Pasta komt in vele vormen en maten. Van dunne sliertjes en sierlijke strikjes tot korte buisjes en brede linten. Die laatste, tagliatelle, zetten wij maar al te graag op het menu! Deze pastasoort maak je makkelijk zelf én hij combineert lekker met ingrediënten die wat grover van structuur zijn.
Geen zin in gedoe? Koop dan gewoon koelverse tagliatelle in de supermarkt, daar is niets mis mee. Klaar om wat comfort food op tafel te zetten? Dit zijn onze lekkerste tagliatelle recepten!
Wist je dat ons januari-nummer vol staat met de lekkerste pastasauzen? Je bestelt hem hier:
Wat is tagliatelle?
Deze langwerpige pastavorm wordt over het algemeen gemaakt van harde tarwe (durum). Soms met ei, soms zonder – waardoor het ook geschikt kan zijn voor een vegan maaltijd! Je kunt het biologisch kopen en er zijn ook volkoren varianten van.
Waar wij de term redelijk breed interpreteren, zijn de Italianen stukken strikter wanneer het aankomt op de juiste benaming. Voor hun staat vast: tagliatelle is 30 cm lang en 1 mm dik. Ongekookt 7 mm breed, gekookt wordt dat 8 mm. Niet smaller, niet breder! Ook serveren de Italianen tagliatelle niet als hoofdgerecht zoals wij, maar als voor- of tussengerecht.
Pappardelle (1 cm tot 1,5 cm breed) en fettucine (3 mm breed) lijken een beetje op tagliatelle, maar beide pastavormen zijn gemaakt van platte noedels met andere afmetingen. Geen tagliatelle in huis, maar wel één van de andere platte soorten? Gebruik die dan, daar merk je waarschijnlijk niet veel van.
Zelf tagliatelle maken
Zelf maken is een makkie. Neem water, tarwe en eventueel ei. Kneed dit tot een pastadeeg en pers het deeg door een (bronzen) mal. Hierna laat je het bij een temperatuur tussen de 20 en 40 graden drogen tot gebruik. Zet een pan met ruim water op het vuur, zout het water royaal en kook de pasta daarin zo’n 7 tot 10 minuten – of tot het moment dat je het zelf gaar genoeg vindt.
Wil je voor eens en voor altijd écht goede pasta leren maken? Leer de fijne kneepjes van het vak van Roberta Pagnier bij onze delicious. Academy, de speciale basiscursus pasta! Inclusief handige instructievideo’s en veel fijne recepten. Je volgt de cursus op jouw tempo in het comfort van je eigen keuken.
Gebruik je gedroogde tagliatelle die je eerder hebt gemaakt, of heb je een fabriek dat voor je laten doen? Dan zal je de pasta iets langer moeten koken dan wanneer je voor verse pasta gaat. In beide gevallen wil je niet al het kookwater weggooien bij het afgieten: bewaar minstens één kopje zodat je de saus daar nog mee kunt laten binden. In dit vocht zit namelijk veel zetmeel dat vrij is gekomen tijdens het kookproces.
Tagliatelle heeft een lekkere bite, laat zich goed omhullen met een rijke saus en is lekker snel klaar. Geen wonder dus, dat we zoveel goede gerechten met tagliatelle in onze collectie hebben! Neem per persoon zo’n 100 tot 125 g pasta, dan bereid je ruim voldoende. Hoe rijker de pasta is aan ei, hoe minder je er van nodig zal hebben. Ga dan dus voor 100 g in plaats van 125 g.
Extraatje
Ben jij net zo fan van pasta als wij? Dan wil je de podcast serie ‘Mission imPASTAble‘ van The Sporkful zeker luisteren. In een fijne reeks afleveringen gaat de host opzoek naar de allerbeste pastavorm ooit. Niet omdat er nog niet genoeg verschillende vormen bestaan, maar omdat hij graag zelf de ul-tie-me vorm ontwerpt.
Er wordt gelet op saucability (hoe goed blijft de saus aan de pasta plakken?), forkability (hoe makkelijk krijg je de pasta op of aan je vork?) en toothsinkability (hoe bevredigend is het om je tanden er in te zetten?). Een zeer smakelijke zoektocht die die het kneden en het laten drogen van je deeg nét een beetje vermakelijker maken.