Als je op vakantie gaat naar Zuid-Europa, Turkije of het Midden-Oosten kun je ze niet missen: groenten met de lekkerste vullingen van kruidige rijst, spicy gehakt, granen of bonen. Aubergine, courgette, tomaat en meer flinke groenten zijn daar eetbare ovenschaaltjes! Met deze tips van culi-redacteur Dosia Brewer maak je voortaan heel easy je eigen gevulde groenten.
Favoriete saus bij gegrilde- en gevulde groenten: romescosaus
Zo vul je een courgette
Snijd de courgette in de lengte door of snijd – als je bol- courgettes hebt – het kapje eraf. Schraap met een lepeltje of meloenbolletjeslepel het vruchtvlees eruit. Houd een wandje van ± 3⁄4 cm over, zo blijft de courgette tijdens het bakken stevig. Courgettes zijn snel gaar. Je hoeft ze niet voor te garen. Gebruik geen vulling die heel lang nodig heeft om gaar te worden of gaar je vulling voor. Bak gevulde courgettes 20-30 min. op ± 200°C.
Opperhoofd der gevulde groenten: paprika
Snijd de paprika in de lengte door of snijd het bovenste kapje eraf. Haal de zaadlijsten en zaadjes eruit. Paprika’s hebben wat meer tijd nodig om te garen. Stoom of bak paprika’s waar een voorgegaarde vulling in gaat eerst ± 15 min. in de stoompan of ± 20 min. in de oven op 180°C deels gaar. Vul en bak in nog 20-25 min. helemaal gaar. Bak paprika’s met een rauwe vulling in ± 50 min. gaar. Dek eventueel halverwege af als de bovenkant te donker wordt.
Tomaat
Neem het liefst grote, stevige vleestomaten. Snijd het kapje eraf en schep het vruchtvlees eruit. Houd een wandje van ± 3⁄4 cm over, zo blijft de tomaat stevig tijdens het bakken. Tomaten zijn snel gaar, je hoeft ze niet voor te bakken. Neem liever geen vulling die lang nodig heeft om te garen of gaar de vulling voor. Anders valt de tomaat tijdens het garen uit elkaar. Bak tomaten 25-30 min. op 180°C.
Aubergine
Aubergines zijn pas lekker als ze helemaal zacht en gaar zijn. Voorgaren is dus bijna altijd nodig. Snijd de aubergines in de lengte door. Snijd het vruchtvlees kruislings in en bak ze met de snijkant naar beneden ± 15 min. voor in de oven op 200°C. Schep het vruchtvlees eruit, maar houd een wandje van ± 1⁄2 cm over zo blijft de aubergine stevig tijdens het bakken. Vul de aubergine en bak in ± 30 min. gaar.
Pompoen
Het vruchtvlees van een pompoen heeft behoorlijk wat tijd nodig om zacht te worden. Gaar ze altijd voor. Snijd van een kleine pompoen een kapje af of snijd een butternut in de lengte door. Schep de draadjes en de zaadjes eruit. Hol eventueel iets extra uit, maar houd een wandje van ± 3⁄4 cm over voor stevigheid. Bak in het midden van de oven op 175°C in ± 45 min. bijna helemaal gaar. Vul en bak in het midden van de oven in nog 30 min. gaar. Butternut is in ± 20 min. klaar. Grote pompoenen hebben meer tijd nodig.
Voorkoken of bakken?
Voorgegaarde vulling wordt meestal niet lekkerder van een lange oventijd. Kies er dan voor de groente die je gaat vullen even voor te garen. Bakken of stomen is het meest geschikt. Bij koken zuigt de groente snel te veel water op en wordt dan te zacht.
Pro tips
- Bestrooi ook de binnenkant van de groente die je vult met zout voor een optimale smaak.
- Gevulde groenten zijn ideaal van tevoren klaar te maken. Bak ze bijna helemaal gaar, laat ze afkoelen en warm ze later weer op in de oven ± 140°C.
- In veel mediterrane gerechten met gevulde groenten wordt rijst als vulling gebruikt. Vaak wordt de rijst voorgekookt om de baktijd te verkorten. Gebruik je rauwe rijst? Reken dan zeker op 45 min. in de oven en zorg dat de vulling genoeg vocht heeft. Dek eventueel halverwege af met aluminiumfolie als de bovenkant te donker wordt.
Gevulde groenten saai? 5x alternatieve vullingen
- Rijst, tomaat, chilipeper en pesto
- Lamsgehakt, za’atar en paprika
- Worstvlees, venkelzaad, olijven en citroenrasp
- Mexicaans gekruide zwarte bonen, koriander en rijst
- Quinoa, kip, spinazie en miso
De smaak te pakken? Maak dan ook eens deze gevulde groenten
TEKST: DOSIA BREWER, FOTOGRAFIE: STUDIO PHILIPPI