wat je nog meer met jam kunt doen, buiten op je brood smeren

wat je nog meer met jam kunt doen, buiten op je brood smeren
RECEPT: LUCY NUNES | FOTOGRAFIE: BEN DEARNLEY | STYLING: EMMA KNOWLES.

Het is het vroege najaar, of de late zomer. Het zonlicht valt schuin in de kamer en verlicht de planken met jampotten. Hoewel je gek bent op de plakkerige, zoete smaak van zelfgemaakte jam, het liefst op een warme geroosterde boterham, verlang je nu naar iets anders. Dit kun je ook met al die (open) potten jam!

Hoe je zelf de lekkerste jam maakt? Nou zó!

Taarten afstrijken met abrikozenjam

Abricoteren noem je dat met een chic banketbakkerswoord. Abrikozenjam bestrijk je over een taart of kleine gebakjes om ze te laten glazen en uitdroging tegen te gaan. Maar je kan de jam ook heel goed gebruiken om de taart te vullen.

abrikozenjam met hazelnoten en rozen
Iets weggooien doen we niet. Als je groente en fruit in overvloed hebt, is wecken de juiste oplossing. Deze abrikozenjam met hazelnoten en rozenwater maak je heel eenvoudig!
naar recept
abrikozenjam
maanzaadtaart / mohntorte
Bij ons wordt maanzaad vaak hartig ingezet, maar in Duitsland gaat het ook in zoet, zoals deze maanzaadtaart. Als je maanzaad eerst maalt in een specerijen- of koffiemolen, wordt de smaak sterker. Deze taart vullen we met abrikozenjam. Mmmm! 
naar recept

Dressing

Jam is niet veel meer dan fruit en suiker, en daarmee een heerlijke basis voor een saladedressing. Roer een lepeltje frambozenjam los met wat balsamicoazijn, olijfolie en zout en besprenkel over een salade met asperges en mozzarella. Wildere smaken? Ga voor een combinatie van abrikozen- of vijgenjam, ras el hanout, citroen en een lekkere hazelnootolie!

salade met frambozen, buffelmozzarella en groene asperges
In de zomer eten wij niets liever dan frisse, groene salades. Deze jonge salade met frambozendressing, mozzarella en groene asperges één van de redactie-favorieten, daarom delen we het recept graag! 
naar recept
salade met frambozendressing en mozzarella | delicious

Vulling voor koekjes en macarons

Zin in een snelle traktatie? Vul koekjes met jam, smeer een laag jam tussen de verschillende lagen van een cake of roer wat jam door het beslag van je macaron.

Trifle & eton mess

Ga voor een Britse klassieker en maak een trifle of eton mess. Voor een trifle heb je lange vingers nodig of een lekkere cake die je – als je van boozy desserts houdt – drenkt in een scheut sherry. Daar gaan laagjes romige custard en geslagen room bij. Dan nog wat fruit, of… jam! Voor een eton mess vervang je de cake door knapperige meringue en laat je de custard eventueel achterwegen.

Makkelijke trifle met madeleines en rood fruit
Wauw, deze trifle met madeleines en rood fruit is te gek! Het perfecte feestelijke toetje voor kerst en ideaal voor een grote groep. Je kunt de trifle ruim van tevoren maken en iedereen vindt het lekker. En dan hebben we het nog niet eens over de looks…
Dit recept kwam tot stand in samenwerking met Bonne Maman, het bekende Franse jammerk met rood-wit geruite deksels dat ook tijdens de feestdagen volop wordt gebruikt. Niet alleen bij je ontbijt, maar ook in taarten en toetjes.
Voor dit recept gebruiken we Bonne Maman madeleines en aardbeienjam, maar je kunt natuurlijk naar hartelust variëren. Wat dacht je bijvoorbeeld van een tropische trifle met mango, passievrucht en abrikozenjam? Of ga voor een combinatie van chocolade en sinaasappel!
naar recept
eton mess
In onze keukens blijft het tijdens het koken vaak netjes, maar met 1 gerecht móet het wel een zooitje worden: Eton Mess. Maar dan wel een zinderend zooitje met scharlakenrode frambozen, adellijke aardbeien & knapperige verkruimelde vanille meringues.
naar recept
eton mess-delicious

