Spitskool kan op vele manieren worden bereid, van de barbecue bijvoorbeeld, de houtoven of zachtjes gesmoord. Als je dat op de juiste manier doet, wordt de kool zo vlezig en sappig dat het lijkt alsof het een heel ander ingrediënt is geworden. Probeer onderstaande spitskool recepten maar eens. De kimchiboter wil je niet overslaan!
Restje kool over? Perfect voor in de calzone: pizza calzone met kool, pancetta & walnoten
Wat is het verschil tussen spitskool en witte kool?
Vooral de vorm! Spitskool is verwant aan de witte kool en savooiekool. Spitskool is net wat sappiger en zachter dan andere koolsoorten waardoor het lichter verteerbaar is. Hij is het hele jaar door verkrijgbaar, hoewel-ie in de herfst net een stukje lekkerder smaakt. Wil je spitskool vervangen in een recept, gebruik dan Chinese kool.
Hoe kun je spitskool het beste bereiden?
Dat ligt helemaal aan het gerecht. Je kan er eigenlijk alle kanten mee op:
• Roerbakken: door op hoge temperatuur te bakken, behoudt de spitskool zijn knapperige textuur en blijven veel voedingsstoffen behouden. Heerlijk in gebakken rijst, noedels of als rendang.
• Koken of blancheren: even onderdompelen in kokend water zorgt ervoor dat de kool minder stug is. Daarna kun je de kool bijvoorbeeld masseren met een lekkere dressing, of als stamppot bereiden.
• Grillen: een van onze favoriete bereidingswijzen. Als je de spitskool in tweeën snijdt heb je een groot grill-oppervlak. Door de hitte van de grillpan of barbecue karamelliseren de suikers in de kool, en krijgt de spitskool een diepere smaak.
• Roosteren: in de oven gebeurt er eigenlijk hetzelfde als in de grillpan, alleen dan iets langzamer. Wil je harde stukken vermijden, verpak de spitskool dan in aluminiumfolie zodat de sappen – maar bijvoorbeeld ook een combinatie van miso, boter en rijstwijnazijn – zorgen voor de perfecte garing.
Spitskool recepten: chefs zijn er ook gek op!
In de restaurantwereld is de spitskool al enige tijd omarmd, vooral nu steeds meer gasten vragen om een vegetarisch menu. Chefs zetten de kool in spotlight door er fantastische sauzen bij te serveren.
Zo aten we laatst een gegrilde variant met kerrie-boter en een groene kruidenolie bij Osaka in Antwerpen. Boter en spitskool werken sowieso heel goed samen. Van boterige Hollandaisesauzen, tot een misolak; het smaakt verrukkelijk!
9x spitskool recepten
Hoewel deze curry niet per se heel pittig is, wordt ‘ie wel nóg lekkerder met een schaaltje frisse komkommer.
naar receptDit gouden trio van zalm, crème fraîche en dille doet het ook goed in snelle pasta.
naar receptPellkartoffeln zijn nieuwe, in de schil gekookte aardappeltjes. Je serveert ze met een flinke lepel kruidenkwark: heerlijk bij gesmoorde spitskool met zalmfilet! Zo heb je in 30 minuten een voedzaam bord comfortfood voor je neus, precies wat je vandaag goed kunt gebruiken.Of ga voor zalm uit de oven: de 13 ultieme recepten.
naar receptOok als vegetariër kun je genoeg stoven. Bijvoorbeeld deze spitskool met cider, appel & mosterd. Heerlijk zoetig met het pittige van de mosterd. Een glaasje appelcider in de hand en je kunt aan tafel.
naar receptChefs Gerrit Marcus en Koen Fokkema marineren, roken en bakken het liefst in de houtoven en serveren bij Republiek Bloemendaal aan zee graag robuust eten dat aan tafel gedeeld kan worden. Creatieve gerechten vol smaak die geraffineerd en toch eenvoudig zijn en dus ook perfect voor thuiskoks die graag bbq-en of grillen. Zoals deze stoere spitskool die perfect gebalanceerd wordt door het licht funky vleugje kimchi. Gerrit: ‘Boter van Lindenhoff en seizoensgroente met smaak, daarvan proef je de kwaliteit direct. Alles draait hier om smaak en niet zozeer om de vorm. We koken zonder poespas, met eenvoud en creativiteit.
naar receptDe unieke deur van de NEFF- Slide&Hide®– oven verdwijnt bij het openen helemaal onder de oven. Ideaal om gerechten tussentijds te checken of om bijvoorbeeld deze gebraiseerde spitskool te bedruipen. Stomen kan ook heel goed in de oven, bijvoorbeeld deze gestoomde zeebaars gevuld met dille, venkel en citroen.
Geroosterde spitskool is rijk en hartig van smaak. In dit recept gebruiken we currypasta als smaakmaker, samen met kokos en limoen.
naar receptVan klassiekers krijgen we nooit genoeg. Ook deze karbonades gestoofd in krachtig Belgisch bier met spitskoolstamppot zijn een echte aanrader.Zin in iets nieuws met meer pit? Maak dit! Geroosterde spitskool met currypasta en kokos.
naar receptGrote groenten barbecueën op vuur is trendy. Van geblakerde preitjes en vlezige aubergines tot spitskool met mooie grillstrepen. We delen onder het recept nog een handige tip, dus scroll even naar beneden.
naar receptLees ook: 39 recepten met feta – ieders favoriete witte kaas








