Wat ís nou eigenlijk het verschil tussen banketbakkersspijs en amandelspijs vraag je je wellicht af. Simpel: banketbakkersspijs is een goedkoop vervangingsmiddel voor amandelspijs. Hoe ontdek je of er in jouw banketstaaf of kerststol wel écht amandel zit?
Al sinds jaar en dag wordt in plaats van amandelen gemalen abrikozenpitten, witte bonen of sojabonen gebruikt. De reden? Deze ingrediënten zijn een stuk goedkoper dan amandelen. Zeker vandaag de dag. Vandaar dat er in je stol of staaf het gros van de tijd geen echte amandelspijs zit, maar banketspijs.
Pluis je de beschrijving op het etiket uit, dan zit er af en toe nog wel een klein beetje amandel in, amandel-aroma of dus die gemalen abrikozenpitten om de smaak van echte amandelspijs na te boosten. Op de verpakking hoort in principe te staan dat er peulvruchten in zitten, als dat het geval is.
Amandelspijs of banketspijs?
Naar verluidt zou culinair journalist Johannes van Dam als kind al controleren of de bakkers in zijn buurt wel écht amandelspijs gebruikten. Hoe? Door er jodium op te druppelen. Banketbakkersspijs kleurt paars, wat aangeeft dat er zetmeelhoudende producten – bijvoorbeeld witte bonen – zijn gebruikt. Je kunt dit ook bij marsepein doen.
Banketbakkersspijs of the real deal: na dit testje kun je ze in beide gevallen niet meer eten.