Dunne deeglaagjes en verdampend vocht: dat is het geheim van de mooie laagjes deeg in al dit luchtige gebak. Het vet in het deeg zorgt juist voor die lekkere crunch.
Het mei-nummer van delicious. draait helemaal om krokant! Zo gaan we aan de slag met knapperige kaaskoekjes, gepaneerde vis of biet en krokante groenten. En mocht je nou geïnspireerd worden door onderstaande lijst… Haal dan nu het nummer in huis! Lees er hier meer over.
Welke deegsoorten doen wat en kun je het beste gebruiken?
1. Bladerdeeg
Dunne laagjes deeg wisselen elkaar af met dunne laagjes boter. Tijdens het bakken verdampt het water in de boter. Die warme lucht duwt de laagjes deeg van elkaar en voilà: superluchtig laagjesdeeg.
2. Filodeeg
is flinterdun deeg van bloem, water en een beetje olie. Door het deeg te bestrijken met boter en heel veel laagjes op elkaar te stapelen krijg je een superluchtig, knapperig resultaat.
3. Snel bladerdeeg
Voor snelbladerdeeg houd je grotere stukjes boter in je deeg heel. Vouw het een paar maal dubbel zodat er laagjes ontstaan. Minder subtiel dan gewoon bladerdeeg, maar ook hier zorgt het verdampende vocht uit de boter voor luchtig laagjesdeeg.
4. Sfogliatelledeeg
Door een langebaan dun deeg te bestrijken met boter en op te rollen krijg je veel laagjes met afwisselend boter en deeg. Het effect is hetzelfde als in bladerdeeg: dunne, crispy laagjes.
Ben jij een visuele kok, en kijk je liever de kunst van het bakken af door duidelijke instructievideo’s te volgen? Dan ben je bij de delicious.academy aan het juiste adres! Onze bakkoning Rutger v/d Broek leert je stap voor stap alle kneepjes voor het maken van de lekkerste Italiaanse zoetigheden. Maak samen cannoli, sfogliatelle en bomboloni. Ciao tutti! Voor 19,95 krijg je een jaar lang toegang tot de leeromgeving.
5. Ghotab deeg
Tijdens het frituren van dit deeg verdampt het water uit de boter en de yoghurt. De lucht wordt vastgehouden door de rest van het deeg en zo vormen er luchtige blaasjes.