gekonfijte witlof met citroen en ansjovis

De smaak van gekonfijte witlof is minder bitter dan die van ‘gewone’. De ansjovis gebruik je in dit recept als smaakmaker in een pasta. 

Ben je gek op witlof? Maak dan ook dit hoofdgerecht met kabeljauw, witlof en cantharellen…

gekonfijte witlof met citroen en ansjovis

bijgerecht (4-8 personen)

½ el rasp van een (bio)citroen
½ el tijmblaadjes
+ extra takjes tijm voor de garnering
4 ansjovisfilets
2 el olijfolie
4 witlofstronkjes, in de lengte gehalveerd

Voorbereiden: kan 1 dag van tevoren.

Stap 1
Verwarm de oven voor op 15o°C.

Stap 2
Pureer in een vijzel de citroenrasp, tijm ½ tl grot zeezout, ansjovisfilets en olie tot een pasta. Bestrijk de witlofstronkjes hiermee en wikkel 4×2 helften bij elkaar in een stuk aluminiumfolie.

Stap 3
Gaar de witlofpakketjes 1 uur in de oven tot de witlof zacht is. Neem de witlof uit de pakketjes en leg ze in een ovenschaal. Laat afkoelen en bewaar tot gebruik afgedekt in de koelkast.

Bereiden: begin 3o min. van tevoren. Verwarm de oven voor op 180°C.

Verwarm de witlof ± 20 min. in de oven. Garneer met wat verse tijm.

Voorbereiden ± 15 min. / oven ± 1 uur en 20 min. / bereiden ± 5 min. / oven ± 20 min.

RECEPTEN EN BEREIDING EKE MARIEN FOTOGRAFIE JEROEN VAN DER SPEK ERIC VAN LOKVEN STYLING PRODUCTIE ELLEN VAN MOL 

In het nieuwste delicious. kookboek is het altijd feest! Gebruik het voor inspiratie voor je kerstdiner, een verjaardag of voor een dinner party. 

gekonfijte witlof