Dít kun je allemaal doen met kippenbouillon

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Zelfgemaakte kippenbouillon is zó veel lekkerder dan kant-en-klare. Je moet er even de tijd voor nemen, maar met een goede kippenbouillon geef je veel gerechten extra smaak. En: je geeft je weerstand er ook nog eens een boost mee. 

Onze 10 ultieme tips met kippenbouillon: 

1. Bewaar kippenbouillon ingevroren in ijsblokvormpjes en daarna los in een zakje zodat je altijd een ‘bouillonblokje’ bij de hand hebt.

2. Kook rijst, aardappels, polenta of couscous in kippenbouillon voor extra veel smaak.

3. Gebruik kippenbouillon om aardappelpuree smeuïger te maken.

4. Neem flink gezouten kippenbouillon als pekel voor je volgende gebraden kip.
gebraden kip

5. Als basis voor stoofgerechten smaakt homemade kippenbouillon het beste.

6. Groenten als worteltjes, erwten etc. geef je een extra boost door ze te koken in kippenbouillon.

7. Maak je eigen snelle noedelsoep met snelkokende kokende noedels, kippenbouillon en extra kruiden.

8. Je maakt nooit meer risotto met een bouillonblokje als je hem eenmaal hebt gemaakt met eigen kippenbouillon.

9. Kook je kippenbouillon flink in (tot eenderde van de hoeveelheid) tot een fond die je inzet voor saus en soep. Voeg daarvoor nog geen zout toe aan de bouillon en verwijder het vet.

10. Als je echt veel tijd hebt, kook je je bouillon in tot glace. Voeg dan nog geen zout toe aan de bouillon en verwijder het vet. Na nog verder inkoken wordt de vloeistof dan dik en stroperig. 1 liter bouillon levert ± 100 ml glace op, maar één druppel doet al wonderen. Glace is prima 1 tot 2 weken houdbaar in de koelkast.

kippenbouillon delicious.

kruidige kippenbouillon

ca. 1 liter

botten van 1 kip (± 1,6 kilo)
2 liter water
2 rode uien, ongepeld en doormidden gesneden
3 tenen knoflook
2 stengels bleekselderij, in stukken
1 grote wortel, in stukken
1 bosje peterselie + extra om te garneren
1 bosje lente-ui
2 kaneelstokjes
stukje gember van ± 5 cm, in plakken
1 stuks steranijs
± 10 saffraandraadjes
2 tl komijnzaad
10 zwarte peperkorrels
zeste van 1 (bio) citroen + citroenplakjes om te serveren
zout naar smaak

Verwarm de oven voor op 180°C.  Verdeel de botten van de kerstkip over een bakplaat en rooster ze in ± 25 min. bruin. Doe ze in een grote soeppan en voeg alle andere ingrediënten behalve het zout toe.

Breng aan de kook en laat op heel laag vuur ± 3½ uur trekken.

Zeef de bouillon door een fijne zeef. Laat het onderste, troebele gedeelte in de pan.

Breng op smaak met peper en zout. Leg een plakje citroen onder in een kopje en schenk er wat bouillon op. Garneer eventueel met wat platte peterselie.

Bereiden ± 10 min./ trekken 3½ uur / oven ± 25 min.

Maak bijvoorbeeld met de kippenbouillon deze heerlijke kippensoep met parmezaan
parmezaanse kippensoep-maaltijdsoepen

RECEPTUUR DOSIA BREWER TEKST REDACTIE DELICIOUS. BEELD OMSLAGFOTO ERIC VAN LOKVEN 

kip-delicious