Het ontbijt op zondag is heilig bij de familie Bijdendijk. De hele dag staat in het teken van samen eten. Naast de croissants en eggs Benedict mogen de Luikse wafels ’s ochtends niet ontbreken.
Joris: ‘Het is crêpes of gaufres bij ons thuis. Groot feest voor de kinderen. Met zelfgemaakte hazelnootpasta smelten we allemaal weg!’
Sommige wafels bak je met bakpoeder of zelfrijzend bakmeel, andere wafels rijzen door opgeklopt eiwit dat door het beslag wordt gespateld en weer andere zijn gemaakt van gistdeeg. Die op basis van gistdeeg zijn de meest klassieke. Maar ook daarbinnen heb je verschillende soorten.
Het wafel recept van Joris Bijdendijk
De Luikse variant is de favoriet van Joris Bijdendijk. Je maakt een zacht, zwaarder gistdeeg waar ook wat stukjes parelsuiker in gaan. Lekker voor een knarsende bite! Joris serveert de wafels met een grove vijgensaus met bramen, bessen en wat steranijs en laurier. Zijn recept vindt je nu in het speciale september-nummer van delicious. magazine.Bestellen kan hier!
Hartige wafels
wafels van courgette en haloumi met zalm
In 40 minuten staan deze groentewafels op tafel, maar wil je nóg sneller ontbijten of brunchen – bak de wafels dan van tevoren, vries ze in, en warm ze voor het serveren even kort op in het broodrooster.Vega tip: met liquid smoke maak je van geroosterde wortels vegan lox. Dat heeft dezelfde hartigheid als gerookte zalm. Bekijk ook: de beste brunch recepten voor een relaxt weekend
Alsof een wafel voor het ontbijt niet al luxe genoeg is, doen we er een schepje bovenop. Wat zeg je van krokante stukjes bacon door het wafelbeslag en saffraan-roerei met venkelzaad on the side? Dan weet je zeker dat je dag goed begint.
Deze carrotcakewafels met rozenwaterfrosting zijn geweldig als je een fan bent van kruidige carrotcake – en wie is dat niet! Haal je wafelijzer maar tevoorschijn. Begin evt. een dag van tevoren en laat het deeg voor de carrotcakewafels een nacht in de koelkast liggen, dan worden ze nóg lekkerder. Of ben je meer van de hartige wafels?
Trek in zoet? En zin in de geur van warme specerijen in huis? Maak dan deze heerlijke speculaaswafels met kaneelroom! Het snelle wafelbeslag is zo gemaakt en wanneer je tijd over hebt kun je de wafels door gesmolten chocolade halen.
Heel lekker voor erbij: sinaasappel-chocomelk.
oranje wafels met sabayon en oranjebitter naar recept
kokoswafels met gerookte zalm en crème fraîche
Vergeet even de blini: gerookte zalm is net zo knap op een wafel als op een Russisch pannenkoekje. Extra spannend: door het wafelbeslag gaat kokosrasp én -melk en je maakt je eigen vlugge pickles. Een feestontbijt!
schwarzwalder wafeltaart met anijsroom en cranberrycompote
Een mooie toren van chocoladewafels met laagjes anijsroom en cranberrycompote. Voor de wafeltaart heb je ons snelle wafelbeslag nodig. Dat is een basisbeslag dat je in een kwartier maakt. In het beslag zit geen suiker, dus het is heel geschikt om het gul te beleggen met zoete én hartige smaakmakers.