de prijzen voor eieren zijn hóóg, zo kun je ei vervangen tijdens het koken en bakken

de prijzen voor eieren zijn hóóg, zo kun je ei vervangen tijdens het koken en bakken

De flinke prijsstijging van eieren wordt veroorzaakt door een samenloop van omstandigheden: vogelgriep, een grotere vraag na de pandemie en duurder voer. Ze noemen het ook wel een ‘perfecte storm’. Met deze tips vervang je ei tot de prijs daalt.

Eieren zijn kampioen: er steeg geen enkel ander product in de supermarkt zó hard als de eiprijs. Uit de cijfers van de Universiteit Wageningen is de consumentenprijs voor een gemiddeld ei zo’n 30 cent, dat is bijna 30% duurder dan het voorgaande jaar. Zo blijkt uit een artikel van het AD. Dertig eurocent lijkt misschien een schijntje, maar per doosje scheelt het wel bijna 50 cent.

Waarom zijn eieren zo duur geworden?

De prijsstijging van eieren heeft ten eerste te maken met een grotere vraag, zo schrijft RTL Nieuws. Tijdens de pandemie was de vraag gedaald, maar deze is inmiddels weer hersteld tot het oude niveau. Tel daar de feestmaanden bij op (kerstdesserts zijn gek op eieren) en je kunt je voorstellen dat de vraag zelfs is toegenomen.

Dat geldt ook voor fabrikanten van koekjes, pasta en mayonaiseproducten, zij hebben ook eieren nodig en kunnen niet wachten tot de eiprijs daalt. Daarnaast is het aanbod afgenomen door de dodelijkste uitbraak van vogelgriep in Europa ooit. Er zijn in Nederland veel legkippen geruimd uit voorzorg. En omdat de VS eveneens kampt met vogelgriep, zijn de effecten voelbaar op de wereldwijde markt. En daarmee weer op de prijs in Nederland, legt Peter van Horne uit aan RTL Nieuws.

Tot slot is het kippenvoer duurder geworden vanwege de oorlog in Oekraïne. De oorlog maakt het moeilijker om graan (essentieel voor kippenvoer) te exporteren naar Nederland. Tel al deze factoren bij elkaar op en je hebt de perfecte storm.

Prijsstijging van eieren voorlopig nog niet afgelopen, zo omzeil je ze in je eten

Volgens Van Horne blijft de eiprijs voorlopig nog wel fors, want: Pasen staat al bijna voor de deur, en dat is samen met december, een periode dat de vraag hoog is. Gelukkig kun je ook heel goed ontbijten en bakken zonder eieren. We geven je een paar slimme tips.

Kies recepten met minder eieren

Klinkt als een open deur, maar je kunt egg heavy favorieten, zoals spaghetti carbonara of nasi ook prima maken met een dooier minder. Hetzelfde geldt voor vergevingsgezinde bakprojecten zoals bananenbrood en brownies: bak ze gerust met een eitje minder.

Een uitgebreide weekendbrunch kan ook zonder

Ben je gehecht aan je zondagochtend met warm getoast brood en gepocheerde, of gebakken eieren? Snappen we, want een eitje in de ochtend met knapperige bacon of gerookte zalm, is zoveel meer dan een bordje eten.

Maar wil je de prijsstijging van eieren de baas blijven, dan zijn er ook genoeg opties voor ontbijtjes die zo fantastisch smaken, dat je de eieren (voor even) wel kan missen. Zoals deze vegan scrambled eggs.

havermoutpap met amandelmelk
Deze heerlijke havermout met amandelmelk en en gember zit boordevol goeds. Binnen een kwartier zet jij een kommetje power ontbijt op tafel. 
naar recept
havermout met amandelmelk
avocadotoast met 3 toppings
We love toast met avocado! Vooral omdat we daar al onze favoriete toppings op kunnen doen. Voor nu geven we drie heerlijke opties: tuinbonen met ham, radijspickle en feta of krabsalade.
Nog zo'n topgerecht met avocado: gegratineerde avocado BLT-style.
naar recept
hartige pompoenpap met kerstomaatjes
Pompoenpap is een prima begin van de dag! Ontbijtpap hoeft niet altijd zoet te zijn. Je kunt aan havermout ook groenten en een snuf zout toevoegen. 
Probeer ook eens deze pap met eieren en spek!
naar recept
pompoenpap - delicious

