anders, het is in ieder geval een geurig mengsel van warme, kruidige en zoete smaken. Over het algemeen is het geen pittige mix en kun je het gebruiken om zowel hartige als zoete gerechten op smaak te brengen.
Fun fact: omdat het geen pittige mix is, voegt onze online redacteur graag een snuf toe aan het eten van haar baby van 9 maanden.
Combineren
Gebruik naast de specerijen in het recept een extra lepel ras el hanout om Noord-Afrikaanse stoofschotels extra smaak te geven. Wrijf voor het bakken het specerijenmengsel in het vlees, de vis of tofoe voor een instant oppepper.
Bestrooi je tray-bake voor je hem in de oven schuift royaal met ras el hanout. Of probeer het eens in zoet: een gewone basiscake, chocolademousse of appeltaart krijgt meteen een exotisch tintje met een schepje ras el hanout.
Recepten met ras el hanout
merguez met parelcouscous, kikkererwten & ras el hanout
Als het kwik stijgt, staat Janneke zo kort mogelijk in de keuken. Natuurlijk doet ze geen concessies aan smaak! Proef haar lekkere en makkelijke parelcouscous met merguez; een echte smaakbom dankzij de ras el hanout en kaneel. Tip: Snijd na het raspen het witte deelvan de sinaasappelschil dik af, snijd de partjes tussen de vliesjes uit en meng door het merguezmengsel.Bekijk ook onze lijst met 20 gezonde zomerrecepten
gekonfijte citroenkip met ras el hanout & dadel-abrikoosvermicelli
Klassiek eet je met het suikerfeest de kippastei b’stilla en andere kipgerechten. Deze gekonfijte citroenkip is klassiek en modern tegelijk, hartig en zoet en simpel & feestelijk. Perfect om het Suikerfeest mee te vieren. Dat je overigens gewoon mee mag vieren ook al heb je niet aan de ramadan gedaan. De gestoomde vermicelli (let op: gebruik echt de Marokkaanse voor optimaal resultaat) is een openbaring zo lekker. B’saha – op je gezondheid.
Te lekker, weinig voorbereiden én met veel verse kruiden en seizoensgroenten. Boerenkool, broccoli en kruidige ras el hanout. Proef het voorjaar in deze verrukkelijke eenpanner met forel! Nog meer lekkers met forel: scones als borrelhapje met zalmforelLiever vega(n)? Vervang de vis door in sojasaus gebakken paddenstoelen en blokjes gerookte tofoe. Vervang de yoghurt door plantaardige yoghurt voor de veganistische optie.
savooiekool gevuld met couscous, rozijnen, amandelen & mangochutney
Eten alsof je in een toprestaurant zit, dat wil je toch? Met de AEG SteamPro multifunctionele stoomoven met Command Wheel is iedereen een sterrenchef. Uit dit ge-wel-di-ge keukenapparaat komen de knapperigste en kleurrijkste groenten, de zachtste vis en het meest malse vlees. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze savooiekool gevuld met couscous, rozijnen, amandelen & mangochutney? Meer weten over koken met een stoomoven? In dit artikel leggen we je alle ins & outs uit over stomen. Dit recept kwam tot stand in samenwerking met AEG.
Gemarineerde lamskoteletjes gril je op de bbq of in de grillpan en serveer je met couscoussalade. De granaatappelmelasse geeft frisheid en het rozenwater een zoete aromatische touch.
In de oven karamelliseer je wortels samen met ui, knoflook en harissa als basis voor deze dikke, zoet-pittige soep. Je maakt de soep af met verse kruiden en vegan yoghurt voor een fris accent.
Deze kabeljauwhaas met olijven en venkelzaad is één van onze favoriete visgerechten. Puur bereid met olijfolie, goede olijven, venkelzaad en verse dragon & dille. Allemaal smaakmakers die perfect met vis combineren.