aubergines met kikkererwten, walnoten en dadels

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

De Noord-Ierse Diana Henry maakt recepten die naar je pan lonken. In delicious. januari schenken we aandacht aan haar nieuwe boek Simpel, Makkelijk eten, groots van smaak en selecteren we de lekkerste gerechten. Hier geven we je nog een fijne toegift: aubergines met kikkererwten. 

Serveer dit bijgerecht naast Marokkaanse zalm met paprika…

aubergines met kikkererwten, walnoten en dadels

bijgerecht | 4 personen | v

3 aubergines, 750 g in totaal
3 middelgrote uien
6 el milde olijfolie
3 tl komijnpoeder
2 tl aleppopeper (of andere milde chilipeper zoals pul biber, Turkse winkel)
50 ml tahina
50 ml extra vergine olijfolie
1 grote teen knoflook, fijngewreven of geraspt
4 el Griekse yoghurt
sap van ½ citroen
400 g kikkererwten uit blik, uitgelekt en afgespoeld

citroensap
½ bosje koriander, fijngehakt
1½ el dadelstroop
5 dikke, kleverige dadels, bijv. medjool, ontpit en fijngehakt
15 g walnoten in stukjes, geroosterd

Verhit de oven tot 200°C. Snijd de aubergines horizontaal in plakken van ± 2 cm dik en halveer de grootste plakken. Halveer de uien en snijd ze in halfronde plakken. Doe aubergines en uien in een braadslee, besprenkel met 5 el milde olijfolie en voeg de komijn, aleppopeper en wat zout en peper toe. Meng, zet 45 min. in de oven en schep om; de aubergines slinken sterk. Pureer met een staafmixer de tahina, olijfolie, knoflook, yoghurt, citroensap, zout en peper naar smaak met 50 ml water. De massa moet de consistentie van dikke room krijgen. Als de dressing te dik wordt, voeg je wat extra water toe, breng opnieuw op smaak met zout en peper.

Wacht tot de aubergines bijna gaar zijn. Verhit de laatste el gewone olijfolie in een koekenpan en verhit de kikkererwten. Breng op smaak met zout, peper en een scheutje citroensap en schep alles in een brede, ondiepe kom. Schep de koriander door de aubergines en schep ze op de kikkererwten. Bedruppel het gerecht met de dressing en daarna met de dadelstroop. Bestrooi alles met dadels en walnoten en serveer.

bereiden ± 20 min./oven ± 45 min.

Uit: Simpel, Makkelijk eten, groots van smaak, ISBN 9789021563640, Kosmos Uitgevers, € 24,99.

RECEPTUUR DIANA HENRY FOODSTYLING JOSS HERD FOTOGRAFIE LAURA EDWARDS BEWERKING MERIJN TOL

Met delicious. rub voor groenten breng je makkelijk en snel gerechten op smaak. Bestel het in onze webshop.

aubergines-deliciousmagazine