de allerbeste gevulde groenten: tips van een pro

Als je op vakantie gaat naar Zuid-Europa, Turkije of het Midden-Oosten kun je ze niet missen: groenten met de lekkerste vullingen van kruidige rijst, spicy gehakt, granen of bonen. Aubergine, courgette, tomaat en meer flinke groenten zijn daar eetbare ovenschaaltjes! Met deze tips van culi-redacteur Dosia Brewer maak je voortaan heel easy je eigen gevulde groenten.

Favoriete saus bij gegrilde- en gevulde groenten: romescosaus

Zo vul je een courgette

Snijd de courgette in de lengte door of snijd – als je bol- courgettes hebt – het kapje eraf. Schraap met een lepeltje of meloenbolletjeslepel het vruchtvlees eruit. Houd een wandje van ± 3⁄4 cm over, zo blijft de courgette tijdens het bakken stevig. Courgettes zijn snel gaar. Je hoeft ze niet voor te garen. Gebruik geen vulling die heel lang nodig heeft om gaar te worden of gaar je vulling voor. Bak gevulde courgettes 20-30 min. op ± 200°C.

Opperhoofd der gevulde groenten: paprika

Snijd de paprika in de lengte door of snijd het bovenste kapje eraf. Haal de zaadlijsten en zaadjes eruit. Paprika’s hebben wat meer tijd nodig om te garen. Stoom of bak paprika’s waar een voorgegaarde vulling in gaat eerst ± 15 min. in de stoompan of ± 20 min. in de oven op 180°C deels gaar. Vul en bak in nog 20-25 min. helemaal gaar. Bak paprika’s met een rauwe vulling in ± 50 min. gaar. Dek eventueel halverwege af als de bovenkant te donker wordt.

Tomaat

Neem het liefst grote, stevige vleestomaten. Snijd het kapje eraf en schep het vruchtvlees eruit. Houd een wandje van ± 3⁄4 cm over, zo blijft de tomaat stevig tijdens het bakken. Tomaten zijn snel gaar, je hoeft ze niet voor te bakken. Neem liever geen vulling die lang nodig heeft om te garen of gaar de vulling voor. Anders valt de tomaat tijdens het garen uit elkaar. Bak tomaten 25-30 min. op 180°C.

Aubergine

Aubergines zijn pas lekker als ze helemaal zacht en gaar zijn. Voorgaren is dus bijna altijd nodig. Snijd de aubergines in de lengte door. Snijd het vruchtvlees kruislings in en bak ze met de snijkant naar beneden ± 15 min. voor in de oven op 200°C. Schep het vruchtvlees eruit, maar houd een wandje van ± 1⁄2 cm over zo blijft de aubergine stevig tijdens het bakken. Vul de aubergine en bak in ± 30 min. gaar.

Pompoen

Het vruchtvlees van een pompoen heeft behoorlijk wat tijd nodig om zacht te worden. Gaar ze altijd voor. Snijd van een kleine pompoen een kapje af of snijd een butternut in de lengte door. Schep de draadjes en de zaadjes eruit. Hol eventueel iets extra uit, maar houd een wandje van ± 3⁄4 cm over voor stevigheid. Bak in het midden van de oven op 175°C in ± 45 min. bijna helemaal gaar. Vul en bak in het midden van de oven in nog 30 min. gaar. Butternut is in ± 20 min. klaar. Grote pompoenen hebben meer tijd nodig.

Voorkoken of bakken?

Voorgegaarde vulling wordt meestal niet lekkerder van een lange oventijd. Kies er dan voor de groente die je gaat vullen even voor te garen. Bakken of stomen is het meest geschikt. Bij koken zuigt de groente snel te veel water op en wordt dan te zacht.

Pro tips

  • Bestrooi ook de binnenkant van de groente die je vult met zout voor een optimale smaak.
  • Gevulde groenten zijn ideaal van tevoren klaar te maken. Bak ze bijna helemaal gaar, laat ze afkoelen en warm ze later weer op in de oven ± 140°C.
  • In veel mediterrane gerechten met gevulde groenten wordt rijst als vulling gebruikt. Vaak wordt de rijst voorgekookt om de baktijd te verkorten. Gebruik je rauwe rijst? Reken dan zeker op 45 min. in de oven en zorg dat de vulling genoeg vocht heeft. Dek eventueel halverwege af met aluminiumfolie als de bovenkant te donker wordt.

