nr.1 foodmagazine

Be a better cook: zó maak je zelf mayonaise

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Mayonaise is een emulsiesaus. Dat is een saus met ingrediënten die van nature niet met elkaar mengen, zoals bijvoorbeeld azijn en olie.Voeg je een emulgator toe, zoals eigeel bij mayonaise of mosterd bij vinaigrette, dan bindt dat de andere ingrediënten. Zelf mayo maken is helemaal niet zo moeilijk en veel lekkerder dan kant-en-klare. En met dit basisrecept kun je eindeloos variëren.

mayonaise basisrecept

1 eigeel
1 el dijonmosterd
250 ml arachide-olie (of andere neutrale olie)
1 el wijnazijn

Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Meng met een garde het eigeel goed met de mosterd en breng op smaak met zout en peper. Voeg – onder voortdurend roeren – héél langzaam de olie toe. Roer in een rondje, niet in de vorm van een 8 zoals bij hollandaise. Je wilt namelijk een gladde emulsie en geen luchtige saus. Giet al roerend de wijnazijn er langzaam bij. Verdun de mayonaise evt. met wat ijskoud water.

Met de staafmixer
Je kunt mayonaise ook heel makkelijk met de staafmixer maken. Doe hiervoor alle ingrediënten in de beker van de staafmixer. Zet dan de staaf- mixer op de bodem van de beker en trek de staafmixer heel langzaam uit de mengbeker omhoog. Beweeg evt. de staafmixer nog een paar keer op en neer.

      

Gaat het mis?
Als mayonaise tijdens het toevoegen van de olie schift, kun je een beetje ijskoud water toevoegen en goed doorroeren. Giet daarna langzaam de rest van de olie erbij. Als je mayo niet dik wordt, kan het zijn dat de olie er te snel bij is gegoten. Gooi de mislukte mayo niet weg, maar klop in een schone kom een nieuw eigeel los met 1 el water of citroensap en giet de mislukte mayo er langzaam bij terwijl je blijft kloppen. Bewaar je zelfgemaakte mayo niet te koud. Dan stijft de olie op en schift de mayonaise.

Dit recept is voor ± 350 ml mayonaise
bereiden ± 20 min. (met de hand), ± 5 min. (met de staafmixer)
per 100 ml ± 678 kcal / 2 g eiwit / 74 g vet / 0 g kh

Bekijk ook de video om te zien hoe je mayonaise zelf maakt: 

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Beeld: Eric van Lokven 

mayonaise-delicious