filotaartjes van chioggia-biet met kardemom-anijskaramel

filotaartjes van chioggia-biet met kardemom-anijskaramel

Soms is het spannend om je niet door ingrediënten, maar door de geur, kleur en vorm van bloemen te laten inspireren voor koken en stylen. Zoals deze filotaartjes in de kleur van ranonkels!

filotaartjes van chioggia-biet met kardemom-anijskaramel

voor- of nagerecht | 4 personen | v

4 niet te grote chioggia-bieten*, dun geschaafd
8 grote vellen filodeeg*
50 g boter, gesmolten
4 kardemompeultjes
2 tl anijszaad
6 el fijne kristalsuiker
rasp van ½ (bio)sinaasappel
1 bakje mascarpone (250 g)
1-2 el (koud) bietensap (pak of fles, natuurwinkel)
ook nodig: 4 lage ovenvaste vormpjes van 8-10 cm Ø, ingevet, bodem met bakpapier bekleed

Stoom of kook de bietjes in 10-12 min. gaar.

Leg 1 vel filodeeg op je werkblad (bewaar de andere vellen onder een theedoek) en bestrijk met wat gesmolten boter. Leg er nog 1 filovel op en bestrijk weer. Herhaal dit met nog 2 vellen, zodat je 4 gestapelde vellen hebt.

Maak zo nog een stapel van 4 vellen met boter bestreken filodeeg.

Snijd beide stapeltjes van 4 doormidden, zodat je 4 rechthoeken hebt. Snijd de hoekjes rond bij, tot je 4 ovalen hebt. Frommel de filodeeg-ovalen nonchalant in de vormpjes, zodat het net bloemen lijken.

Verwarm de oven voor op 190°C. Stamp intussen de kardemompeultjes met het anijszaad fijn in een vijzel, verwijder de groene peultjes.

Laat de suiker in een voorverwarmde steelpan smelten en tot lichtbruin karamelliseren. Voeg de specerijen, sinaasappelrasp en helft van de mascarpone toe. En laat nog 2-4 min. zachtjes koken, zodat het glad gemengd is. Voeg naar smaak wat zeezout toe. Neem van het vuur. Haal de plakjes biet door de karamel en leg ze in een cirkel in de vormpjes met filodeeg. Lepel er nog ± 2 el karamel overheen. Bak de taartjes in 10-15 min. goudbruin en gaar. Laat kort afkoelen, neem uit de vormpjes en zet over op bordjes.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Meng de rest van de mascarpone met 1 of 2 el bietensap en serveer bij de taartjes.

Bestrooi evt. met wat rozenblaadjes.

* Chioggia-bietjes zijn een Italiaans ras bieten waarvan je de mooie tekening ziet als je ze doorsnijdt. Tegenwoordig bij de ruimer gesorteerde groentewinkel en sommige supermarkten te koop. Grote vellen filodeeg, groter dan gewone (diepvries)vellen uit de supermarkt, koop je bij mediterrane supermarkten.

Bereiden ± 30 min. / oven ± 15 min.

RECEPT EN BEREIDING MERIJN TOL FOTOGRAFIE AIALA HERNANDO STYLING CYN FERDINANDUS VISAGIE ALEXANDRA LEIJS CULINAIRE BEWERKING TRUDELIES SCHOUTEN M.M.V. WVA.NL (BLOEMENSTOF DESIGNERS GUILD)

delicious. samen met mooiwatbloemendoen.nl