Met harissa maak je zo’n beetje alles nóg lekkerder. Maar wat is het, wat kun je ermee en hoe maak je het zelf?
Eerder al deelde redacteur Trudelies Schouten in delicious. magazine: “Als student had ik een vriendin die toen al fantastisch kookte. Ze had haar halve leven in Libië gewoonden veel Noord-Afrikaanse gerechten leren maken. Zo maakte ze wel eens gigot d’agneau (geroosterde lamsbout) ingewreven met harissa. Onvergetelijk zo heerlijk en dan heb ik het over 1973, toen hier nog bijna niemand harissa kende.”
“Ze noemen harissa wel de sambal van Noord-Afrika, maar het is veel meer dan dat. Goede harissa maakt van elk maal een feestje, zo geurig en kruidig is het. Nu zijn in Hollandse supermarkten en mediterrane winkels verschillende harissa’s te koop. Zelf maken is ook een optie.”
Alles wat je moet weten over harissa
Waar gebruik je het voor?
Roer harissa door alles waarvan je vind dat het wat meer smaak mag hebben. Geef een neutrale hummus een extra boost, roer wat door yoghurt en geef het bij bijv. shakshuka of kebab. Roer een lepel of meer door de soep die nog wat extra diepte nodig heeft of breng saus er hoger mee op smaak. Ook dressings kun je verrijken met een theelepel harissa.
Vlees of vis marineren
Marineren met harissa werkt ook geweldig. Je kunt kip, lamsbout of een moot vis ermee inwrijven. Of roer de harissa eerst iets los met wat olijfolie of zelfs yoghurt en bestrijk het dan over vlees of vis. Ga je grote stukken groente als venkel, pompoen, bloemkool, broccoli, biet of wortels grillen of roosteren, bestrijk ze dan eerst dun met wat harissa.
Hoe lang blijft harissa goed?
Bewaar harissa altijd in de koelkast. Afhankelijk van het merk – sommige merken gebruiken wat conserveermiddelen – kun je het van 2 tot 12 maanden goed houden. Gebruik altijd een brandschone lepel als je er wat uitneemt. Zelfgemaakte harissa is ongeveer 3-4 weken houdbaar in de koelkast.
Waarmee kun je harissa vervangen?
Een vervanger is er niet, omdat harissa meer is dan gemalen pepers en paprika’s. Je kunt in plaats van harissa wel een lekkere sambal nemen, maar voeg dan ook nog wat citroensap, en gemalen komijn en koriander toe.
Wil je het zelf maken?
Zelf harissa maken
recept voor harissa
bijgerecht (± 300 ml)
vegan / glutenvrij / lactosevrij
bereiden ± 15 min. / weken ± 1 uur
3 guajillopepers*
2 tl karwijzaad
2 tl korianderzaad
2 tl komijnzaad
1 tl anijszaad
3 verse rode chilipepers
gehalveerd, zonder zaadlijsten
5 teentjes knoflook
1 tl gerookte-paprikapoeder
1 bosje koriander, steeltjes en blad
sap en rasp van 1 (bio)citroen
80 ml groene olijfolie + extra voor afdeklaagje
ook nodig: schone afsluitbare (weck)pot van 250 ml + kleine keukenmachine
Week de guajillo pepers 1 uur in warm water. Rooster de specerijen al omschuddend in een droge koekenpan tot de zaadjes poffen en de geuren vrijkomen. Laat ze iets afkoelen en wrijf ze in een vijzel fijn. Laat de pepers uitlekken en vang het vocht op. Pureerde pepers en specerijen met de rest van de ingrediënten en ¾ tl zout. Als het iets te dik is, kun je wat van het peperweekvocht toevoegen. Doe over in de pot, giet er nog een dun laagje olie over en zet afgesloten in de koelkast. Heerlijk om allerlei soorten vlees in te marineren of als pittige smaakmaker in een dressing, saus, stoofpot of gewoon los bij een gerecht wat nog wat pit nodig heeft.
Het goedje is 3-4 weken houdbaar in de koelkast.
Mexicaanse guajillo-pepers hebben een volle smaak en zijn milder dan rode chilipepers. Neem eventueel gedroogde chilipepers.
De lekkerste recepten
Maak ook eens deze lamstajine met abrikozen.