column Yvette: ‘Crumpets zijn écht terug van weggeweest!’

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Yvette van Boven verruilde haar Parijse appartement voor een huis in de countryside van haar geboorteland Ierland. En wij verhuizen een beetje mee en genieten van wat ze daar kookt en eet. Dit keer vertelt ze over de Ierse armeluiskeuken en deelt ze haar recept voor crumpets: 

Lees hier de vorige column van Yvette over wilde bramen en het recept voor heerlijke bramenkruimelcake.

Veel Ieren waren vroeger heel arm. Echt arm, bedoel ik.  Ze werden zo’n 800 jaar onderdrukt door de Engelsen en  dat heeft nog steeds zijn weerslag op het Ierse volk. Niet alleen in negatieve zin. Zo is de Ierse keuken bijvoorbeeld ook heel Engels, maar vaak iets boerser en de thee zwarter. Vroeger bestond er voor arme Ieren trouwens geen ‘keuken’: ze schraapten alles bijeen wat ze konden krijgen en aten het direct op. Een échte ‘keuken’ was voor mensen die zich dat konden veroorloven. En dan heb ik het niet alleen over het combineren van lokale ingrediënten waardoor Ierse recepten een eigen gezicht kregen, maar ook de fysieke ruimte op zich. De armeluiskeuken was vaak niet meer dan een keukentafel en een open vuur, waar het gezin zich aan kon warmen en waar een rek op werd gezet of een pot in werd gehangen om te kunnen koken.

Daarom hebben Ieren veel recepten voor broodjes, pannenkoekjes of cakes die niet uit een oven komen, maar op een hete plaat in het vuur worden gebakken. Griddle cakes, dus. Ierland is inmiddels een modern land en goede restaurants zijn er makkelijk te vinden. Jonge chefs koken vaak traditionele recepten en gieten die in nieuwe jasjes. Zo at ik opnieuw ‘geschiedenis’ in restaurant Mews in Baltimore, vlak bij ons huis. Chef Ahmed Dede (nee, geen Ier, een Turk) zette mij zijn zuurdesemcrumpets voor, met krabsalade en wilde  bloemetjes erop. Ik zal ze nooit vergeten. Zijn sponzige,  vederlichte, torenhoge, hartige, poffertjesachtige cakes waren  uitzónderlijk. Thuis maakte ik ze opnieuw. Met gist in plaats van Ahmeds briljante desem, maar toch even onvergetelijk!

Zoen, Yvette

vegetarisch

crumpets

aantal 4 | lunchgerecht | familietijd, weekend | engels |
Yvette: ‘Crumpets zijn écht terug van weggeweest. Zet ze maar op je vaste lunchrepertoire! Liefst met veel wegsmeltende zoute boerenboter erop. Dat is misschien stiekem wel ‘t lekkerst. Serveer crumpets ALTIJD warm, versgebakken of even opgewarmd in een warme koekenpan of broodrooster!'
voorbereiding30 minuten
rijzen1 uur
totale tijd1 uur 30 minuten

ingrediënten

  • 275 ml lauwwarme melk
  • 60 ml lauwwarm water
  • 7 g instant gist
  • ½ tl suiker
  • 225 g bloem
  • zoute boter

ook nodig

  • 2-4 bakringen van ± 8 cm Ø

instructies

  • Meng de melk en het water in een grote kom. Voeg de gist en suiker toe, roer door en laat 10 min. staan. Roer dan met een garde de bloem erdoor: scheut voor scheut, zodat het niet klontert en je uiteindelijk een dik beslag hebt dat in een lint langzaam van de garde loopt. Roer er op het laatst 1 tl zout door.
  • Dek de kom af met plasticfolie en laat 1-1½ uur op een warme plaats rijzen, tot het beslag in volume is verdubbeld en er bovenop luchtbellen verschijnen. Vet de conservenblik- of bakringen aan de binnenkant goed in.
  • Verwarm een koekenpan – een goed ‘ingebakken’ pan of antiaanbakpan – op halfhoog vuur en zet de ringen erin. Vul de ringen voor tweederde met het beslag. Bak de crumpets op niet al te hoog vuur tot de bovenkant droog is en bezaaid met kleine gaatjes.
  • Snijd ze dan los uit de ring, dit gaat het best met een goede ovenhandschoen aan en een gewoon tafelmes met ronde punt. Bak de crumpets nu nog 1-2 min. op de andere kant. Geef de potted crab erbij. * Haal eerst de deksel eraf, schep de inhoud eruit en snijd dan de bodem eruit. Was de blikjes goed af.
Voedingswaarde:
calorieën: 808kcal
|
eiwit: 14g
|
vet: 50g
|
koolhydraten: 73g
auteur: delicious.
Recept en tekst: Yvette van Boven. Fotografie: Oof Verschuren (portret), Ernie Enkelaar (recept). Styling: Cyn Ferdinandus. Bereiding: Victor de Launay
 
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!