Van Nederlandse klassiekers krijgen we nooit genoeg. Je leert in dit recept hoe je peperroomsaus maakt, wat je bij allerlei soorten rund, varken en wild kunt serveren.
biefstuk met peperroomsaus en pastinaakfriet
hoofdgerecht | 4 personen
1 kg pastinaken
3 el olijfolie
2 tl grof zeezout
4 biefstukken, op kamertemperatuur
25 g boter
2 sjalotjes, fijngesnipperd
1 el groene peperbessen (potje)
3 el cognac
125 ml slagroom
Zo maak je deze biefstuk: verwarm de oven voor op 220°C. Boen de pastinaken schoon en snijd ze met schil in frieten van 1 cm. Verdeel de pastinaakfriet over een bakplaat bekleed met bakpapier. Besprenkel met de olijfolie en schep goed om. Bestrooi met het zeezout. Bak de pastinaakfriet in de voorverwarmde oven in 18-20 min. goudbruin en gaar. Keer halverwege.
Bestrooi de biefstuk met zout en peper. Smelt in een koekenpan de boter en laat het uitbruisen. Bak de biefstukken in 2-3 min. per kant bruin en vanbinnen rosé of naar wens gaar. Neem het vlees uit de pan en laat in aluminiumfolie rusten.
Fruit in het bakvet de sjalot met de peperbessen. Schenk de cognac in de pan, roer met een spatel de aanbaksels los en laat even bruisen. Schenk de slagroom in de pan en laat even inkoken tot een gebonden saus ontstaat voor de biefstuk.
Leg de biefstukken op 4 borden en serveer met de peperroomsaus en de pastinaakfriet.
Bereiden ± 30 min. / oven ± 20 min.
RECEPTEN, STYLING EN BEREIDING JANNEKE PHILIPPI FOTOGRAFIE SERGE PHILIPPI BEWERKING TRUDELIES SCHOUTEN