gezonde lunch salades: 14 recepten voor iedere dag

Een gezonde lunch salade is dé perfecte manier om je dag een kleurrijke boost te geven. Bomvol vitamines en andere voedingsstoffen die je lichaam en geest goed doen… Daar kun je wel even op door!

Neem dus afscheid van je bammetjes en ga voor een frisse, knapperige salade. Onderstaande recepten helpen je op weg, mocht je inspiratie nodig hebben.

Mix & match

Het geheim van een goede lunch salade? Variatie! Speel met texturen, kleuren en smaken door verschillende groenten te combineren. Kies seizoensgroenten, want die zijn op hun lekkerst én het meest voordelig.

Om ervoor te zorgen dat je lunch salade voldoende vult, is het slim om wat eiwitrijke ingrediënten toe te voegen. Hierdoor heb je langer een verzadigd gevoel. Denk aan:

  • Gerookte kipfilet
  • Gekookt of gepocheerd ei
  • Bonen zoals kidneybonen, linzen of kikkererwten
  • Fetakaas, geitenkaas of mozzarella
  • Een handje noten of zaden voor wat crunch

Dressing

De dressing maakt of kraakt je salade. Kies voor een dressing op basis van olijfolie en voeg iets zuurs toe voor de frisse smaak, bijvoorbeeld citroensap of balsamicoazijn. Andere smaakmakers die je kunt gebruiken zijn mosterd, honing, pesto of verse kruiden.

Op zoek naar nog meer inspiratie voor je dagelijkse dosis groenten? Hieronder delen we onze favoriete recepten voor gezonde lunch salades. Het gros bevat minder dan 600 calorieën.

Gezonde lunch salade

sla met avocado en muntthee-kip
Bewaar de dressing apart in een (jam)potje, dan kun je elke salade ’s avonds voorbereiden en de volgende dag meenemen als lunch. Schenk de dressing pas vlak voor je gaat lunchen erover de sla met avocado en verrijk je salade met wat extra grassige olijfolie. 
naar recept
sla met avocado
caesarsalade met radicchio en knoflookdressing
Een echte klassieker: de caesarsalade. Gebruik radicchio voor een licht bittere smaak en garneer met zelfgemaakte knoflookdressing. 
naar recept
caesarsalade
aardappelsalade met zalm en mierikswortel
In plaats van zalm kun je ook gerookte makreel of forel in deze salade doen. Zelfs met een blikje tonijn is deze aardappelsalade verrukkelijk.
Tip: Wil je dit gerecht als hoofdgerecht eten? Gebruik dan 1 tot 1,2 kg krieltjes en 400-500 g warmgerookte zalmfilet.
naar recept
aardappelsalade met zalm
parelcouscous met paddenstoelen, sinaasappel & pistache
Het mag dan een bijgerecht zijn: dat doet niks af aan de indruk die dit powergerecht achterlaat! Deze parelcouscous met paddenstoelen, sinaasappel & pistache is perfect in balans door zijn heerlijke maken.
Hartig, zoet + een lekkere bite – zo'n gerecht blíjf je maken! Ideaal voor een doordeweekse avond. Onze tip? Maak gelijk wat extra, dan lunch je de volgende dag als een keizer.
Ook een goed idee: linzensoep met wortel en sinaasappelgremolata.
naar recept
caesarsalade met kip en krokante boerenkool
Donna Hay geeft de klassieker een eigenwijze twist met boerenkool.
naar recept
Caesarsalade met kip
aardappel-andijviesalade met mosterd-parmezaandressing
Minta & Mae, alias M & M, zijn moeder & dochter en duiken graag samen de keuken in. Sinds Mae naar de middelbare school gaat, eet ze geen vlees meer, én dus koken ze vega. Niet met vleesvervangers, maar met seizoensgroenten, zoals bijvoorbeeld andijvie.
naar recept
aardappel-andijvie salade met mosterd-parmezaandressing
mexicaanse zwartebonensalade
Deze salade is een maaltijd op zich, maar doet ‘t ook perfect bij pittige drumsticks van de bbq of op een taco met medium-rare gebakken ribeye. Of maak er een Mexicaans feestje van met een kalfsburger met avocadosalsa. 
naar recept
mexicaanse zwarte bonensalade - delicious
ijsbergsla met doperwten en muntdressing
Herontdek ijsbergsla en serveer de toch wat 'gewone' krop met deze supergroene dressing. Scheur de bladen lekker grof, daar wordt de salade extra knapperig van, en het ziet er ook nog eens mooi uit.
Peultjes over? Maak sambal goreng met tahu
naar recept
ijsbergsla met doperwten en muntdressing
caesarsalade met kipreepjes met zonnebloempittenkruim
Deze caesarsalade met kipreepjes en zonnebloempittenkruim is binnen een halfuurtje klaar. De kipreepjes zijn ook heerlijk op in een wrap of op een broodje.
naar recept
ceasarsalade met kipreepjes | delicious
zoetzure watermeloen met radijsjes & flatbread
Fruitsalades zijn onze oude-nieuwe liefdes! Met eigentijdse smaakmakers en moderne twists blazen we ze nieuw leven in. Perfect voor dagen waarop het te heet is om warm te eten, maar ook te gek als verkoelend element bij een heerlijk hete BBQ-sessie.
Deze watermeloensalade met frisse radijsjes, romige avocado en knapperig flatbread heeft het allemaal.
naar recept
watermeloen recept zoetzure watermeloen radijs
wortel-koolsla met green goddess-avocadodressing
Zin in een frisse salade? Deze wortel-koolsla met green goddess-avocadodressing is compleet: romig, kruidig, zout en zuur. Zo vallen alle groentesmaken volmaakt samen.
Tip: zelf salades maken? Zorg dat je de volgende punten afvinkt, dan zit je gegarandeerd goed: een goede basis, verschillende structuren, spannende ingrediënten, fijne toppings en een dressing die alle smaken met elkaar verbindt.
naar recept
wortel-koolsla met green goddess-avocadodressing
thaise noedelsalade met garnalen
Dit is een ideale , gezonde lunch om mee naar het werk te nemen. In de groenten zitten veel vitaminen en de rode peper geeft je stofwisseling een oppepper.
naar recept
thaise noedelsalade-delicious
aubergines met tahinidressing
Maak deze geweldige aubergines met groene tahinidressing als voorgerecht of bijgerecht.

En met runderwangen met pastinaakpuree en pannenkoekjes met zoete dukkah maak je er een heel Midden-Oosters diner van!
naar recept
aubergines met tahinidressing - delicious
limabonen met raapstelen, raapsteelpesto, doperwten & feta
Tijdens de lockdown genoten we online bijna dagelijks van de culinaire capriolen van Mae & haar moeder Minta, adjunct-hoofdredacteur van delicious. Vanaf nu vind je elke maand twee vegetarische recepten van Minta & Mae in delicious. magazine, elke maand met een andere seizoensgroente in de hoofdrol. Deze maand staat in het teken van raapstelen, met onder andere dit heerlijke recept voor limabonen met raapstelen, raapsteelpesto, doperwten & feta. Een fris groentegerecht boordevol seizoensgroenten.
naar recept
limabonen-met-raapstelen

Lees ook: 20 gezonde zomerrecepten – onder 600 calorieën

aubergines met tahinidressing - delicious