Koken met restjes: no waste koken doe je zo

Koken met restjes: no waste koken doe je zo

Eten weggooien vinden we zonde. Gelukkig zijn er tal van ideeën hoe je no waste kookt: zoveel mogelijk gebruiken en zo min mogelijk verspillen. Bovendien is koken met restjes supereasy! 

Deze lijst kwam tot stand in samenwerking met de Philips Eco Conscious ontbijtset.

Trek de koelkast open en vind een restje rijst, een half bosje andijvie of een bakje bonen. Wat je ook overhoudt tijdens het koken, er is altijd een manier om het het ‘lekker’ te verwerken. Overal ter wereld toveren ze oude boterhammen om tot de meest heerlijke gerechten. Ga meteen aan de slag met deze heerlijke recepten met oud brood.  

Koken met restjes

Aardappels

Aardappelschillen kun je eten als chips: meng ze met wat olijfolie, zout en eventueel fijngesneden rozemarijn of paprikapoeder in een wijde ovenschaal en bak ze goudbruin en knapperig in een hete oven op 220 graden in een kwartier. Hussel ze af en toe om, zo worden ze gelijkmatig goudbruin en knapperig.

salade van pompoen, geitenkaas met aardappelschil, basilicumgremolata en hazelnoot
Aardappelschil geeft de geitenkaas in deze herfstsalade een licht kruidige smaak. Dat past heel goed bij frisse gemarineerde pompoen. De smaak van Hollandse geitenkaas is vol, romig, puur. Ofwel: melk met een eigen karakter! Van die unieke melk wordt een verrukkelijke kaas gemaakt. Natuurgerijpt op houten planken, zodat de smaak zich rustig kan ontwikkelen.
Meer pompoen? Bekijk hier onze favoriete pompoenrecepten.
naar recept

Lente-ui & prei

Lente-ui weggooien is zonde, het groen van de lente-ui kan goed worden gebruikt in een vlugge roerbak. Snijd het grof en wok 10 minuten met plakjes knoflook, olijfolie en wat zout. Het groen van prei is lekker om mee te stoven in een saus. En grove stukken groene prei trek je mee in een bouillon of je stooft ze een half uur in een verse tomatensaus met olijfolie en knoflook. Alleen een klein stukje van het allerhardste groene deel (het uiteinde) gooi je weg.

Kip

Kipkarkassen en vleugeltjes die over zijn gebruik je voor bouillon. Voeg aan 1 kg karkassen 2 liter water, 2 gehalveerde uien, 1 teen knoflook, het groen van een stengel prei en een paar wortelkontjes toe. Laat de bouillon op laag vuur 1-2 uur trekken. Bovendien is homemade bouillon veel lekkerder en de perfecte basis voor soep, saus en risotto. Hier lees je 10 tips voor het maken van kippenbouillon.

Bonen

De peulenschillen van jonge tuinbonen zijn lekker in een verrukkelijke salade. Haal ze met een aardappelmesje goed aan beide kanten af, snijd in stukken en stoom of kook in 15 minuten gaar. Bak ze op laag vuur nog even 5 minuten met een flinke scheut olijfolie, wat tijmblaadjes, zout en 1 geperst teentje knoflook. Serveer lauwwarm.

tuinbonen met tuinkruiden en sinaasappel
Boterzachte hele tuinbonen met een rijke, spicy smaak van sinaasappel en chilipeper. Op de markt of bij mediterrane winkels kun je makkelijk even door de krat met tuinbonen gaan om de allerkleinste, jonge zachte bonen uit te zoeken. Zonder stugge draden zijn ze zo zacht dat je ze makkelijk in zijn geheel, met peul en al, kunt eten.
naar recept

Rauwe bonen die meer dan een jaar oud zijn, worden bij het koken niet meer zacht. Gebruik ze als blinde vulling voor het bakken van taartbodems. Je kunt ze steeds opnieuw gebruiken.

Bladgroente

Rauwe bladgroenten als spinazie, waterkers, raapstelen, andijvie of sla over? Snijd het grof en schep het – met uitgebakken spekjes of geraspte kaas – rauw door stamppot. Of verwerk het in risotto; voeg vlak voor het einde van de kooktijd 150 g gehakte spinazie toe, daar krijg je prachtig groene risotto van!

