Chefs Joris Bijdendijk en Manoella Buffara koken zonder vlees

De Nationale Week Zonder Vlees start 9 maart en is een initiatief om de milieudruk van eten te verlagen. Vlees eten heeft invloed op het klimaat en watergebruik. Daarom zie je overal steeds vaker en meer vegetarische opties op menu’s verschijnen.

Ook chef-kok Joris Bijdendijk van restaurant RIJKS draagt graag zijn steentje bij tijdens de Week Zonder Vlees. Hij slaat op 14 en 15 maart de handen ineen met top-chef Manoella Buffara van restaurant Manu in Brazilië. Samen koken zij hun groentemenu in het Amsterdamse restaurant RIJKS.

RIJKS Events

Al sinds de opening van restaurant RIJKS nodigt Joris Bijdendijk regelmatig internationaal gerenommeerde gastchefs uit voor events. Vanaf dit jaar slaat hij een nieuwe weg in. Joris Bijdendijk: We hosten de meest bijzondere chefs ter wereld. Allemaal hebben zij een uniek verhaal en geven zij op hun eigen manier betekenis aan het vak en de omgeving. Wij gaan meer focus leggen op de inhoud. Gast-chef-events 2.0. Deze nieuwe start wordt met een groentemenu door Manoella Buffara afgetrapt tijdens de laatste twee dagen van de Nationale Week Zonder Vlees op 14 en 15 maart. Kijk hier voor meer informatie over het event.

Duurzame chefs

Uiteraard is top-chef Buffara niet lukraak gekozen, haar achtergrond past goed bij het doel van de Week Zonder Vlees. Naast haar talent voor koken zet ze zich ook in voor meerdere lokale sociale projecten zoals campagnes voor zwerfvuil-, water- en afvalreductie. Verder helpt ze haar leveranciers zich te ontwikkelen tot duurzame ondernemers.

Manoella Buffara

Joris Bijdendijk mag zich ook een duurzame chef noemen. In zijn restaurant RIJKS wordt geen onderscheid gemaakt op de werkvloer, is de keuken open zodat alle ingrediënten te zien zijn en kookt hij niet met speciale, zeldzame producten uit verre landen. Hij staat open voor nieuwe duurzame ontwikkelingen en probeert vastgeroeste eetgewoonten te doorbreken. Lees hier bijvoorbeeld een column van Joris Bijdendijk over het eten van insecten!

Nationale week zonder vlees