Bbq-glaze en marinades

Het onverwachtse ingrediënt in je volgende marinade? Jam! Het zoete plakkerige fruit verandert tijdens verhitting in een heerlijke karamellaag. Bestrijk er spareribs mee, kipspiesjes of lamskebab. Probeer bijvoorbeeld een combinatie van vijgenjam, appelciderazijn, mosterd, Worcestershire saus, chipotle in adobo, uitjes en knoflook.

kruidige spareribs met ananas-hoisinglazuur
Overal staan sappige spareribs op het menu. Die wil je thuis ook maken! Maar hoe? Probeer deze kruidige spareribs met ananas-hoisinglazuur, zó lekker! Om je vingers bij af te likken (letterlijk!).
naar recept
kruidige spareribs | delicious
spareribs met rabarberchutney en stamppotje rucola
Een superfijn duo: spareribs en rabarberchutney. Terwijl de spareribs op de bbq of in de oven garen, bereid jij de chutney. Easy!
Probeer ook deze kruidige spareribs met ananas-hoisinglazuur.
naar recept
spareribs chutney rabarber - delicious

Serveer bij kaasgerechten

Een opfrisser, want deze combinatie ken je natuurlijk allang: kaas en fruit! Dat werkt als een tierelier. Serveer een lekkere pruimen-, bramen-, of zelfs een ananas-muntjam bij je volgende kaasplank.

Shake in een cocktail

In plaats van suiker kun je een lepeltje jam mee-shaken in een cocktail. Aardbei, perzik, en rabarberjam past goed bij cocktails met een whiskey-basis, vodka heeft een voorkeur voor bessen of frambozenjam en gincocktails zijn een goede match met abrikozenjam of marmelades. Probeer eens een lepeltje citrusmarmelade in een Tom Collins!

winter berry cocktail
Deze cocktail valt of staat bij de rum en het sap dat je gebruikt. Kies voor donkere rum of maak de cocktail kruidig met spiced rum. Kies mooi donker, biologisch cranberrysap dat zuur van smaak is. De complexiteit en warme smaken van vermout maken het samen met de wintersiroop mooi af.
Nog zo'n lekkere winterse cocktail: kerstnegroni.
naar recept
winter berry cocktail - delicious herfst cocktails

Let op: je kan een suikersiroop niet 1:1 vervangen door jam, omdat het suikergehalte per fruit en dus jam anders is. En shake, don’t stir, want door de dikke textuur van jam krijg je een brokkelige textuur als je de cocktail niet shaket.

Swirl in cakebeslag

Voeg een klodder jam toe aan je cake- of browniebeslag, aan maisbrood of ricottapannenkoekjes. En wat denk je van kwarktaart? In plaats van gepureerd fruit kun je een kwarktaart op smaak brengen met jam. Experimenteer eens met twee verschillende soorten jam en maak mooie krullen in het beslag.

proteïne pannenkoeken met frambozen-chiavulling
Next level lekker! Bouw een stapel van deze pannenkoeken om je ochtend te starten met extra veel proteïne. Maak een dubbele portie van de frambozen-chiajam want die is ook verrukkelijk op een stuk baguette of door de yoghurt.
Tip: heb je geen ovenbestendige pan? Dan kun je dit ook in een ronde bakvorm maken.
Nog meer pannenkoekeninspiratie!
naar recept
proteïne pannenkoeken

Russische thee

Thee is heilig in Rusland, naast vodka en kvass is het de populairste drank van het land. Waar we in Nederland graag kiezen voor een groene thee met een smaakje, drinken de Russen hun thee zwart en zoet. Naast een suikerklontje – dat tussen de tanden wordt geplaatst, waarna de thee erdoorheen wordt genipt – is jam een andere traditionele methode om thee te zoeten. Nogmaals, de thee kan worden gedronken via een lepel met de jam, of het kan rechtstreeks in het kopje worden losgeroerd.

Lees ook: scones met vanilleroom & rabarber-aardbeienjam