Bloemkool & broccoli

Stronken van bloemkool en broccoli zijn heerlijk als dip: je kunt ze in 10 minuten gaarkoken en met boter of olijfolie en zout pureren met de staafmixer. Bestrooi met bijvoorbeeld pijnboompitten of geroosterde gehakte amandelen. Of houd de stronken rauw, snijd ze flinterdun en verwerk in een salade.

dashi met broccolistronk en tempuraroosjes
Dashi is een Japanse bouillon vol umami. Dus als je een oppeppertje kunt gebruiken, is deze soep alles wat je nodig hebt. Breng voor de boodschappen een bezoek aan de toko – een hele beleving als je het ons vraagt – want daar hebben ze alles wat je nodig hebt voor deze dashi.
naar recept
dashi

Rijst

Een restje rijst is prima voor een zoet ovenschoteltje met krenten en kokos. Klop 3 eieren met 125 g suiker dik en romig. Schep er 250 g gare rijst, 150 ml kokosmelk, een snuf zout, rasp van 1 citroen, 50 g krenten en 75 g geraspte kokos door. Doe het mengsel in een ingevette ovenschaal en bestrooi met geraspte kokos. Bak in 30-40 min. gaar in een warme oven van 175° C .

Bananen

Maak van overrijpe bananen een lekkere cake. Klop 240 g zachte boter en 200 g suiker in 10 min. tot een luchtige massa. Voeg beetje bij beetje 2 geklopte eieren toe en mix glad. Roer er 2 geprakte rijpe bananen door. Spatel er luchtig 125 g zelfrijzend bakmeel, 100 ml melk, 1 zakje vanillesuiker en 1/2 tl kaneel door en schep in een ingevette cakevorm (24 cm). Bak in een voorverwarmde oven in 50-60 min. gaar op 180°C. Laat 10 min. staan, neem uit de vorm en laat verder afkoelen.

omgekeerde bananencake met pralinéroom
Alleen al voor de pralinéroom wil je deze sticky bananencake bakken!
naar recept
bananenbrood
Dit bananenbrood is perfect om uit te delen. Neem een stukje als ontbijt, serveer een plak bij de thee of schep er een bolletje ijs bij en eet als dessert!
Een leuke variant: bananen-notencake met karamel.
Bananenbrood - delicious
omgekeerde banaan-karameltaart
Voor deze onweerstaanbare banaan-karameltaart grijpen we niet naar de glanzende witte suikerkristallen, maar gebruiken we kokosbloesemsuiker en banaan. De banaan prijkt niet alleen óp de taart, maar we kloppen ook banaan door het beslag. Niet minder calorierijk, maar dit zoet bevat wel meer voedingsstoffen. Bonus: de bijzondere, eigen smaak. 
naar recept
omgekeerde banaan-karameltaart - delicious

Vanille

Vanillestokjes zijn echte smaakmakers. Maar wat doe je met de stokjes als je de vanille er eenmaal uitgeschraapt hebt? Nou, heel veel! Maak bijvoorbeeld suiker met een smaakje:

Zonnebloemolie

Raar, maar waar. De Philips Eco Conscious ontbijtset is gemaakt van gebruikt frituurvet van zonnebloemolie. Hoe dat kan, is even ingenieus als baanbrekend. Philips is erin geslaagd om van gebruikte bakolie een grondstof te maken: bio-based plastics. En maakt daar hoogwaardige producten van als een waterkoker, broodrooster en koffiezetapparaat. Een fijn idee dat er geen nieuwe kunststoffen gebruikt hoeven te worden, toch? In vergelijking: door bio-based plastic te gebruiken is de uitstoot van CO2 maar liefst 21% minder* dan wanneer hetzelfde apparaat van nieuw plastic wordt gemaakt. Meer hergebruiken, dat is waar het om draait bij Philips. En te inspireren om stapje voor stapje te vergroenen. 

Perfectly imperfect

En dan die looks. Alles uit de Philips Eco Conscious ontbijset heeft een geweldig design. Minimalistisch en toch stijlvol. De neutrale matte zijdewitte kleur doet het goed op elke ontbijttafel en elk aanrecht. Welke stijl je huis ook heeft. Bijzonder zijn de spikkeltjes in het materiaal. Die ontstaan tijdens het productieproces. Leuk, want daardoor wordt het allemaal net niet te glad en perfect, maar juist cool.

Topprestaties

De Philips Eco Conscious ontbijtset is om je te helpen om in no time een lekker ontbijt op tafel te zetten. Water koken, koffie zetten en je bammetje, croissant of stukje stokbrood roosteren, het is allemaal een fluitje van een cent. Fijn om te weten is ook dat de ontbijtset  ‘gemaakt’ is om lang mee te gaan. En na dat lange leven is alles recyclebaar zodat de ecologische voetafdruk klein blijft.

Meer informatie over de Eco Conscious Edition? Laat je inspireren op philips.nl

*Berekening gebaseerd op de productie van hetzelfde apparaat met bioplastic vs 100% virgin plastic (of virgin polypropyleen).