Zo kun je ei vervangen

Eieren laten zich heel goed vervangen in bakrecepten door yoghurt, appelmoes, aquafaba, lijnzaad, of bijvoorbeeld pyslliumvezels. Natuurlijk kun je de eieren in een luchtige slagroomtaart of andere feesttaart niet zo goed vervangen, maar koekjes of andere stevige cakes en muffins zijn wat welwillender.

Hieronder geven we je wat meer informatie per alternatief.

Melk

Maak je bijvoorbeeld een chocoladetaart die sowieso al wat compacter is, dan kun je een scheutje melk gebruiken.

Lijnzaad of chiazaad met wat water

Ga je koekjes bakken of een taartdeeg maken, dan kun je het ei vervangen door lijn- of chiazaad. Meng daarvoor 1 eetlepel lijnzaad met drie eetlepels water. Wil je de koekjes wat krokanter maken, dan kun je nog wat maiszetmeel aan het beslag toevoegen. Omdat je geen eigeel gebruikt in het recept, kun je wat extra olie toevoegen voor wat extra vet.

Appelmoes

Je kunt appelmoes gebruiken in brood, cake of bijvoorbeeld chocoladetaart (zoals hieronder). Let op: de appelmoes voegt wat extra zoetheid toe. Dit hoeft geen probleem te zijn, eventueel kun je wat minder suiker in het recept gebruiken.

Bekijk ook dit recept voor vegan chocoladecake!

Zijdentofu

Een goede vervanger is ook zijdezachte tofu. Perfect in bijvoorbeeld koekjes om ze een beetje chewy te maken. De textuur van zijdentofu lijkt een beetje op die van panna cotta en heeft niet de typische sojabonensmaak die gewone tofu soms heeft.

Aquafaba

Het blijft wonderlijk, maar waar: dat je het vocht van bonen (meestal kikkererwten) kunt gebruiken om een zelfde soort resultaat te krijgen als opgeklopt ei. Ideaal dus voor meringue en macarons, maar bijvoorbeeld ook voor luchtigheid in een cheesecake.

Psylliumvezels

Wie glutenvrij eet ken deze vezels, ook wel vlozaad genoemd, wellicht al. De vezels zorgen voor meer elasticiteit in bijvoorbeeld brood. Let wel op dat je extra vocht toevoegt.

Yoghurt

Yoghurt kun je in veel gevallen ook gebruiken om voor wat extra vocht te zorgen, zoals in cakes.

Mayonaise

De vraag is of je mayonaise wilt gebruiken, aangezien het van ei is gemaakt. Is dat voor jou geen probleem, dan moet je er wel rekening mee houden dat je cake mogelijk een stuk vochtiger wordt.

Een halve geprakte banaan

Ben je op zoek naar een binding? Dan kun je prima een halve, goed gerijpte banaan gebruiken.

Brood voor binding

Ga je gehaktballetjes maken, dan heb je niet per se een ei nodig voor binding. Pak gewoon wat broodkruim, olie of mayonaise.

Abrikozenjam voor een glanslaag

In diverse baksels gebruik je ei om het eindresultaat een mooie glans te geven. Wat abrikozenjam (eventueel met wat water gemengd) does the trick. Op brood kan melk voor een diepere kleur en glansje zorgen. Weliswaar minder dan een ei.

Conclusie: In sommige gevallen is het weer beter om het ei helemaal niet te vervangen. En dus is het een kwestie van experimenteren. Succes is dus zeker niet gegarandeerd, maar dat maakt bakken en koken weer lekker uitdagend.