mosselchowder

mosselchowder

De gouden smaak van deze chowder wordt versterkt door de gele tinten van mosselen, ras el hanout, citroen en saffraan. Deze mosselchowder is er een voor in je vaste repertoire.

mosselchowder

voorgerecht | 4 personen of hoofdgerecht |2 personen

2 aardappels, geschild, in blokjes van 2 cm

1½ el olijfolie

1 ui, fijngesneden

2 tenen knoflook, fijngesneden

2 plakken doorregen gerookt spek, fijngesneden

1 tl ras el hanout*

1 kg panklare mosselen

175 ml witte wijn

250 ml slagroom

4 schijfjes snel ingemaakte citroen of 1 kwart ingemaakte citroen uit een pot, vruchtvlees en witte vlies verwijderd, schil fijngehakt**

2 tomaten, zaadjes verwijderd, vruchtvlees fijngesneden

10 saffraandraadjes

1 el tijmblaadjes

1 el fijngesneden platte peterselie + extra blaadjes als garnering

Blancheer de aardappelblokjes 3 min. in een pan kokend water met zout. Giet ze af.

Verhit de olie in een grote pan op middelhoog vuur. Voeg ui, knoflook, spek en ras el hanout toe en bak alles 3-4 min. al roerend tot de ui glazig is. Doe de mosselen en de wijn in de pan, zet het deksel erop en laat de mosselen op hoog vuur 4 min. koken of tot de schelpen open zijn; gooi alle nog gesloten schelpen weg. Schep de mosselen met een schuimspaan uit de pan en zet ze apart.

Doe de aardappelblokjes, room, ingemaakte citroenschil, tomaten, saffraan en tijm in de saus en laat zachtjes 2-3 min. koken tot de aardappels gaar zijn. Breng op smaak met versgemalen zwarte peper en eventueel zeezout (de mosselen zijn misschien al zout genoeg). Roer de mosselen door de soep en laat ze in 1 min. weer warm worden.

Roer fijngesneden peterselie door de chowder en dien hem op bestrooid met extra peterselie.

* Ras el hanout (letterlijk ‘hoofd van de winkel’) is een Marokkaanse specerijenmix die wel 30 verschillende soorten kan bevatten. Te koop in grotere supermarkten, winkels met Midden-Oosterse producten, specerijenwinkels of via internet.

** Ingemaakte citroenen koop je in Turkse en Marokkaanse supermarkten.

Bereiden ± 25 min.

RECEPTEN VALLI LITTLE FOTOGRAFIE JEREMY SIMONS STYLING DAVID MORGAN BEWERKING DOSIA BREWER