Wat doe je met mascarpone die je over hebt? delicious.redacteur Trudelies – fervent voorstander van no waste koken – weet het!
Trudelies: ‘Mijn eerste kennismaking met mascarpone was in de jaren ’70 toen ik fantastische tiramisu met kakelverse eieren en veel mascarpone proefde. Meestal heb je maar een beetje nodig om een gerecht in balans te brengen met die extra volle smaak. Dus houd je vaak wat over en daar is van alles mee te doen. Laat het niet in de koelkast liggen, maar denk no waste!
Doe ook eens een schepje door de paddenstoelensoep.
Verse kaas
Mascarpone bestaat net als boter uit bijna 80% vet en wordt tot verse kaas gerekend. Vet en room maakt alles lekkerder en die volle smaak van mascarpone gecombineerd met een tikje zuur geeft ook wat meer binding in soep en saus bijvoorbeeld. Vet is ook een drager voor smaken, die daardoor nog beter tot hun recht komen.
Kortom, reden genoeg om je gerechten lekkerder te maken met een paar lepels mascarpone. Roer mascarpone eerst wat losser, dan kun je het mak- kelijker door soep of saus roeren. Dat losroeren kan ook met een beetje warme soep of saus. Laat het daarna niet meer koken.’
Hoe lang kun je mascarpone bewaren?
Bewaar mascarpone onderin de koelkast. Gebruik je steeds een beetje, neem dan een brandschone lepel en zet zo snel mogelijk weer terug in de koelkast. Volgens het Voedingscentrum kun je geopende mascarpone ongeveer drie dagen goedhouden in de koelkast of drie maanden in de vriezer.
Extra romig
Meng losgeroerde mascarpone door wat opgeklopte slagroom, zo wordt het steviger. Lekker op een plak cake met wat jam of gebruik het om een taart mee af te werken. Of serveer het op crumble die net uit de oven komt.
Zelf mascarpone maken is easy
Verwarm 500 ml slagroom tot 85°C. Voeg 1/8 tl wijnsteenzuur (te koop bij biologische winkels) toe dat je eerst oplost in 1 el lauw water of een kleine eetlepel gezeefd citroensap. Blijf 5 min. roeren en doe over in een kom. Dek af en laat 8 uur in de koelkast staan. Klaar is je mascarpone.
Botervervanger
Gebruik mascarpone i.p.v. boter op toast met avocado, met garnalen, wat citroensap en peper, of met jam. Zo maak je mini-taartjes.
Klassieke cake
Voor klassieke cake ga je uit van gelijke hoeveelheden ingrediënten. Voor een middelgrote cake: 150 g boter, 150 g suiker, 3 eieren, 150 g bloem, een snuf zout en evt. vanille. Vervang 1 ei bijv. door 50-60 ml mascarpone en 1 el citroensap. De cake wordt dan smeuïger en romiger en door het citroensap ook frisser.
Zo kun je ook een plaatcake maken en die beleggen met bijv. stukjes rabarber of ander seizoensfruit. Bestrooi met nog wat suiker als het fruit erg zuur is en evt. ook met geschaafde amandelen
Lees ook: roze peper is geen peper – en wat je erover moet weten