pizza bianca met mascarpone & pesto

pizza bianca met mascarpone & pesto

In Italië komt er bijna geen gerecht op tafel zonder verse, groene kruiden, liefst van eigen bodem. Laat je inspireren en maak deze pizza bianca met mascarpone in plaats van tomatensaus.

Basilico, prezzemolo, rosmarino of saggio… In het maart 2023-nummer van vind je diverse recepten met kruiden in de hoofdrol. Wat dacht je van ricotta-gnudi met dille, risotto met rozemarijn of fritto misto met ansjovis? Bestel het nummer nu en geniet van de Italiaanse winterkeuken.

Pizza bianca met mascarpone & pesto

vegetarisch
aantal 4 | bijgerecht, lunch, lunchgerecht | doordeweeks, feestelijk, weekend, winter | italiaans | vegetarisch
Pizza bianca met geroosterde knoflook-mascarpone in plaats van tomatensaus. Heerlijk met winterpesto.
Begin 1 dag eerder aan dit recept.
Voorbereiding1 hour
Kooktijd12 hours
oven1 hour 15 minutes

Kookgerei

  • staafmixer met hakbakje

Ingrediënten

pizzadeeg

  • 750 g bloem + extra om mee te bestuiven
  • tl gedroogde instantgist
  • fijne semolina, om mee te bestuiven

winterpesto

  • 1 bosje basilicumblaadjes + extra om
  • erover te strooien
  • ¼ bosje oregano
  • 35 g walnoten, geroosterd
  • 20 g 4 el Parmezaanse kaas, fijn geraspt
  • 125 ml extra vergine olijfolie
  • sap van 1 kleine citroen

topping

  • 2 bolletjes knoflook
  • 185 g mascarpone
  • 200 g buffelmozzarella, in stukjes gescheurd
  • chilivlokken, om erover te strooien

Instructies

  • Schenk voor het pizzadeeg 500 ml water op kamertemperatuur in een grote kom. Meng ½ tl zout en 35 g (4 el) bloem erdoor. Roer de gist erdoor tot hij is opgelost. Meng de rest van de bloem erdoor, rek het mengsel met je handen op tot je een beetje plakkerig deeg hebt. Breng het deeg over op een licht met bloem bestoven werkvlak en blijf het uitrekken tot je een glad deeg hebt. Leg het deeg in een licht met olie ingevette kom en laat het afgedekt met een vochtige theedoek bij kamertemperatuur in ± 3 uur uitrijzen tot bijna het dubbele volume.
  • Neem het deeg uit de kom, druk het teveel aan lucht eruit en leg het weer terug in de kom. Laat het deeg afgedekt met een vochtige theedoek bij kamertemperatuur in ± 8 uur – of een hele nacht – uitrijzen tot het driedubbele volume.
  • Bekleed de volgende dag een bakplaat met bakpapier. Druk weer het teveel aan lucht uit het deeg en vorm 4 deegballetjes. Leg ze op de bakplaat en laat afgedekt met een vochtige theedoek ± 1 uur narijzen.
  • Verwarm intussen de oven voor op 200ºC. Omwikkel de bolletjes knoflook met aluminiumfolie en rooster ze in ± 45 min. zacht en gaar. Druk de knoflookpulp uit de vliesjes boven een kleine kom, laat wat afkoelen en meng de mascarpone en wat zout en peper erdoor.
  • Doe alle ingrediënten voor de winterpesto in het hakbakje van de staafmixer en mix glad. Schep de pesto in een schaaltje.
  • Schakel de oventemperatuur omhoog tot 250°C. Schuif 2 bakplaten in de oven om 15 min. voor te verwarmen.
  • Bestuif een vel bakpapier met wat semolina. Rek 1 deegbal op tot een cirkel van 30 cm Ø en maak de rand wat dikker. Bestrijk de deegbodem met een kwart van de knoflook-mascarpone en verdeel een kwart van de buffelmozzarella erover. Breng de deegbodem voorzichtig over op de hete bakplaat en bak hem 12-15 min. tot hij goudbruin kleurt en uitgerezen is. Bak zo 2 pizzabodems tegelijk en herhaal met de andere twee bodems.
  • Sprenkel vlak voor serveren wat pesto over de pizza’s en bestrooi ze met chilivlokken en basilicumblaadjes.

Voedingswaarde

calorieën: 1158kcal
eiwit: 33g
vet: 54g
koolhydraten: 133g
auteur: delicious.
RECEPT: GEORGIE ESDAILE | FOTOGRAFIE: MARK ROPER | STYLING: DAVID MORGAN. 
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

Bekijk ook deze heerlijke pizza al taglio!