Zo maak je de beste aardappelpuree

Aardappelpuree is zelfgemaakt het allerlekkerst. En dat hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn! Maar welke aardappels zijn het lekkerst? En met welke kruiden kan je er een bijzondere twist aangeven? Wij geven je al onze tips en tricks.

Alvast een hele lekkere variant: schorseneren-aardappelpuree met beurre noisette en walnoten.

De allerbeste aardappelpuree

Het is natuurlijk het allerbelangrijkst om aardappels te kiezen die jij lekker vindt, maar voor puree zijn kruimige aardappels makkelijker. Kruimige aardappels vallen namelijk veel beter uit elkaar dan vastkokende aardappels.

Ga voor kruimige aardappels zoals bildtstar, doré, of rode pipo of zelfs voor heel erg kruimig: eigenheimer, irene en resonant. Meer weten over verschillende aardappelsoorten? In dit artikel lees je alles over kruimig en vast

klassieke aardappelpuree
Met klassieke puree valt flink te variëren en dat doen we graag in het stampseizoen. Maak aardappelpuree met zoete pompoen en pesto of met mosterdzaad en spinazie of een van deze acht andere varianten.
naar recept
aardappelpuree - delicious

Mix it up

Met een goed basisrecept voor aardappelpuree kun je vervolgens alle kanten op. Het makkelijkst is om verse kruiden aan de puree toe te voegen, denk aan peterselie, bieslook en tijm. Maar het kan natuurlijk veel spannender: voeg pompoen en pesto toe aan de puree, bloemkool en blauwe kaas of een van deze acht andere varianten.

En als je die aardappel even niet meer ziet zitten, dan gebruik je een andere knol als basis, zoals zoete aardappelpuree (met makreel) of aardpeerpuree.

De perfecte puree

Volgens pureeliefhebbers maak je met een klassieke pureeknijper de lekkerste aardappelpuree. In de grote broer van de knoflookpers knijp je warme aardappelen tot fijne sliertjes. Met als resultaat extra luchtige en gladde aardappelpuree.

Heel handig: de aardappelen goed schoonboenen voor ze de pan in mogen volstaat, want de schillen blijven achter in de knijper. Met een stamper krijg je ook een mooie puree, maar gebruik nooit (maar dan ook echt nooit) een staafmixer of keukenmachine. Dan krijg je een lijmige puree.

Aardappelpuree bewaren en opwarmen

Puree is natuurlijk het lekkerst als je het vers maakt. Het is namelijk een grote hoeveelheid om op te warmen en dan droogt het een beetje uit. Als je het toch van tevoren wilt maken, maak het dan helemaal, doe het alvast in een ingevette ovenschaal en laat afkoelen.

Je kunt er dan een klein laagje paneermeel overheen strooien en ongeveer 50 gram in kleine klontjes gesneden boter over verdelen. Zet de schaal afgedekt met aluminiumfolie in de oven (van 185 graden) en warm het geheel in 25-35 minuten op. Haal de laatste 10 minuten het aluminiumfolie eraf, zodat er een korstje op komt.

Beeld: Jeremy Simons

aardappelpuree delicous.