4 x inspiratie voor een zondagsbrunch

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

 

Goedemorgen. Een hele goede morgen. Want met karnejus, frittata, croque monsieur en blintzes is deze zondagsbrunch sowieso aan de winnende hand. Probeer ze alle vier!

Vroege vogel? Vind hier inspiratie voor je ontbijt.

1. karnejus met verse munt

drank | 4 personen

750 ml vers geperst sinaasappelsap + 2 el extra sinaasappelsap
375 ml karnemelk
3 takjes verse munt
2 el kristalsuiker

Meng het sinaasappelsap met de karnemelk en klop met een garde goed door.

Ris de blaadjes van de takjes munt, snijd ze ragfijn en meng door de karnejus.

Laat de karnejus goed koelen in een kan in de koelkast. Koel 4 glazen in de koelkast, maak het randje vochtig met wat sinaasappelsap, strooi wat kristalsuiker op een schoteltje en doop de glazen voorzichtig in de suiker. Schenk de karnejus in de glazen en serveer direct.

Bereiden ± 5 min. / afkoelen ± 1 uur.

opening

 

2. frittata van zuring en spinazie

ontbijt- of brunchgerecht | 4 personen v

6 eieren
1 el grove mosterd
100 g geraspte parmezaanse kaas
½ kleine ui
1 teentje knoflook
50 ml olijfolie
300 g spinazie
50 g zuring* (of 2 el fijngesneden peterselie en 1 el verse fijngesneden verse dragon)
50 g oude kaas, in flinters

Klop de eieren los met de mosterd en de parmezaan en breng op smaak met zout en veel zwarte peper.

Snijd de ui en knoflook fijn. Verwarm de olijfolie in een antiaanbakkoekenpan. Bak de ui en knoflook in ± 5 min. op laag vuur zacht en glazig. Voeg de spinazie toe en roerbak ± 2 min. Voeg nu de zuring (of peterselie en dragon toe), roer ze er dan doorheen, vlak voordat je de eieren erbij doet. Schenk de losgeklopte eieren erbij en laat de frittata in ± 10 min. gaar worden (doe een deksel op de pan of dek af met aluminiumfolie). Laat op een bord glijden en snijd in punten. Schaaf er nog wat oude kaas in flinters overheen en serveer met grof boerenbrood.

* Zuring kun je rond Pasen wild plukken, het is in veel weilanden en bermen te vinden! De smaak is, de naam zegt het al, licht zurig. Geteelde zuring is te koop of te bestellen bij een goed gesorteerde groenteman. Het loont de moeite om er wat moeite voor te doen, want zuring geeft een heerlijke, zachtzure smaak aan deze omelet!

Bereiden ± 25 min.

BEELD TWEE

3. croque monsieur à la villa augustus

ontbijt- of brunchgerecht | 4 personen

8 sneetjes wit brood
4 plakken boerenachterham
4 plakken emmentaler
1 ei
100 ml melk
100 g geraspte gruyère
2 el boter

Beleg vier sneetjes met een plak ham en een plak emmentaler. Leg de andere vier boterhammen erop. Klop het ei, de melk en de geraspte gruyère door elkaar en breng op smaak met zout en peper.

Leg de belegde boterhammen in het eimengsel en laat ze zich goed volzuigen met het ei-kaasmengsel.

Verhit de boter in een koekenpan en bak de boterhammen aan beide zijden in ± 3 min. tot ze goudbruin en krokant zijn.

Serveer met simpele rucolasalade met een frisse dressing van citroensap, een lekkere olijfolie, peper en zout.

Bereiden ± 15 min.

4. blintzes met zure room en warme jam

ontbijt- of brunchgerecht | 10 stuks

150 g bloem
1 ei
350 ml melk
3 el roomboter

de vulling
500 g ricotta
100 g suiker
1 zakje vanillesuiker
150 g frambozenjam of bramenjam
200 g zure room

Meng de bloem met een snufje zout. Voeg het ei toe en schenk al roerende met een garde de helft van de melk erbij. Roer tot het een glad, dik beslag is. Voeg al roerende de rest van de melk toe.

Verhit een kleine koekenpan met de helft van de boter, schep met een kleine pollepel steeds wat beslag in de pan en bak zo kleine, heel licht goudbruine flensjes in ± 2-3 min.

Meng de ricotta met de suiker en vanillesuiker. Schep een hoopje in het midden van elk flensje en vouw eerst de buitenkanten over de vulling heen, en vervolgens de onder- en bovenkant, zodat je een pakketje krijgt.

Roer de jam los met een scheutje water en verwarm op laag vuur in een steelpannetje. Roer de zure room los en doe in een bakje.

Verhit de rest van de boter in een anti-aanbakkoekenpan en bak de gevulde blintzes om en om goudbruin in ± 2 min. Leg ze op een schaal, schep de warme jam en de koude zure room erover. Serveer direct.

Bereiden: ± 30 min.