Rabarber is een van de eerste planten die na de winter z’n kop boven de grond laat zien! Zodra de lange roze rabarberstengels in de groentewinkel liggen, doen wij ze graag in zoete taart of crumble, maar je kunt met rabarber nog véél meer.
Roer stukjes afgekoelde geroosterde rabarber met suiker door kant en klaar lekker vanille-ijs voor rabarberroomijs. Zet weer even terug in de vriezer om op te stijven.
2. Frisse quick pickle
Breng 125 g wittewijnazijn aan de kook met 100 g kristalsuiker. Giet het over 200 g rabarber in stukjes. Laat in het vocht afkoelen en je hebt een heerlijke pickle. Lekker op burgers, bij flatbreads en door de salade.
3. Rabarberlikeur
Maak frisse rabarberlikeur door 500 g rabarber in stukjes met 200 g suiker en 1 l wodka te laten trekken in een goed schoongemaakte, afgesloten weckpot. Voeg eventueel nog vanille, een paar aardbeien of wat nootmuskaat toe voor extra smaak of houd het gewoon puur rabarber! Zeef na ± 3 maanden en bewaar in een goed gesloten fles.
4. Rabarber-limonadesiroop
Maak rabarbersiroop door 250 g rabarber in stukjes met 100 g suiker en 250 ml water aan de kook te brengen. Laat 15 min. zachtjes koken. Breng eventueel op smaak met wat vanille, kaneel of kardemom. Zeef en bewaar koel in een goed schoongemaakte fles.
5. Rabarber-gincocktail
Shake een stevige cocktail door 3 dunne plakjes gember met 5-6 plakjes rabarber even te stampen in de vijzel. Voeg 45 ml gin, wat citroensap en 1-2 tl honing – of je eigen rabarbersiroop! – toe en shake in de cocktailshaker samen met een paar ijsklontjes.
6. Rabarberstengels over?
Vries kleine stukjes – rauw, even geblancheerd of geroosterd – in en haal ze weer uit de vriezer als je zin krijgt in een lentegerecht. De structuur is door het invriezen wel wat zachter, maar die stukjes doen het prima in taart, crumble of compote.
Nog meer zoete én hartige recepten met verse rabarber
zeebaars met rabarberdressing
Chef-kok Gerrit Marcus van Republiek Bloemendaal: 'Veel van wat we serveren, is om te delen. Een hele vis, een groot stuk vlees, goede wijn. En omdat alles uit die fantastische houtoven komt, is simpel nooit eenvoudig.' Met dit recept haal je de beach club vibes in huis. Verwarm de BBQ (of grillpan) en proef hoe goed de smaken van zeebaars en rabarber samengaan.
Net zo plotseling als het er is, is rabarber ook weer verdwenen. De friszure rozerode rabarberstengels zijn dus een beetje mystiek en kort te koop, zo van april tot juni. Dus er is geen beter excuus om ze direct te gebruiken! Maak deze rabarber-custardtaart met vanille en steranijs en word op slag verliefd.
Té lekker deze kruimelcake met rabarber. Schuif ‘m gerust doordeweeks in de oven, want hij is zo gemaakt. De frisse stengels rabarber meng je met het beslag, waardoor de cake helemaal niet zo zoet is.
Rabarber is verrukkelijk in taarten en desserts. Het is dan ook niet vreemd dat rabarber vaak als fruit wordt bekroond. Toch is rabarber een groente, een ontzettend veelzijdige groente zelfs.
Als je een feestelijk diner organiseert doet deze geitenkwarktaart met karamelrabarber en -vijgen het supergoed als showstopper. Een lust voor het oog én de maag! Vijgen, rabarber en karamel… Werkelijk waar een hemelse combinatie.
spareribs met rabarberchutney en stamppotje rucola
Een superfijn duo: spareribs en rabarberchutney. Terwijl de spareribs op de bbq of in de oven garen, bereid jij de chutney. Easy! Probeer ook deze kruidige spareribs met ananas-hoisinglazuur.
Deze frisse cake met stukjes roze rabarber krijgt een heerlijke toplaag van krokante boterkruimels mét anijs. Geen fan van anijs? Vervang de zaadjes door versgemalen kardemom of kaneel, net zo lekker!Heb je een paar stengels rabarber over, maak dan deze klassieke rabarbercompôte.