Gevulde groenten saai? 5x alternatieve vullingen

  • Rijst, tomaat, chilipeper en pesto
  • Lamsgehakt, za’atar en paprika
  • Worstvlees, venkelzaad, olijven en citroenrasp
  • Mexicaans gekruide zwarte bonen, koriander en rijst
  • Quinoa, kip, spinazie en miso

De smaak te pakken? Maak dan ook eens deze gevulde groenten

gevulde zoete aardappel met pancetta & oude kaas
Zoete-aardappelliefhebbers opgelet! In dit recept vul je de zoete aardappel met een mix van onder andere pancetta en oude kaas. Een match made in heaven, als je het ons vraagt.
Meer lekkere gerechten? Kijk hier voor onze favoriete recepten met zoete aardappel.
naar recept
gevulde zoete aardappel met pancetta & oude kaas - delicious
snel gevulde puntpaprika’s
Paprika is een populaire vruchtgroente, logisch want je kun ‘m in tal van gerechten verwerken. De puntpaprika is wat zoeter dan de gewone paprika en is goed geschikt om te vullen. Deze Midden-Oosterse variant zet je binnen een handomdraai op tafel. Je serveert hem als bijgerecht. 
Oók lekker: paprikasalade!
naar recept
gevulde puntpaprika's
gevulde tomaten met kruidige citroenrisotto
Weet je nog van toen? Toen de tomaten gevuld werden met rijstsalade en allerhande noten? Wel, wij hebben deze seventies klassieker geüpgraded met een kruidige citroenrisotto.
naar recept
gevulde tomaten
gevulde savooiekool met lamsgehakt en salie
Salie smaakt heerlijk in gerechten. Kirsten Eckhart maakte daarom met deze smaakmaker gevulde savooiekool met lamsgehakt.
naar recept
savooiekool-delicious
courgette gevuld met lamsgehakt en abrikozen
Courgette is neutraal van smaak en daarom een echte allemansvriend. delicious.friend Kirsten Eckhart heeft ideeën te over. Zo maakt ze deze gevulde courgettes!
naar recept
courgette gevuld lamsgehakt en abrikozen | delicious
gevulde meiknolletjes met parmezaan en laurier
Vul deze meiknolletjes met een mengsel van karnemelk en kruiden. Zo zijn ze lekker zacht, lichtzuur en kruidig van smaak.
naar recept
gegrilde gevulde vleestomaten met gepofte aardappels en Hüttenkäse
Gevulde groenten met vers gehakt is eigenlijk altijd wel goed. Combineer het met gepofte aardappels en Hüttenkäse en het wordt delicious.! Extra speciaal en veel bekijks krijg je met coeur de boeuf*-tomaten: bijzonder van vorm én smaak.
naar recept
gegrilde gevulde vleestomaten - delicious
gevulde slow roasted witte uien met tuinboontjes
Help! Een waar uienoverschot treft Nederland. Omdat de oogst zo goed was zaten Nederlandse boeren met een overschot. Wat ze niet kwijtraakten, werd verspreid over het land of ging – hoe jammer ook – naar de afvalberg. Terwijl je zoveel lekkers kunt maken met uien!
naar recept
gevulde uien-delicious
gevulde aubergines met vegetarisch gehakt
Gevulde aubergines zijn niet moeilijk om te maken, maar wel ontzettend lekker én ze zien er feestelijk uit. In dit recept voor gevulde aubergines gebruiken we vegetarisch gehakt, verkrijgbaar in het vleesvervangerschap van de meeste supermarkten.Het verhaal gaat dat een priester deze gevulde aubergines at en ze zo lekker vond dat het ervan flauwviel. Wees gewaarschuwd!
naar recept
aubergines-deliciousmagazine

TEKST: DOSIA BREWER, FOTOGRAFIE: STUDIO PHILIPPI

gevulde courgette