zuurkool zelf fermenteren

zuurkool zelf fermenteren
RECEPTEN, BEREIDING: SHARON FLYNN, DOSIA BREWER (RODE ZUURKOOL) | FOTOGRAFIE: JEREMY SIMONS | STYLING: KIRSTEN JENKINS.

Het bestaat al eeuwen, maar we waren het helemaal kwijt: fermenteren. Met deze techniek maak je ingrediënten lekkerder, lichter verteerbaar en langer houdbaar. En gefermenteerde producten zijn ook nog eens goed voor je.

Win-win-win!

Zo maak je zelf zuurkool

glutenvrij, lactosevrij, vegan
aantal 1 | bijgerecht | | | glutenvrij, lactosevrij, vegan
Je kunt ook andere stevige groenten gebruiken, bijv. bloemkool, wortels, spruiten en sperziebonen.
Dit recept is goed voor 1 pot van ca. 500 gram.
Kooktijd20 minutes
wachten14 days
Totale tijd14 days 20 minutes

Kookgerei

  • ook nodig: paar grote, gesteriliseerde (weck)potten*, reken 1 pot van 1 l inhoud per ¼ kilo kool

Ingrediënten

  • 1 middelgrote groene kool ± 1 kg, met een aantal grote buitenbladeren
  • ± 1 el fijn zeezout (= 1½-2% van het gewicht van de kool)
  • 2 tenen knoflook, gepeld en fijngesneden
  • 2-3 takjes dille, fijngesneden of meer naar smaak
  • 1 el zwarte peperkorrels
  • 1 tl mosterdzaad
  • snufje chilivlokken of 1 hele rode chilipeper

Instructies

  • Bewaar een van de buitenbladeren en snijd de rest van de kool in zo dun mogelijke, regelmatige reepjes. Weeg de kool en bereken wat 1½-2% van het gewicht is: zoveel zout heb je nodig. Kies het liefst zeezout met een fijne korrel en kneed het zout met je handen in de koolreepjes.
  • Daarbij mag je best wat (vuist)kracht gebruiken; het gaat erom dat de sappen gaan stromen en er zich een beetje schuim vormt als je in de kool knijpt. Voeg de knoflook, kruiden en specerijen toe. Doe de kool over in de gesteriliseerde potten en druk heel goed aan. Zorg dat je alle lucht uit de kool drukt. Voor een artistiek effect kun je nog een dilletakje en een chilipeper in de pot schuiven. Maak de potten niet helemaal vol, maar laat aan de bovenkant een paar centimeter vrij.
  • Scheur of knip een rondje uit het grote koolblad en dek de kool in de pot hiermee af. Breng nu eventueel wat gewicht aan op de kool. Vul bijvoorbeeld een plastic zakje met steunvulling voor gebak, zout, of wat steentjes. Sluit de potten en zet ze op je aanrecht, op een plek waar de temperatuur niet te veel stijgt of daalt. Laat de kool daar minstens 2 weken staan.
  • LET OP: open de potten tussentijds om de paar dagen zodat opgebouwd koolzuurgas kan ontsnappen. Anders kunnen de potten barsten!
  • Proef na 2 weken of de zuurkool lekker friszuur is. Verwijder dan het gewicht, dekblad en het bovenste laagje zuurkool en zet de pot in de koelkast. De zuurkool is nu minstens 6 maanden houdbaar geworden en bovendien heel lekker, licht verteerbaar en een bron van gezonde microben die je darmen goed doen.

Voedingswaarde

calorieën: 74kcal
eiwit: 5g
koolhydraten: 9g
auteur: delicious.
* Zie deliciousmagazine.nl/steriliseren voor het steriliseren van flessen & potten.
RECEPTEN, BEREIDING: SHARON FLYNN, DOSIA BREWER (RODE ZUURKOOL) | FOTOGRAFIE: JEREMY SIMONS | STYLING: KIRSTEN JENKINS.
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

Verdiep je in de techniek: Eke Mariën over fermenteren