aantal 6 |
hoofdgerecht |
|
|
hoofdgerecht |
|
|
Janneke Philippi weet wat we willen: feesteten zonder gedoe, zoals deze gelakte balsamicozalm met krieltjes en een kruidige rodewijnsaus. Of doe jezelf – en de kinderen – een groot plezier en zet een grote schaal met paddenstoelen-pappardelle op de kersttafel.
Haar hele menu staat in het kers(t)verse nummer van delicious. en bestel je hier.
Voorbereiden: Maak 1 dag van tevoren het citroenkruim voor de krieltjes en bewaar in een luchtdicht afgesloten bakje. Bereid de saus voor tot en met het inkoken van de fond. Bewaar de saus afgedekt op een koele plek.
Kookgerei
-
ook nodig: staafmixer met hakbakje
Ingrediënten
- 1 ½ kg krieltjes
- 7 el olijfolie
- 3 sneden wit casinobrood
- 3 biocitroenen
- 2 tenen knoflook
- 800 g zalmfilet aan één stuk
- 1 sjalotje
- 75 g boter
- 250 ml soepele rode wijn
- 2 takjes rozemarijn
- 380 ml gevogeltefond
- 2 el balsamicosiroop
- 2 tl roze peperbessen
Instructies
-
Verwarm de oven voor op 220°C. Verdeel de krieltjes over een bakplaat en besprenkel met 3 el olijfolie. Rooster ze 20 min. in de voorverwarmde oven.
-
Maal intussen in het hakbakje van de staafmixer het brood (met korst) fijn. Rasp de gele schil van de citroenen. Rasp ook de knoflook fijn. Meng de citroen- en knoflookrasp met 2 el olijf- olie door het broodkruim. Voeg zout naar smaak toe.
-
Haal de krieltjes uit de oven en druk ze iets plat met de platte kant van een groot mes. Bestrooi de krieltjes met het broodkruim.
-
Leg de zalmfilet op een tweede bak- plaat en besprenkel met de laatste 2 el olijfolie. Bestrooi met zout en peper.
-
Schuif de zalm met de krieltjes 10 min. in de oven, tot de zalm vanbinnen rosé is en de krieltjes met het broodkruim goudbruin en krokant zijn.
-
Snijd het sjalotje fijn. Smelt in een sauspan 15 g boter. Fruit de sjalot. Voeg de wijn met de rozemarijn toe en laat tot de helft inkoken. Voeg de fond toe en laat weer tot de helft inkoken.
-
Neem de zalm en de krieltjes uit de oven. Bestrijk de zalmfilet met de balsamicosiroop. Schuif de zalm 5 min. terug in de oven en laat karamelliseren. Klop intussen de laatste 50 g koude boter in vlokjes door de saus. Breng de rodewijnsaus op smaak met zout en peper.
-
Leg de zalmfilet op een schaal. Kneus de roze peperbessen tussen je vingers en bestrooi de zalmfilet ermee. Serveer met de rodewijn-rozemarijnsaus en de krokante krieltjes.
Voedingswaarde
calorieën: 796kcal
eiwit: 36g
vet: 43g
koolhydraten: 60g
RECEPTEN, FOTOGRAFIE, STYLING, BEREIDING: STUDIO PHILIPPI.
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!