Spruitjes zo lekker bereiden dat iedereen ze wil eten? Dat kan! De groene knollen van Hollandse bodem zijn super veelzijdig en iedere bereidingswijze haalt een andere smaak naar boven. Om dat te bewijzen verzamelden we 16 waanzinnige spruitjesrecepten.
Tip: Wist je dat je minder last hebt van die typische spruitengeur wanneer je ze roostert of stooft? Rauw zijn spruitjes ook waanzinnig: schaaf ze dun voor een salade met een bite.
Wil je nog dieper de spruiten-materie in? Lees dan onze 10 slimme tips voor spruitjes.
16x spruitjesrecepten
Deze spruitjes uit de oven met macadamia-kruim hebben een heerlijk crunchy laagje. Dat komt door de noten die gebruikt worden.
naar receptEen extra tip: geroosterde spruitjes met bacon en appel zijn ook heerlijk als salade voor erbij. Laat afkoelen tot kamertemperatuur en hussel er 50 g rucola door. Breng de salade op smaak met extra vierge olijfolie en gerijpte balsamico-azijn.
naar receptMasterchef Phoebe Wood gaat voor maximale smaak in zo min mogelijk tijd. Haar gerechten zitten vol groenten en, ook fijn, geven nauwelijk afwas. Spruitjes, gedroogde chorizoworstjes, pasta en taleggio; alles op één plaat zo de oven in!
naar receptHet is alles wat je wil én meer: een makkelijke maaltijd die barst van de smaak! Deze sappige karbonades maak je – of nouja, je oven doet het meeste werk – op een luie zondag of een doordeweekse thuiswerkdag. Dan dineer je ’s avonds als een keizer terwijl je zelf uitgerust aan tafel schuift. Het enige dat je nog hoeft te doen is genieten.
naar receptGeen fan van spruitjes?Snijd dan bijv. 500 g bimi in stukjes. Rooster ze 8-10 min.
naar receptAards, romig en rijk. Deze polenta combineert het beste van de herfst. Wedden dat je daar dit hele seizoen verslaafd aan bent?
naar receptEen easy, maar superlekker kerstrecept van Janneke: zeebaars met sinaasappel-koriandersalsa en geblakerde spruitjes.In plaats van zeebaars kun je trouwens ook prima zalm-, kabeljauw- of schelvisfilet gebruiken als alternatief.Wil je dit gerecht voorbereiden? Dat kan. Maak de aardappelmousseline en de salsa één dag eerder. Bewaar beide afgedekt in de koelkast.
naar receptSpruitjesliefhebbers opgelet! Chef-kok Dave Verheul van The Town Mouse in Melbourne tovert met lekkere seizoensproducten. Inspiratie voor vanavond of voor het kerstdiner: gebakken spruitjes met citroen, munt en karnemelk.
naar receptCarbonara is zo’n lekkere snelle Italiaanse klassieker. Deze carbonara met saucijs en spruitjes heeft een lekkere winterse twist en staat in 20 minuutjes op tafel.
Fan van carbonara? Probeer ook eens deze met paddenstoelen.
Roerbak dungesneden spruitjes snel beetgaar. Met een dressing maak je zo een heerlijke, lauwwarme salade van linzen en spruiten. Aards, een tikje bitter en fris-romig op één bord!
naar receptIedereen vindt wat van spruitjes. Wij vinden ze vooral fantastisch, want de mogelijkheden met spruitjes zijn eindeloos. Culinair redacteur Merijn zag hoe de groente waanzinnig mooi groeit in de vruchtbare grond van Goeree Overflakkee en bekeek ze met andere ogen. Ze maakte er meerdere gerechten mee, waaronder deze prachtige galette.Het knapperige deeg, de geroosterde spuiten en de volle smaak van geitenkaas maken samen het perfecte herfstgerecht.Ook zo gek op spruitjes? In dit artikel geven we je 10 slimme tips voor koken met spruitjes.
naar receptdelicious.friend Janneke is gek op verwarmende eenpansgerechten. Easy voor een doordeweekse dag en als je dan ook nog eens 2 groenten met elkaar kan combineren die je normaal niet snel samen ziet, is het extra leuk!
naar receptAards, romig en rijk. Deze polenta combineert het beste van de herfst. Wedden dat je daar dit hele seizoen verslaafd aan bent?
naar receptSpruitjes combineren heel goed met een aardse wintergroente als aardpeer. En als je ze zo bereidt, onder een comfy dekentje van bechamel en rozemarijn, lust iedereen spruitjes! Je zou er zelfs een handje kaas aan kunnen toevoegen.
naar receptSpruitjes zijn natuurlijk echt niet alleen Nederlands. Dat proef je in deze Marokkaans geïnspireerde stoof met veel specerijen.
naar receptCulinair redacteur Merijn Tol zag hoe spruitjes waanzinnig goed groeien in de vruchtbare grond van Goeree-Overflakkee en bekijkt ze nu met andere ogen. Ze nam een grote zak spruiten mee en stopte ze in zelfs in ultraverse groene gnudi. Conclusie? Nieuwe liefde voor spruitjes.Gnudi betekent 'naakt' in het Italiaans. En dat is ook precies wat het is: een ravioli van ricotta, dus zónder pasta. Ofwel: een uitgeklede variant. Denk gnocchi, maar dan zonder aardappel.
naar receptBekijk ook: 12x rettich: de groente die extra pit geeft aan je gerecht














