gevlinderde kip met geblakerde-citroensalsa

Deze gevlinderde kip is een perfect ovengerecht om op een winterse zondag te maken. De kruiden vullen de keuken met fijne geuren en de citroenmarinade brengt de zon in huis.

Probeer ook eens dit recept voor hele kip met citroen-tijmrub

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

gevlinderde kip met geblakerde-citroensalsa
hoofdgerecht | 4 personen

1 bio-kip van goede komaf

marinade
sap van 2 citroenen
100 ml droge witte wijn
50 ml olijfolie extra vergine
1 bosje (± 25 g) oregano, fijngehakt
2 el korianderzaad, geplet in de vijzel
2 tenen knoflook, grof gehakt
1 middelgrote ui, in dunne ringen
1 tl zeezout + royaal gemalen zwarte peper

citroensalsa
1 (bio)citroen, in schijven van 1 cm dik
1 el + 50 ml olijfolie extra vergine
1 el honing
1 bosje (± 25 g) munt, fijngehakt
1 bosje (± 25 g) oregano, fijngehakt
2 teentjes knoflook, fijngehakt
1 tl kappertjes, fijngehakt
1 tl zeezout

ook nodig: wildschaar, 2 stalen bbq-pennen

stap 1 Leg de kip neer met de borst naar onder. Knip met een wildschaar of snijd met een scherp koksmes de rugwervelkolom uit de kip. Deze wordt niet gebruikt. Draai de kip nu om en druk hem plat. Een gevlinderde kip
is plat en daardoor eerder gaar. De vorm lijkt een beetje op een vlinder, vandaar de naam.

Hak alle ingrediënten voor de marinade grof in de kleine kom van de keukenmachine. Doe de kip met de marinade in een plastic zak, knoop dicht en wrijf de marinade goed in. Leg de zak in een kom minstens een uur in de koelkast, en dag van tevoren kan ook.

stap 2 Verhit de oven voor op 180°C. Spreid voor de salsa de citroenschijven uit over een met bakpapier beklede bakplaat en bak ze met wat olijfolie erover ± 10 min in de oven. Bestrijk met de honing en bak nog 8 min. tot ze er
geblakerd uitzien. Hak de citroen fijn. Houd de munt apart. Meng de citroen met de rest van de ingrediënten. Maak de salsa af met olijfolie, peper en zout en zet in de koelkast. Haal de salsa er op tijd weer uit, hij is het lekkerst op kamertemperatuur. Je kunt de citroenplakken ook tegelijk met de kip roosteren. Leg ze dan op een bakplaat onder de kip.

stap 3 Verhit de oven voor op 180°C. Druk de kip met marinade en al nog eens goed plat op een bakplaat. Steek de stalen bbq-pennen kruislings door het vlees in de poten door de borst. Zo blijft de kip mooi plat liggen tijdens het braden. Braad de kip in ± 40-55 min. gaar.

stap 4 Schep vlak voor het serveren de munt door de salsa. Geef de salsa bij de kip. Lekker met wat pilav van freekeh of rijst en de worteltjes met karwij.

Bereiden ± 25 min. / marineren 1 uur-1 nacht / oven 40-55 min.

RECEPTEN YVETTE VAN BOVEN FOTOGRAFIE ERIC VAN LOKVEN STYLING DÉSIRÉE VAN DIJK BEREIDING YOLANDA VAN DER JAGT PRODUCTIE DOSIA BREWER

 

gevlinderde kip