Buikspek leent zich perfect voor de bbq. Doordat het vlees best wat vet bevat, hoef je niet bang te zijn dat het snel uitdroogt.
Ga jij voor een snelle sessie met spiesjes die in een kwartiertje op tafel staan? Of ga je juist voor low & slow? Hoe je het ook wendt of keert, smaak is wat je wil. En laten we daar nou net een paar heerlijke recepten voor hebben. Maak bijvoorbeeld de spekspiesjes met honing en soja, dé perfecte combinatie tussen zoet en umami.
Voor de fanatieke thuiskok hebben we ook nog een recept voor het roken van buikspek op de bbq. Tiroler buikspek, gemarineerd met onder andere calvados, laurier en jeneverbes.
Buikspek: grillen en klaar
Marineren en hop, op de barbecue ermee. Deze spiesjes zijn sowieso klaar voor je briketten het loodje leggen.
Op Bali eet men, in tegenstelling tot de rest van Indonesië, graag varkensvlees. Vaak in de vorm van saté. Dat komt in allerlei smaken voor. Een daarvan is met citroengras en kokos. Dat was de inspiratiebron voor dit recept, dat behalve die drie ingrediënten weinig met authentieke Balinese saté te maken heeft. Als je houten prikkers gebruikt moet je ze van tevoren even laten weken in een bakje water, anders verbranden ze tijdens het bakken.
naar receptMister Kitchen proeft Zuid-Korea: van kimchi salades tot buikspek en alles wat er tussen in zit. Buikspek is ideaal vlees voor op de bbq. Maar ook in een grillpan rooster je het lekker krokant. En zó vol van smaak, heerlijk!
naar receptHoud je van heet & snel? Steek dan eerst de BBQ aan of zet de grillpan op het vuur! Deze spiesen heb je zonder veel poespas zo op tafel. Met vlees, vis of groenten maak je de lekkerste combi’s; van halloumi met perzik, zalm met miso tot kip met harissa. Om daarna – helemaal mellow – de lange avond buiten wijn te drinken. Deze spekspiesen met honing-sojamarinade zijn de perfecte combinatie tussen umami en een vleugje zoet, waardoor ze gegarandeerd een succes zijn!
naar receptBuikspek van de bbq: low & slow
Heb jij een barbecue waarbij je vlees goed langzaam kunt garen als in een oven? Dan zijn deze ovengerechten wellicht perfect.
Zoete ananas doet het goed naast vet vlees als geroosterd buikspek: een perfecte tegenhanger dus! Wist je trouwens dat we Zuid-Amerikaanse ananas pas eten sinds de 17e eeuw, toen het werd ‘ontdekt’ en meegenomen door Columbus.
naar receptDe diepe smaak van stout doet het geweldig bij een gebraad van varken. Schenk ook een glas Guinness bij het eten, dat is veel lichter dan wijn of gewoon bier.
naar receptZout is onmisbaar in bijna elk gerecht. De hoogste tijd om het deze kerst eens de ster van de show te maken! Op het menu: ingelegde zalm, krokant gezouten buikspek, kip in zoutkorst, zoute toffees en meer lekkers. Al die showstukken vind je nu in ons kerstmagazine. Speciaal voor jou dit recept op onze site, zodat je vast kunt oefenen voor la grande finale!Voorbereiden: Bereid het buikspek 1 dag van tevoren. Zoek je nog een lekker bijgerecht? Met deze fijne groenten maak je het feest compleet.
naar receptBuikspek roken
Mister Kitchen gaat in delicious.februari aan de slag met Tiroler buikspek. En daar heb je écht niet perse mooie Alpenbergen bij nodig. In een rookoventje maak je het Tiroler buikspek zelf!
naar receptLees ook: 5x bavette bbq recepten: voor vlees vol smaak
Meer bbq inspiratie? Bestel de bbq special van delicious.






