De liefde voor paddenstoelen gaat diep. Ons hart breekt dan ook wanneer we achterin de koelkast nog een verloren blauw doosje aantreffen. Hoe weet je of champignons nog goed zijn? Zijn ze nog te redden van de vuilnisbak?
Het korte antwoord: champignons zijn natuurlijk schimmels en kun je best even bewaren. De smaak wordt vooral minder na een tijdje. Wil je toch graag een concreet antwoord? Paddenstoelen kun je ongeveer één tot twee weken goedhouden in de koelkast. Heb je gesneden champignons gekocht, dan zou je ze idealiter binnen een week moeten opeten.
Maar kijk, ruik en proef vooral ook even. Waar moet je in dat geval op letten?
1. Hoe zien de champignons of paddenstoelen eruit?
Eten beoordelen begint bij kijken. Bij een verse champignon zijn de sporen (de schijfjes verstopt onder de hoed van de champignon) nog een beetje knapperig. Als je hem breekt, breken de sporen ook gemakkelijk af. Als de paddenstoel al wat minder begint te worden, zijn de sporen wat week en niet zo makkelijk te breken.
Na verloop van tijd verkleurt een champignon: hij wordt donkerder. Toch is dat niet direct reden tot paniek. Je kunt deze nog prima in een soep of saus gebruiken: de smaak is waarschijnlijk alleen maar sterker geworden. Het oog wil ook wat, dus op een andere manier zouden wij hem niet meer gebruiken.
Ga met je vingers over de hoed. Verschrompeld het velletje en laat het wellicht zelfs los, zoals bij een oude tomaat? Dan kun je de paddenstoel het beste weggooien. Je wordt misschien niet direct ziek, maar lekker is anders.
Lees ook: de meest voorkomende soorten paddenstoelen + 6 heerlijke nieuwkomers
2. Voelen ze slijmerig?
Error, error. Dat is géén goed teken. Het maakt niet uit wat voor paddenstoel je in de koelkast hebt liggen, als ze slijmerig aanvoelen moet er een alarmbelletje gaan rinkelen. In de prullenbak ermee.
3. Hoe ruiken ze?
Champignons hebben een redelijk neutrale geur en ruiken wellicht een beetje naar aarde. Hebben jouw paddenstoelen een ondefinieerbare geur? Dan kun je ze beter niet meer eten.