Ben jij de malse regenbuien ook beu? De natte dagen kunnen een domper zijn op je zonnige plannen. Gelukkig biedt dit weer ook dé kans om te genieten van comfortfood.
‘Ik heb zin in om met een dekentje en soep voor de open haard te gaan liggen,’ riep één van onze delicious.collega’s afgelopen week toen de regen tegen de ramen van onze Amsterdamse redactie kletterde. Geef de schuld aan de winterliefhebber in kwestie, dat we in juli volop bezig zijn met ons kerstnummer of – en dat is het ‘m waarschijnlijk – dat het bij vlagen snertweer is. Letterlijk.
Seizoensgroenten
Gelukkig is er één groot voordeel aan een regenachtige zomer: er zijn volop verse seizoensgroenten. De overvloed aan groenten als courgette, tomaten, aubergine, paprika, wortelen, knolselderij en ga zo maar door biedt variatie voor je (zomer) soep of stoofgerecht.
Je kunt gemakkelijk variëren met verschillende groenten, afhankelijk van wat er op dat moment beschikbaar is. Heb je nog courgette in de koelkast liggen? Voeg ‘m toe aan een tomatensoepje. Of doe wat wortelen in je kruidige tajine-gerecht.
Vier de (regen)zomer
Zo breng je toch een beetje de zomer op je bord, eet je lokaal en zorg je ervoor dat je trek in comfortfood wordt gestild. Waar wacht je nog op? Grijp de gelegenheid aan om even ongestoord de keuken in te duiken zonder te bezwijken onder de zomerhitte en een heerlijke soep of stoofpot te maken.
5x zomerse stoof
Nieuwe aardappels en dragon zijn dikke vrienden. Heerlijk in zo'n romige stoof met groene asperges en sappige kipdijfilet. Nog zo'n populair piepergerecht: geroosterde aardappels met roquefort
naar receptKlein visje, groot smaakeffect. Ansjovis is altijd handig om op voorraad te hebben. Lekker door een salsa, op een bruschetta met mascarpone, of in dit geval in een makkelijke mediterrane kipstoof.
naar receptZo'n lekker-op-alles-saus: romesco! De Spaanse amandelsaus krijgt hier een groene metamorfose dankzij chili's en verse kruiden. Maak er vooral een beetje extra van, want dit smaakt niet alleen goddelijk op gestoofde inktvis, maar ook bij aardappeltjes met pimentón, of geblakerde prei. Tip: Lactose- en glutenvrij? Neem lactosevrije chorizo en bouillontabletten en vervang het zuurdesembrood door glutenvrijbrood.Stoofkriebels gekregen? 14x heerlijke stoofgerechten
naar receptGepekelde citroen is ongetwijfeld de superster in dit gerecht. Het geeft de zoete pompoen-kikkererwtenstoof iets spannends en onverwachts; de je ne sais quoi waarmee je iedereen aan tafel inpalmt.Als je van kikkererwten houdt, krijg je vast trek van deze recepten met peulvruchten.
naar receptRozenharissa is een Noord-Afrikaanse chilipeperpasta, op smaak gebracht met rozenblaadjes. Hij geeft je tajine net dat beetje extra.
naar recept6x zomerse soep
Gooi de stronk en bladeren van bloemkool niet weg! Je maakt er namelijk deze heerlijke soep met mascarpone en rucola mee. Heb je wat mascarpone over? Ga dan voor een lekker romig toetje.Daar hebben we wel wat inspiratie voor natuurlijk! Zoals limoncellocrema met mascarpone (zie recept), deze bellini-trifle met amaretti & citroenmascarpone of een koffietrifle met marsala en mascarponeroom.
naar receptDeze courgettesoep van Janneke is echt lekkere soep én ziet er prachtig uit. Vooral de chili-yoghurt is er bijzonder bij. Wil je zelf de chili-olie maken? Dat is heel eenvoudig. Zet neutrale olie met 1 el chiliflakes of 2 gebroken gedroogde chilipepers 30 min. op zo laag mogelijk vuur. Laat de pepers in de olie afkoelen en zeef de olie daarna. Blijft donker en koel bewaard maanden goed.
naar receptSuperlekker en gewoon binnen een half uur op tafel, deze vega auberginesoep met linzen en fetacrème. We gaan het nóg lekkerder maken: bestrijk warm flatbread met dikke yoghurt en bestrooi met fijngesneden groene kruiden. Rol op, snijd in plakken, geef bij de auberginesoep en dippen maar!Nog een delicious.recept voor vega soep!
naar receptIn de oven karamelliseer je wortels samen met ui, knoflook en harissa als basis voor deze dikke, zoet-pittige soep. Je maakt de soep af met verse kruiden en vegan yoghurt voor een fris accent.
naar receptWat is er leuker dan kerstkoken mét en voor je familie? Voor de kinderen versier je deze geroosterde paprika soep met room en dungesneden tomaat. In de volwassen versie doe je een scheut madera en reepjes geroosterde paprika.Je kunt de soep en madera-room 2 dagen eerder maken. Bewaar afgesloten. Neem de soep ruim 1 uur voor serveren uit de koelkast en verwarm 10 min. op laag vuur. Haal de maderaroom 15 min. voor serveren uit de koelkast.
naar receptRijk, voedzaam en versterkend: er gaat niets boven dampende soul soep. Phoebe Wood geeft je daarom dit recept voor krachtige, opbeurende en extra gezonde kippensoep met Parmezaanse kaas. Meer Italiaanse soep inspiratie: paddenstoelensoep met mascarpone.
naar receptLees ook: 5x tajine recepten voor als je zin hebt in een zomerse stoofpot










