Hoe kook je het perfecte ei? Is pocheren echt zo lastig? Hoe bewaar je eieren het best? En hoe kun je gemakkelijk eieren splitsen? Antwoord op deze (en nog veel meer) vragen vind je in dit ei-dossier!
Met eiwit maak je natuurlijk heerlijke meringue. Hier lees je alles wat je moeten weten voor perfecte meringue!
Een ei koken doe je zo
Kook eieren altijd in zacht borrelend water en nooit in hard kokend water. Eieren moeten voor het beste resultaat namelijk niet in beweging zijn. Een perfect hardgekookt ei wordt gegaard in water van 80-85°C, dus niet kokend!
Na het koken is het belangrijk om het ei te laten ‘schrikken’. Dit doe je door de gekookte eieren uit het hete water te halen en circa 10 seconden onder stromend koud water te houden. Hiermee stop je niet alleen de garing, je kunt het ei nu makkelijker pellen.
* héél zacht 2-3 min
* zacht 3-5 min
* halfzacht 5-6 min
* hardgekookt 10-15 min
Het perfect gepocheerde eitje
Een perfect eitje pocheren… Het lijkt zo eenvoudig: water koken, scheut azijn erin, een draaikolk maken en vervolgens je ei erin laten glijden. Waarom lukt het thuis vaak niet? Voor pocheren moet een ei héél vers zijn. Daarvan is het eiwit dikker waardoor het ei in de pan minder uitvloeit. Pocheer in water met een beetje zout en een scheutje azijn. Is het gelukt? Maak dan deze croissant met gepocheerd ei en rivierkreeftjes.
Ons geheime wapen? Vershoudfolie! In deze video laten we zien hoe je met deze folie heel makkelijk een ei pocheert.
Sunny side up of over easy?
Wil je een smeuïg gebakken eitje in plaats van een taai en rubberig exemplaar? Bak dan op laag vuur zodat je met precisie kunt verhitten tot net op het punt waarop de eiwitten stollen. Zorg bij het bakken van spiegeleieren voor genoeg ruimte in de pan zodat het eiwit goed kan wegvloeien rond de dooier. Dat punt ligt ver onder het kookpunt van water dus het is opletten geblazen. Een deksel helpt om de garing van bovenaf te versnellen, eventueel in combinatie met een lepeltje water in de pan zodat er hete stoom ontstaat. En belangrijk, het ei moet ogenblikkelijk de pan uit zodra het eiwit is gestold.
Het lekkerste omeletje
Klop, in plaats van hele eieren los te kloppen, de eiwitten apart stijf en spatel deze door de losgeroerde dooiers. Dan krijg je een luchtige omelet. Een druppel citroensap door het eimengsel maakt een omelet heerlijk zacht. Voor een smeuïg eindresultaat snijd je boter in kleine stukjes en meng je ze met een garde door de eieren (1 el boter op 3 eieren).
Een omelet is razend populair over de hele wereld. Van Spanje tot in Azië.
Eggcellent roerei
Voor een perfect roerei is de toevoeging van vocht en vet van invloed voor de juiste textuur. Roerei wordt heerlijk smeuïg en zacht door de eieren voor het bakken goed te mengen met een mengsel van half melk en half room (1 el melk en 1 el room per ei = goed).
Mayonaise
Zelf mayo maken is helemaal niet zo moeilijk en veel lekkerder dan kant-en-klare. Je hebt alleen een eigeel, mosterd, neutrale olie, citroen en zout nodig en na het maken van je eigen mayo wil je nooit meer anders! Met dit basisrecept kun je eindeloos variëren.
Lees ook: dingen die de meeste mensen niet weten over eieren
Ei-nummers
Elk ei in Nederland krijgt een code voordat het de winkel ingaat. Deze code bestaat uit getallen en letters, bijvoorbeeld: 1 NL 568 0002. Het eerste getal (de 1) staat voor de huisvesting van de kip: 0 = biologisch, 1 = vrije uitloop, 2 = scharrel en 3 = kooi. De twee letters staan voor het land waar het ei vandaan komt. In Nederland worden bijna alleen eieren van Nederlandse kippen verkocht. De laatste reeks cijfers is de code van het specifieke legpluimvee-bedrijf waar het ei vandaan komt.
Bovendien worden eieren verkocht in verschillende maten:
- S = een ei van minder dan 53 gram
- M = een ei tussen 53 en 63 gram
- L = een ei tussen 63 en 73 gram
- XL = een ei van 73 gram of meer
- DD = een ei met de zogeheten dubbeldooier, een ei met twee dooiers
Keukenhack: eieren splitsen
In veel recepten gebruik je niet het hele ei: voor meringue heb je bijvoorbeeld alleen het eiwit nodig en voor mayonaise alleen de dooier. Eieren splits je het makkelijkst als ze koud zijn. Het eiwit en de dooier zijn dan wat steviger, waardoor ze minder snel mengen. In deze video laten we een handige truc zien om snel eieren te splitsen.
Eieren bewaren
Eieren worden in de winkel niet gekoeld bewaard. Dit gebeurt om te vermijden dat ze tijdens het vervoer naar huis vochtig worden van de condens. Door dit vocht groeien er gemakkelijk bacteriën op. Thuis blijven eieren wel langer goed in de koelkast. Twijfel je of een ei nog vers is? Leg het ei in een glas water: een zinkend ei is vers. Een ei dat blijft drijven, kun je beter weggooien.
Hoe je gekookte eieren het beste kunt bewaren is niet altijd even duidelijk. Er zijn twee manieren: ongepeld kun je een gekookt ei vier dagen tot een week bewaren in de koelkast. Gepelde eieren bewaar je in een bakje met water voor maximaal een week in de koelkast.
Bron: Eke Marien. Beeld: Ernie Enkelaar