Nee, van een warme dressing krijg je geen papperige salade, in tegendeel: je geeft op een gezellige manier boordevol smaak aan verse blaadjes sla en krokante groenten.
Een geslaagde salade hoeft niet moeilijk te zijn. Met een dressing van een scheutje olie en azijn, zwarte peper en zout kun je iets fantastisch op tafel zetten. Maar wil je echt iets bijzonders, besprenkel je salade dan – op het laatst – met een warme dressing!
De voordelen van een warme dressing
De complexiteit van een warme dressing overtreft menig vinaigrette, vooral omdat je dankzij de warmte toegang hebt tot ingrediënten die je normaal niet zo snel in een salade kunt huizen. Knoflook is rauw lekker, maar erg intens en pittig. Laat je de knoflook kort fruiten in een plons warme olie die je gebruikt voor de warme dressing, dan krijgt de olie niet alleen een heerlijk knoflookaroma, de knoflook wordt zelf ook zoeter.
Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor specerijen en stevige kruiden. Rauwe specerijen smaken stoffig, maar laat je ze even fruiten in de olie, dan openen de aromatische oliën en krijgt je salade een enorme facelift! Probeer hetzelfde met kruiden zoals rozemarijn, laurier of limoenblad. De warme olie meng je vervolgens met azijn, mosterd, en misschien een lepeltje suiker of honing voor de balans.
Nog een tip: voor een stroperige dressing kan hitte een handig foefje zijn. Denk aan balsamicoazijn die je inkookt met suiker. Door het karamelliseren van de suiker, wordt de substantie dikker – gebruik de achterkant van je lepel ter controle: als de dressing blijft kleven ben je klaar. Roer pas op het laatst de olie erdoor, en voila: een verrukkelijke dressing.
Pancetta, spek of bacon: ‘killed’ of ‘kilt’ salade
Een bekende warme dressing is de variant met uitgebakken spek. Door de rest van je dressing-ingrediënten door het warme spekvet te roeren krijgt je dressing iets rokerigs, peperigs, zoets en zuurs. Een dressing die zelfs de grootste salade-haters over de brug krijgt. In het zuiden van de VS staat deze salade bekend als ‘kilt-‘ of ‘killed salad’: heel veel verse groene blaadjes worden besprenkeld met een hete dressing van baconvet waardoor de blaadjes iets slinken. Yvette van Boven maakt eenzelfde salade in de Volkskrant met warme bruine boter: ‘het resultaat is een salade waar u een moord voor zou doen’.
In het augustus-nummer van delicious. delen we het recept voor een warme pancetta-balsamicodressing:
Bak 200 g pancetta in een droge koekenpan helemaal krokant uit. Voeg 1 teen knoflook in plakjes toe en bak 2 min. mee tot hij lichtbruin kleurt. Blus af met 100 ml balsamico en laat 1 min. borrelen. Zet het vuur uit en voeg 150 ml olijfolie toe. Breng op smaak met zout en peper. De dressing smaakt fantastisch bij een salade van rode biet en radicchio of andere bittere blaadjes.
Salades en gerechten met een warme dressing
Bekijk ook: alles wat je moet weten over nieuwe aardappels + recepten