berliner bollen

Onze koekjesexpert Dosia deed onderzoek naar Duitse taart én koekjes en bakte megalekkere bienenstich, lebkuchen en spitzbuben. Oven aan, bakken maar en… nodig vooral iedereen uit om mee te snoepen. Wij geven je het recept voor onze favoriet: Berliner bollen!

Nog meer Duits zoet bakken? Wat dacht je van deze bienenstich?

berliner bollen

gebak | 14 stuks

100 ml melk, lauwwarm
2 zakjes gist
500 g bloem + extra voor uitrollen
2 eieren + 2 dooiers
60 g suiker
60 g zachte boter
rasp van ½ (bio)citroen
1 vanillestokje, opengesneden, zaadjes eruit geschraapt
olie om te frituren
4-5 el fijne kristalsuiker
400 g aardbeienjam, verwarmd
ook nodig: uitsteekring van 5½-6 cm Ø, spuitzak met spuitmondje van ½ cm Ø

Stap 1
Doe de melk in een kom, roer er de gist en 100 g van de bloem door en meng goed. Laat afgedekt op een warme plek 30 min. rijzen. Klop de eieren en dooiers los met de suiker. Doe het eimengsel, de boter, citroenrasp, vanillezaadjes, ¼ tl zout en de rest van de bloem bij het melk-gistmengsel. Kneed er met de hand of met de mixer met deeghaken een zacht deeg van. Laat het deeg afgedekt op een warme plek ± 15 min. rijzen.

Stap 2
Kneed even door en laat afgedekt weer 15 min. rijzen. Rol het deeg op een met bloem bestrooid werkvlak uit tot een lap van ± 2 cm dik. Steek er met een steker of een glas rondjes uit van 5½-6 cm Ø. Rol de rest van het deeg weer uit en ga zo door tot het deeg op is. Laat de rondjes op een warme plek op bakpapier afgedekt met een theedoek ± 1 uur rijzen of tot ze in volume zijn verdubbeld.

Stap 3
Verhit de olie in een (frituur)pan tot 180°C. Frituur de berliners in delen met 4 tegelijk aan beide kanten in 2-21⁄2 min. gaar en lichtbruin. Laat ze uitlekken op keukenpapier en bestrooi nog warm aan alle kanten met suiker. Zeef de jam en doe in een spuitzak. Spuit wat vulling in het midden van elke berliner.

Bereiden ± 55 min. / rijzen ± 2 uur.

RECEPT DOSIA BREWER FOTOGRAFIE SASKIA VAN OSNABRUGGE STYLING JET KRINGS

berliner bolllen - delicious